Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

1968: Dubček v čele KSČ symbolizoval naději, nedokázal ji však naplnit

Odvoláním tehdejšího prezidenta Československa Antonína Novotného z funkce šéfa komunistické strany, tedy prvního tajemníka ÚV KSČ, a zvolením Alexandra Dubčeka na jeho místo 5. ledna před 50 lety prakticky začalo tzv. Pražské jaro. V březnu byl pak prezidentem zvolen Ludvík Svoboda. Změnám ve vedení KSČ na začátku roku 1968 se věnuje třetí díl videoseriálu k roku 1968.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

Dobrý den,

nevadí, díky. Nemohl jsem odpovědět, tak jsem musel založit nový mail a napsat. Je ale zarážející, že pokud tento dotaz předložím různým historikům, novinářům, tak buď neodpoví, nebo krčí rameny, přitom je naprosto zřejmé, že sklady existují a různé zdroje se s tím nijak netají, ale oficiálně se nikde v novinách ani v televizi o tom nedovíte. Na http://www.atommuzeum.cz se můžete objednat v Brdech (Míšeň-Borovno) u pana Skočovského na prohlídku úložište jaderných hlavic. Vše bylo tak tajné, že ani posádka něvěděla, kde je natož co hlídají. Domnívali se, že jsou na území SSSR a nikdy neopustili během 2 let služby plot objektu. Pouze asi jen 5-7 důstojníků znalo obsah. Byl jsem tam v červnu 2015. Jinak v televizích jsme svědky nekonečných dokumentů o tom, jak 1968 vnímali svědkové atd. podkresleny nekonečnými minutami záběrů tanků, ale aby některý z historiků vysvětlil, co se vlastně chystalo roky zpátky, tak to Vám nikdo neřekne. Buď je něčí zájem, aby se o tom nemluvilo, asi nechtějí prozradit, že tehdejší vláda s útokem 100%-ně souhlasila, jen měla jiný názor na distribuci jaderných hlavic, které bylo pro SSSR nepřípustné. Protože už se mi nepodaří napsat, můžete jedině na jiri.pechanek@email.cz.

0 0
možnosti
JP

Dobrý den,

Všechny tyto články vznikají proto, že ještě nikdy nebyly vysvětleny objektivní příčiny roku 68, až jedna kniha to docela dobře popisuje.

Okupace Československa : 21.8.1968 : bratrská agrese / Jiří Fidler

Víme, že komunismus měl za cíl likvidaci imperialismu. Sovětský Svaz spolu s Varšavskou smlouvou sálodlouze organizovaly přípravu na konečný útok na západní země. Potřebovali přimět US pomocí paktu o nerozšiřování jaderných zbraní z června 1968, aby se NSR nestalo členem jaderného klubu, tím by zhatily jakékoliv plány Sovětského Svazu na útok. Na druhou stranu potřebovaly jadernými hlavicema ozbrojit celou západní hracici, tedy NDR, Československo, Polsko a Maďarsko, ale přitom neporušit smlouvu o nerozšiřování jaderných zbraní. Aby neporušily tuto smlouvu, musely být na všech těchto územích vojska Sovětského Svazu. Pokud by nebyly, jako v případě Československa, porušily bychom smlouvu o nerozšiřování jaderných zbraní a staly se členy jadernáho klubu a na ten popud by měl západ důvod k rozmístění jaderných hlavic v NSR. Toho se ale obával Sovětský Svaz jako čert kříže ! Zhatilo by to veškeré plány na útok na západ a všechno by zkrachovalo. Po vybudování jaderných skladů na území Československa v roce 1964 (Javor 51,52,53) podle plánu Využití československé armády z roku 1964, na nás byl kladen od většiny zemí Varšavské smlouvy permanentní tlak na umožnění vstupu vojsk Sovětského Svazu na naše území a tím i snadnější manipulaci s jadernými hlavicemi. V opačném případě by musely být hlavice dovezeny ze Sovětského Svazu do 48 hodin před útokem, což byla velmi dlouhá doba. Potřebovali ji zkrátit na 2-3 hodiny. https://www.stream.cz/prisne-utajovana-mista/10005411-sklady-jadernych-zbrani#nejnovejsi

0 0
možnosti
JL

Mně to připadá krapet přitažené za vlasy... Kniha tvrdí, že k okupaci došlo proto, aby mohli Sověti na naše území umístit jaderné hlavice? Je to zajímavý názor, ale mě nepřesvědčil.

0 0
možnosti
PS

Dubček byl bolševický slaboch

Ale to si komunisti nikdy nepřipustí

0 0
možnosti
JL

Taky mi vždycky připadal jako narcisistní mluvka. Když na nej soudruh udělal "bububu", vzdal to.

0 0
možnosti
JV

To je najednou odborníků! Člověk ale musí něčemu věřit! Ale dá se věřit dnešním politikům, zejména těm, kteří prohráli volby a nyní zase nadávají na komunisty a socialismus? Nechci bránit socialismus, ani komunisty, ale pánové a dámy, demokracii, jak vidno, si dnes každý představuje úplně jinak. A nezlobte se, nechte si svůj západ i s migranty a emigranty. Západ se na nás vykašlal v roce 1938, 1948 i 1968! A v roce 1988(89) mu také náramně vyhovovalo, jak to u nás dopadlo. Takže nechme "-ismy" a "-isty" spát a pojďme něco dělat, aby "voda hučela po lučinách, bory šuměly po skalinách, v sadech skvěl se jara květ............jinak ten zemský ráj zmizí..........

1 0
možnosti
SB

Ponechme stranou, že rok 1968 byl chimérou už sám o sobě.

Důvod, proč píši, abychom to ponechali stranou, je skutečnost, že tento článek nepojednává o roku 1968 jako takovém, nýbrž o osobě Alexandra Dubčeka.

Proto se vyjádřím k němu:

I v rámci toho, že ten jeho pokus byl chimérou, byl navíc i ten Dubček pouze nerozhodným panákem "kam ho strčí, tam ho najde". Vzhledem k tomu, že neúspěch byl neodvratný, tak je jedno, pod kým k tomu neúspěchu mělo dojít, ale kdyby tam nějaké slibné vyhlídky byly (žádné tam nebyly, ale píši slovo "kdyby"), tak by Dubček rozhodně nebyl tím správným mužem v čele.

5 2
možnosti
MV

Dubček byl komunista do morku kostí. Absolvent VŠP ÚV KSČ, který své přesvědčení cizeloval ještě na studiích v SSSR.

2 0
možnosti
MV

Dubček byl komunista jako každý jiný. Chtěl jen trochu jiný socialismus. Ale ten, i když jej natřete na růžovo, bude stát pořád za prd.

6 0
možnosti
VV

To mate sice pravdu, ale pokud se chcete stat milionářkou, tak musíte začít nejdříve s tísícovkami a postupně to dotáhnout na million.

0 0
možnosti
VV

V rámci doby to nemohlo dopadnout jinak, protože i kdyby Československo oficiálně požádalo západ o pomoc, tak by západ musel couvnout, protože jinak by z toho byla třetí světová válka.

Dubčeka jsem potkal nějakou dobu před jeho předčasnou smrtí a v podstatě tuhle věc potvrdil.

Ale rozhodně se v tu dobu dýchalo daleko svobodněji, než potom a Rusové se důvodně obávali, že se tahle - nemoc socialism - rozšíří nejdřív na jejich vazali v Evropě a pak i na Sovětský Svaz a to nemohli dopustit.

To, že se nám podařilo se od Rusů oddělit je malý zázrak historie, dnes by totéž bylo v podstatě nemožné.

Doufám, že si to spousta lidí uvědomuje a váží si naší svobody, přestože je brblání je krédem dnešní doby.

2 0
možnosti
VV

Vazaly - oprava hrubice.

1 0
možnosti
LK

Dodnes tu jeho adoraci naprosto nechápu. Byl to komunista, který lidem v té době slibovat naprosto nesplnitelné. Lidé mu uvěřili a výsledkem byl zvací dopis od soukmenovců, kteří se buď báli o koryta nebo chtěli ke korytu a následovalo dalších x let temna, které bylo horší, jak doba před Dubčekem.

Představa, že v té době by nás sovětský svaz jen tak nechal být byla naprosto zcestná, vzhledem k naší geografické poloze a šance, že by se nás západ zastal byla naprosto nulová. Čili kdyby místo nesmyslných slibů dělali menší postupné reformy a neprovokovali Brežněva, tak to k tomu roku 89 mohlo dospět podstatně více v poklidu a nemusely Prahu a přilehlé okolí brázdit tanky.

1 0
možnosti
Foto

A.D. byl především ctižádostivej zbabělec. Plul po proudu a ten ten ho nejprve vynesl nahoru, následně pak i spláchl. ,,Posloužil"Rv Nakonec i pro tu ,,internacinál. pomoc". Tzv. zvací dopis byl toliko kom komediíRv Rus i další vojska zde již stejně byla:-/

0 0
možnosti
Foto

Kdo tehdy věřil kom, že se vzdají moci, byl naprostý naiva. A srpen to jen potvrdil. Jinak rehabilitace byly započaty již počátkem šedesátých let, převážně však částečné(!). Jen u kom plné. A z nich se stali ti tehdy ,,reformní". A je pravdou, že tehdy ani jedna ze stran bipolar. systému neměla zájem na destabilizaci, především pak tzv. nárazníkového pásma v Evropě. A nelze sni ignorovat tehdejší události v celém světě. Vše souviselo, a velice! Kdo to skutečně zažil a nebyl ,,slep a tup", nenechal se opít rohlíkem:-/

7 0
možnosti
JS

Dubček nebyl to pravé ořechové. Rád se ukazoval na veřejnosti, stál se jedním ze symbolů tzv. Pražského jara, ale defacto byl vlečen dobou. Kdyby zde Varšavská smlouva nezáhla, nejvíce popudů přicházelo od tehdejšího komančského bosse NDR Waltra Ulbrichta, ten byl horší jak sověti, tak zde mohl být zajímavý vývoj, ale těžko předpokládat, kam by vedl. Zda by to byla více levicová cesta takového švédského modelu, nebo uplně něco jiného, třeba jugoslávský model. Společnost se tehdy hodně nadechla a byla v ní spousta energie, kterou by bylo možno využít. Ale v tom systému to prostě nešlo. Ten nebyl schopen překročit svůj stín. Těžko by se asi shodovala diktatura proletariátu a svoboda podnikání. Ale i ta musí mít své hranice. Zaklinadlo zisku nemůže jít proti společnosti, ale musí jí obohacovat a musí z něho mít něco co nejvíce subjektů včetně občanů.

0 0
možnosti
Foto

A.D. byl především ctižádostivej zbabělec. Plul po proudu a ten ten ho nejprve vynesl nahoru, následně pak i spláchl. ,,Posloužil";-(:-(

3 0
možnosti
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrchní soud rozhodne o odvolání muže, který dostal devět let za týrání družky

25. dubna 2024  8:49

Olomoucký vrchní soud dnes rozhodne o odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  8:38

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  8:38

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč