Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Důkaz shořel, Gross už nemá dluh

  1:00
Jediný důkaz, který mohl premiérovi Stanislavu Grossovi zkomplikovat život při dokazování původu peněz na jeho byt, zmizel. Tato nečekaná zpráva přišla ve středu do redakcí novin v 15.30 z e-mailové adresy Rosta.Rod@seznam.cz. Co se stalo?
Michal Simkanič ukazuje směnku

Michal Simkanič ukazuje směnku na 900 tisíc korun. Údajně ji koupil od Rostislava Roda. Ten měl peníze půjčit Grossovu strýci Františku Vikovi, který tvrdí, že pomohl synovci financovat byt. (9. února 2005) | foto: Michal SváčekMF DNES

VŠE O KAUZE GROSSOVA BYTU

Ve zkratce jde o to, že náhle objevený věřitel Rostislav Rod, jenž v pátek prohlásil, že to je on, kdo stojí za záhadnou půjčkou 900 tisíc korun pro Stanislava Grosse, směnku o tomto dluhu předal šéfovi neparlamentní strany Česká pravice Michalu Simkaničovi. A ten ji prý spálil.

"Koupenou směnku jsem znehodnotil a byl bych rád, aby toto mé gesto bylo chápáno jako výraz sounáležitosti se všemi, kdo jsou pronásledováni médii nikoliv na základě faktů, ale nálad či objednávky," uvedl ve svém prohlášení Simkanič.

Případ nejasného původu peněz, které manželé Grossovi v létě 1999 použili na pořízení bytu v Praze na Barrandově a kvůli nimž se novináři i opozice snaží od Grosse získat jasný důkaz, tak nabral poněkud groteskní ráz.

Premiér Gross po své mluvčí vzkázal, že teď už vlastně nemá, komu a proč by dluh vracel. "Jestliže se pan Rod a Simkanič dohodli, tak pan premiér nemá komu peníze vracet," oznámila tisková mluvčí Věra Dušková. 

Už i někteří poslanci vládních stran, kteří v úterý zabránili tomu, aby se téma Grossova bytu dostalo na program Sněmovny, se neudrželi a při čtení Simkaničova prohlášení propukali v smích.

Například vicepremiér a místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach se dlouze smál a pak se zmohl na jedinou odpověď: "Já už nevím, co si o tom mám myslet. Budu o tom mluvit s Grossem."

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek zase po přečtení textu nasadil kamenný výraz, odmlčel se a po chvíli řekl: "Já už to prostě nebudu komentovat. Ne, nebudu."

Poslankyně Unie svobody Táňa Fischerová řekla: "Je pan Simkanič blázen, že zničí dokument, který měli všichni vidět? Už mi to připadá absurdní. Věřím, že ta kauza přinese změnu poměrů."

Po nečekaném pokračování případu zesílila snaha ODS dostat od Grosse jasné vysvětlení, nebo demisi. K té ho vyzval například předseda Senátu Přemysl Sobotka.

Místopředseda ODS Ivan Langer zase řekl: "Je to kocourkovský vývoj. Pokud jsem měl na začátku relativně malé pochybnosti, tak každou osobou v této absurdní hře pochybnosti rostou. Narostly po strýci Vikovi, po panu Rodovi a s panem Simkaničem dosáhly vrcholu."

V Langerově odpovědi se skrývá vlastně celá geneze případu. MF DNES se totiž v polovině ledna Grosse zeptala, z jakých prostředků v srpnu 1999 zaplatil zálohu na byt ve výši 2,5 milionu korun.

Gross tehdy odpověděl, že zčásti ze svých peněz a zčásti díky půjčce od strýce Františka Vika. Když se ukázalo, že strýc Vik peníze neměl, přišel Gross s tvrzením, že peníze si strýc půjčil od dalších příbuzných.

Minulý pátek se znenadání objevil bývalý novinář Rostislav Rod, který tvrdil, že to byl on, kdo Vikovi půjčil 900 tisíc korun, a že mu za to Vik má za dva roky vrátit 1,3 milionu korun. Rod řekl, že to pro něj byl normální obchod, na kterém vydělá víc, než kdyby peníze uložil do banky.

A ve středu? V prohlášení šéfa České pravice Michala Simkaniče se uvádí: "Dohodl jsem se s panem Rodem na odkoupení směnky, a to za stejnou sumu, která byla původním předmětem půjčky, tedy za 900 tisíc korun. Protože jakožto mimoparlamentní strana disponujeme velmi omezenými prostředky, dohodl jsem se s prodávajícím na odložené splatnosti."

Neboli: Rod zatím za směnku nedostal nic a nemá ani jistotu, že někdy dostane. Česká pravice ve všech dosavadních volbách propadla a nikdy neměla nárok na státní příspěvek. Z něj by totiž v budoucnu chtěla - podle Simkaniče - dluh Rodovi splatit.

Převzetí a následné spálení směnky Simkaničem prý znamená, že Grossův dluh už neexistuje. "Mám za to, že premiér od tohoto okamžiku na základě takzvané strýcovy směnky nikomu nic nedluží," stojí v jeho prohlášení.

Na druhou stranu Simkanič Grosse vyzývá k demisi, neboť "prokázal, že není schopen vést tuto zemi".

Rostislav Rod se omezil jen na stručné prohlášení, když v SMS odpovědi na dotaz, zda je pravda, že směnku předal Simkaničovi, odpověděl: "Ano." Strýc Vik? "Nepodávám už žádné informace. Na shledanou," zněla jeho odpověď do telefonu.

A Gross? Jeho mluvčí Věra Dušková řekla, že premiér prý dá - k datu splatnosti zničené směnky, tedy v létě 2007 - 900 tisíc korun na dobročinné účely.

ODS se pilně chystala na čtvrteční interpelace. Svou taktiku zatím nechtěla vyzradit, ale podle informací MF DNES je připraveno šest jejích poslanců (Miroslava Němcová, Petr Nečas, Ivan Langer, Miroslav Beneš, Petr Bratský a Miroslav Hrnčíř), kteří se přihlásí s celkem sedmi otázkami týkajícími se bytu i podnikání Grossovy manželky Šárky.

Jestli pečlivě připravovaný plán vyjde, není však jasné. Interpelace se totiž losují a během vyhrazených 45 minut se většinou nedá stihnout víc než pět, maximálně šest otázek, odpovědí, doplňujících otázek a reakcí premiéra.

Mezi poslanci ODS se proto objevily obavy, zda se ČSSD nepokusí svého premiéra preventivně "ochránit" tím, že se její lidé sami přihlásí s velkým množstvím interpelací, díky prosté matematické pravděpodobnosti prostě nepustí ODS k řeči.

Premiérova mluvčí - ta, která se s každým zná
Mluvčí vlády Věra Dušková o sobě říká: "Můj život je skutečně hodně pestrý."¨Přinejmenším pokud jde o její roli v kauze nejasného financování Grossova bytu, má pravdu.

Stačí si seřadit fakta:

1) Hlavní aktér případu, premiér Gross, je její šéf.

2) Když se minulý týden přihlásil údajný Grossův sponzor Rostislav Rod, ukázalo se, že je to Duškové bývalý známý a kolega novinář. Právě na Duškovou se také Rod obrátil, aby mu zprostředkovala vůbec první schůzku s premiérem.

3) Když teď od Rostislava Roda údajně převzal směnku na premiérův dluh Michal Simkanič (a ihned podle svých slov tento nejdůležitější důkaz o půjčce spálil), jde znovu o známého Duškové - občas spolu například zajdou na pivo. A opět je to Dušková, díky níž se Simkanič a Rod setkali - první z nich prý mluvčí požádal, aby mu dala na druhého telefonní číslo. Mluvčí mu vyhověla.

"Vůbec jsem nevěděla, že Simkanič shání Roda kvůli tomu, aby od něj koupil směnku. Vy jste první, kdo mi to říká. Co já s tím?" diví se Dušková otázkám, jaká je vlastně její role v případu. Telefon na Roda prý dala více lidem, kteří o něj požádali. Třeba novinářům.

Jak dobře se vlastně zná Grossova mluvčí se Simkaničem? "Znám ho, jako znám vás. Taky můžu říct, že se známe, když si telefonujeme," tvrdí nejprve mluvčí. Seznámili se údajně při práci, když dělala produkční v pořadu Sedmička televize Nova.

Znali se prý čistě profesně. Jenže Simkanič netají, že s Duškovou vypil nejedno pivo v pražské hospodě U Magistra Kellyho. "V poslední době Věra v docházce zaostává," říká Simkanič.

Nakonec se i Dušková rozpomíná. "Ano, ale tam chodí hromada lidí," směje se. "Kdyby se objevil kdokoliv jiný, tak vzhledem k tomu, že nejsem žádné mládě, bude to taky člověk, s kterým jsem se někdy viděla," dodává.

Chci dát Grossovi čas odstoupit, říká Simkanič

"Chci zastavit novinářský hon na premiéra a dát mu čas. Jsem přesvědčen, že když dostane pár dní, tak to vyhodnotí sám a odstoupí. Jednoznačně prokázal, že zemi vést nemůže," říká předseda České pravice Michal Simkanič, který podle svých slov převzal směnku na Grossův dluh od Rostislava Roda.

Řekl vám Rod, proč směnku prodává?
Bavili jsme se o tom, od koho má větší jistotu splatnosti - jestli od starého pána, nebo od naší strany. Vždyť pan Vik se nemusí dožít ani doby splatnosti. A také hrálo určitě svou roli to, že pan Rod se takhle zbavil tlaku, který na něj byl.

Vy nejste bohatá politická strana. To můžete vyhodit 900 tisíc korun?
Já jsem to koupil s odloženou splatností do července 2007. Počítám s tím, že se dostaneme do parlamentu a budeme schopni to uhradit ze státního volebního příspěvku.

Ani pak vám nebude líto peněz?
Nebude. Jsem si jistý, že jsem tímto aktem vykonal poměrně velkou službu své zemi. A je to samozřejmě i věc, která může přispět k našemu volebnímu výsledku. V tomto směru je to investice.

Nezní vám samému celá historka s penězi na premiérův byt od začátku do konce úplně absurdně?
Svým způsobem asi ano. Nicméně mou hlavní motivací bylo rozseknout tenhle gordický uzel. Pro mne je poslední kapka, když premiér sám řekne, že to škodí pověsti naší země, ale neodstoupí.

Autoři:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...