Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Znásilňující vojáci jsou také oběti, zastal se Duka Rusů na Ukrajině

  16:05
Kardinál Dominik Duka apeluje, aby veřejnost neodsuzovala ruské vojáky. Mnozí z nich pomáhají znásilněným ženám, napsal v komentáři na svém blogu. Vojáci, kteří znásilní ženu, jednají podle něj pod tlakem emocí a vášní ve stavu agonie. To však neznamená, že jsou omluveni, poznamenal. Proti vyjádření se vymezily ženskoprávní organizace i část veřejnosti.
Dominik Duka

Dominik Duka | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Světem před několika týdny otřásly zprávy o ukrajinských ženách znásilněných ruskými vojáky. Kardinál Dominik Duka v komentáři zveřejněném na portále Aktuálně.cz tvrdí, že není korektní mluvit pouze o jejich zločinech. „Řada svědectví o nich hovoří jako o těch, kteří poskytli pomoc ženám v tomto ohrožení,“ tvrdí. Dodal, že zjednodušeným přístupem bychom mohli vyvolávat šovinismus a nacionalismus.

Podle hlavy české katolické církve bychom měli přihlédnout i k tomu, že voják, který znásilní ženu, je často obětí „těch nejsilnějších emocí a vášní, kdy hrůza z boje, strach a nenávist ho přivádí doopravdy až k úrovni jakéhosi amoku.“ Kvůli tomu zabíjí a ničí veškeré hodnoty, které reprezentují protivníka. To však neznamená, že je zbaven odpovědnosti, poznamenal Duka.

Proti jeho textu se vymezují ženskoprávní organizace i část veřejnosti. Dominik Duka si za ním však stojí. „To téma je výbušné a pan kardinál to ví. Uvědomuje si, že prakticky cokoliv k němu řekne, vyvolá nějakou reakci. To mu ale nemůže zabránit, aby řekl, co by podle jeho svědomí a nauky církve mělo zaznít,“ řekl pro iDNES.cz mluvčí Arcibiskupství pražského Jiří Prinz.

Dodal, že Duka je představitelem instituce, která brání nějaké hodnoty a proto je kardinál bude bránit také, i když se to části společnosti nelíbí.

Ať se ženy brání houkadly

„Za svou životní dráhu jsem poznal řadu mužů a žen, kteří ‚vděčí‘ za počátek svého života znásilnění. Nesou si tíži tohoto ‚znamení‘, protože někteří pocítili, že pro svou matku byli stálou připomínkou zmíněného násilí jakýmsi ‚agresorem‘,“ píše Duka v komentáři. Některé tyto matky se podle něj po letech s bolestí vyrovnaly.

„Vůbec nevím, proč slovo ‚agresor‘ dává do uvozovek,“ poznamenala ředitelka organizace Konsent Johanna Nejedlová. „Kdo znásilní ženu, agresor zkrátka je,“ dodala. Podle Nejedlové česká hlava církve relativizuje téma znásilnění.

Naďa Gubová, vedoucí sociálních služeb v organizaci proFem, vidí v kardinálově vyjádření manipulaci. Nesouhlasí s tím, že by se některé matky mohly s traumatem znásilnění zcela vyrovnat. „Dopady na ženu, která toto dítě porodí, ale i na dítě, které je vychováváno s tímto ‚znamením‘, jsou veliké. Matka může své trauma podvědomě přenášet na své děti, které si pak nesou zátěž do vlastního života,“ uvedla pro iDNES.cz.

Duka navrhuje, aby se ženy, které jsou nejen na Ukrajině ohroženy znásilněním, bránily pomocí pepřového spreje či „houkadla“. Je to podle něj lepší, než si později brát postkoitální antikoncepci, která zlidověla pod názvem „pilulka po“.

Fyzické bránění se před znásilněním podle něj vychází „ze starobylé tradice, se kterou se setkáváme již v době před Kristem při obraně proti znásilnění a ztrátě panenství.“ Tento typ obrany je vhodný také podle Hnutí pro život, které bojuje za zákaz potratů a kardinál jej dlouhodobě podporuje.

„Všechny ženy, které jsou v situaci, kdy mohou být znásilněny, se samozřejmě brání, pokud to jde,“ oponuje Nejedlová. Ve chvíli, kdy musí žena čelit ozbrojenému vojákovi, si Nejedlová nedovede představit, jak by jim mohlo pomoci houkadlo nebo pepřový sprej.

Znásilněné ve válce podstupují nebezpečné potraty, říká aktivistka za práva žen

Stejný pohled má i ředitelka České ženské lobby Hana Stelzerová. „Tam (na Ukrajině, pozn. red.) jde o holý život, kdy houkačka opravdu nepomůže,“ tvrdí.

Pokud se žena ubránit nezvládne a ke znásilnění dojde, má mít podle ženskoprávních organizací i většiny společnosti možnost použít postkoitální antikoncepci. Před několika týdny čeští dobrovolníci posílali tyto pilulky na Ukrajinu, aby tak pomohli Ukrajinkám znásilněným ruskými vojáky. Podle kardinála Duky však použití této antikoncepce může ženě způsobit trauma. Sám se prý v minulosti setkal s desítkami žen, které ji užily a poznamenalo je to natolik, že vyhledaly jeho duchovní pomoc.

„V životě jsem neslyšela o někom, kdo měl z postkoitální antikoncepce trauma. Rozhodnutí použít či nepoužít antikoncepci není na panu Dukovi. Je na ženách, které by měly mít možnost se rozhodnout, jak potřebují,“ poznamenala Nejedlová. Duka vidí východisko v tom, aby ženy, které znásilněny jsou a otěhotní, předaly dítě společnosti. „V současné době je tímto řešením forma tzv. baby-boxů,“ upřesnil.

Podle ředitelky České ženské lobby je přístup kardinála příkladem patriarchálního nastavení společnosti. „Žena je vnímána jako kořist, kterou vojáci znásilní a ještě má nést následky tohoto agresivního činu v podobě těhotenství,“ poznamenala. Nikdo neříká, že žena musí jít na potrat, ale měla by mít adekvátní možnost volby a pomoci, řekla.

Spolknout pilulku je podle Stelzerové daleko méně traumatizující, než podstoupit později interrupci u lékaře, kterou v současné situaci na Ukrajině nejspíš ani není možné provést. „Duka odpírá ženám možnost rozhodnout se v dané situaci tak, jak samy chtějí. Tím zlehčuje závažnost aktu znásilnění, které má nedozírný dopad na životy obětí,“ shrnula Stelzerová hlavní důvody, proč s jeho komentářem nesouhlasí.

V podobném duchu se vyjádřila i Gubová z proFem. Kardinál podle ní bagatelizuje důsledky znásilnění. „Tím spíše, pokud by důsledkem bylo otěhotnění a následný porod,“ uvedla. Zlehčuje podle ní také potenciální dopady na samotné děti znásilněním počaté a případně touto ženou vychované.

Kardinál v závěru textu tvrdí, že nikoho nechce soudit. „Nepíši tento článek, abych odsuzoval, naopak, abych ukázal, jakou bolest působí zločin, kterým znásilnění je, a to především jako válečný zločin,“ tvrdí. Dodává, že se snaží podpořit uchování nového života a zmírnit utrpení těch, kterým bylo tak ublíženo.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

Tajemný pan Pacička z Tábora. Příběh muže, který spojil velké korupční kauzy

29. března 2024

Premium Dlouhá léta byli hlavními tvářemi velkých kauz v Česku kontroverzní podnikatelé z Prahy. Například...

Útok Hamásu byl ozbrojený odpor, řekla ikona feminismu. Ničíte levici, vyčítají jí

29. března 2024

Premium Jedna z nejznámějších feministických autorek, americká filozofka židovského původu z Kalifornské...

Předali si to v Praze. Německý poslanec Bystroň podle BIS přijal peníze od Rusů

28. března 2024  22:03

Německý poslanec strany Alternativa pro Německo Petr Bystroň byl podle české Bezpečnostní...

Vyřizování účtů, nebo ruská vlivová operace? Polské odvolání generála šokuje

28. března 2024  21:10

Varšava náhle odvolala generála Jaroslawa Gromadzińského z prestižní funkce velitele evropského...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...