Kardinál Dominik Duka zamířil na Hrad za prezidentem Milošem Zemanem. Společně chystali dopis, jímž pozvou do Česka nového papeže Františka na oslavy 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Moravu.

Kardinál Dominik Duka zamířil na Hrad za prezidentem Milošem Zemanem. Společně chystali dopis, jímž pozvou do Česka nového papeže Františka na oslavy 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Moravu. | foto: Petr Topič, MAFRA

Kardinál Duka zamířil k prezidentovi. Zvou papeže Františka na Velehrad

  • 68
Dopis, jímž pozvou do České republiky nového papeže Františka na oslavy 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Moravu, chystali v pátek na Hradě prezident Miloš Zeman a kardinál Dominik Duka. Schůzku Zemana s Dukou iDNES.cz potvrdili mluvčí prezidenta Hana Burianová i mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora.

"Ano, mohu potvrdit," uvedla Burianová. Arcibiskup a primas český Duka navštívil prezidenta na Hradě několik dní před tím, než oslaví sedmdesáté narozeniny. Narozeniny bude mít 26. dubna. Prezident Dukovi k blížícím se narozeninám popřál.

Jejich schůzka měla ale i další význam. Představitelé české katolické církve i čeští politici již delší dobu usilují o to, aby na moravský Velehrad v létě dorazil i nejvyšší představitel katolické církve. Na Velehradě budou 4. a 5. července vrcholit oslavy 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje.

Papeže na Velehrad zval už bývalý prezident Václav Klaus, čeští i moravští biskupové i jihomoravský hejtman Michal Hašek. Pozvání ovšem směřovalo už k Františkovu předchůdci Benediktovi  XVI., který letos rezignoval a na jeho post byl v konkláve zvolen argentinský jezuita Jorge Mario Bergoglio, jenž přijal jméno František.

Papež dostane podle Duky dopis od Zemana, který již jednou v blahopřejném telegramu ke zvolení papeže na Moravu pozval. "Společně koncipovali znění dopisu pro papeže, který naváže na pozvání dopisu českých a moravských biskupů a předchůdce Václava Klause k papežově účasti na národní pouti v moravském Velehradě," řekla Zemanova mluvčí Burianová. Duka uvedl, že další dopis pro papeže Františka by měl odejít i z České biskupské konference.

Papež řekl "možná". V červenci ho ale čeká i cesta do Brazílie

Velvyslanci ve Vatikánu Pavlu Vošalíkovi podle Duky papež na pozvání řekl "maybe, perhaps", tedy možná snad. "Jediný získal skutečnou odpověď. My jsme vždy získali úsměv a pokývání. Jako správný diplomat sondoval, zda i na ostatní pozvání byla stejná reakce a tvrdí, že nikomu jinému neřekl onen obrat. To je pro nás určitá výzva, abychom pokračovali," řekl ČTK Duka. Jasno v tom, zda papež František skutečně přijede, má být jasno zhruba do měsíce.

V červenci, konkrétně 23. až 28. července,.se ale také v brazilském Rio de Janeiru konají Světové dny mládeže, které papež prakticky jistě nevynechá. Tím spíše, že do čela římskokatolické církve byl vůbec poprvé zvolen zástupce Jižní Ameriky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video