Experty na výživu šizení seniorů šokovalo. Málo pohybu není důvodem k menší porci. Ilustrační foto

Experty na výživu šizení seniorů šokovalo. Málo pohybu není důvodem k menší porci. Ilustrační foto | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Důchodcům v domově dávají poloviční porce, aby nepřibrali

  • 423
Domov pro seniory v pardubické Smilově ulici šidí své klienty. Dostávají menší porce jídla. Vedení tvrdí, že by při plných moc přibrali. Každý den tak pracovníci penzionu rozdělují třicet obědů mezi čtyřicet lidí. Zařízení provozuje kandidát na primátora Zdeněk Stránský.

Domov má stabilně čtyřicet až čtyřicet pět klientů. Vedení zařízení však už třetí měsíc objednává každý den jen třicet obědů. O ty se musí senioři, které sem dali jejich příbuzní v naději na kvalitní péči, rovným dílem podělit.

Každý den je to podobný obrázek. Ve várnici, ve které firma MultiCatering rozváží jídlo i do pardubických zdravotnických zařízení, leží třicet kuřecích plátků. Personál domova pro seniory však nezačíná hned jídlo rozdávat.

"Dva pracovníci se chopí nožů a začnou maso krájet tak, aby se o něj mohly podělit na čtyři desítky důchodců," říká jedna z brigádnic, která si nepřeje být jmenována.

Ostatní zaměstnanci i klienti se v době návštěvy reportéra MF DNES k věci nechtěli vyjadřovat. Všechno však potvrdila dodavatelská firma, která do penzionu vozí obědy.

Provozovatelem domova je od února, kdy v domě skončil podobný penzion Germis, Zdeněk Stránský. Ten je zároveň kandidátem na primátora za sdružení Pernštejn. Jakékoli pochybení nejprve popřel. Tvrdil, že počet porcí odpovídá počtu klientů, později dodal, že je třeba přičíst i dietní jídla.

Minimum pohybu není důvod k menším porcím

Až když zjistil, že MF DNES má přesná čísla o počtu dodaných jídel za poslední měsíce, změnil odpověď. "Ty porce jsou pro běžně pracujícího člověka. Tady jsou důchodci s minimem pohybu, proto jim musíme upravit nutriční hodnotu," řekl.

CO VY NA TO?

Jaké jsou vaše zkušenosti se zařízeními pro seniory?

Pište na adresu redpa@mfdnes.cz

Taková argumentace doslova nadzvedla odborníky na výživu. "To je nesmysl. To, že je člověk starý, neznamená, že by neměl dostávat dospělou porci," řekla Pavla Drábková, nutriční terapeutka, která se stará o jídelníček pacientů v pardubické Léčebně dlouhodobě nemocných.

Zvláštní je i vysvětlení Stránského, proč by důchodci neměli dostávat plné porce. "Metabolismus tuku u starých lidí je jiný. Při běžných porcích by tloustli. Musím myslet i na personál, který je přenáší," řekl.

Na šizení přišla brigádnice

Příbuzní, kteří za umístění seniora v domově dávají 18 tisíc korun měsíčně, by se asi divili, jaký servis svým blízkým platí. Naposledy dostali senioři správný počet jídel v červenci. Navíc náhodou. Tehdy nastoupila na směnu nová brigádnice, která o dělení porcí neměla ani ponětí.

Obratem proto zavolala zpět do firmy MultiCatering, že jí chybí šestnáct jídel. Firma je sice promptně dodala, ale když se na místě snažila přijít na kloub tomu, proč tolik jídel chybí, nestačila se divit. Vyšlo najevo, pro kolik lidí má vlastně třicet jídel vystačit.

Je možné, že důchodci přijdou i o hubené porce. Domov pro seniory totiž za jídlo neplatí. To ale Stránský popírá. "Byli jsme na dovolené, zaplatili jsme později." Jenže penzion zaplatil naposledy za květnové dodávky. Tehdy odebíral s obědy i snídaně a večeře.

Od června si objednal jen obědy, za ně stále dluží. "Mohu potvrdit, že od června jsme nedostali zaplaceno. Dodáváme z dobré vůle," řekla Věra Vašková z firmy MultiCatering.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue