Dominik Duka

Dominik Duka | foto: Michal Růžička, MAFRA

Pečená kachna a cukroví. Arcibiskupství pohostilo 300 chudých a opuštěných

  • 109
Tři stovky chudších nebo opuštěných lidí poobědvaly na úterní Boží hod vánoční v pražském Arcibiskupském paláci a v arcibiskupském semináři. Kromě oběda obdržel každý z hostů i vánoční balíček. Tradiční akci podevatenácté pořádalo křesťanské hnutí Sant'Egidio.

V Arcibiskupském paláci pozdravil osobně každého hosta kardinál Dominik Duka. Jde podle něj o obnovu starobylé tradice. „Je to alespoň takový symbol k tomu, že je (potřebné lidi) neodepisujeme, že jim chceme pomoci, nakolik je to možné,“ řekl Duka.

Podávala se polévka s játrovými knedlíčky a svíčková či pečená kachna s knedlíkem a zelím, na stolech byly také vánočky a cukroví. Mezi stolujícími byli lidé bez domova, postižení lidé, romské rodiny i senioři. 

„Navazujeme na velice dlouhou tradici katolické církve, která vždy při důležitých církevních svátcích přijímala v kostelích, na farách své chudé, potřebné a osamělé,“ uvedla Kristina Koldinská z komunity Sant’Egidio. 

Potřební lidé dostávali osobní pozvánky na jméno. „Je to takový konkrétní, malý výraz toho, že nejenže jsme pořád lidé a máme svou důstojnost, ale také, že každý u nás je božím dítětem, že každého z nás miluje bůh,“ řekl Duka. Jde podle něj většinou o lidi, které členové hnutí dlouhodobě znají.

Kromě oběda obdržel každý z hostů vánoční balíček. Většinou šlo o teplé oblečení, jako jsou bunda, svetr nebo kalhoty, ale také o malé rozhlasové přijímače, svítilny, hrnečky nebo kosmetiku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video