Předseda Dělnické strany Tomáš Vandas řeční na neonacistickém festivale Fest der Völker.

Předseda Dělnické strany Tomáš Vandas řeční na neonacistickém festivale Fest der Völker. | foto: Soňa Lechnerová, iDNES.cz

Druhý proces s Dělnickou stranou začne v polovině ledna

  • 80
Rozpuštění krajně pravicové Dělnické strany začne Nejvyšší správní soud řešit ke konci druhého lednového týdne. Předchozí, neúspěšný pokus si vyžádal dvě stání, nyní soudní úředníci předpokládají delší proces. "Minule bylo předloženo mnohem méně důkazů," řekl iDNES mluvčí soudu.

Druhý proces, který má vést k rozpuštění Dělnické strany má začít mezi 11. až 14. lednem. "Přesné datum ještě neznáme z organizačních důvodů," vysvětlil mluvčí Nejvyššího správního soudu (NSS) František Emmert.

Kolikrát soudci zasednou, není zřejmé. Emmert předpokládá, že to bude více než dvakrát, jako tomu bylo loni při prvním pokusu DS rozpustit. "Tentokrát musí soud projednat mnohem více důkazů, je to obsáhlejší případ," nastínil mluvčí NSS.

Návrh rozpustit Dělnickou stranu, která má podle nezávislých pozorovatelů i bezpečnostních složek státu více než blízko k neonacistickému hnutí, podal ministr vnitra Martin Pecina koncem září.

Dělnická strana se rozpuštění nebojí

Záda už jí kryje "příbuzná"

Má celkem 66 stran, další stovky stran tvoří desítky příloh včetně znaleckých posudků, nechybí ani audiovizuální záznamy. Pecina doufá, že najatý právník Tomáš Sokol dokáže, že se Dělnická strana dopouští trestné činnosti.

Podle vládního návrhu cíleně vyvolává napětí ve společnosti, soustavně uráží menšiny a bezprostředně ohrožuje demokracii.

Neonacisty neznáme, ale pusťte je z vězení

Předseda "dělníků" Tomáš Vandas spojení s neonacisty odmítá. Militantní hnutí Národní odpor ani Autonomní nacionalisty nezná, nálepku extremista tvrdošíjně odmítá.

Na veřejných shromážděních přitom sám kritizoval policejní razie proti neonacistům slovy: "zatýkají a šikanují naše lidi". Na přední místa volebních kandidátek také umístil několik lidí trestaných za rasově motivované činy.


Hříchy Dělnické strany

Opírá se podle vlády o hitlerovské ideály
S Národním odporem "peče" už rok a půl
Tomáš Sokol: Ukážeme na spojení s neonacisty
Žhář z Vítkova DS finančně podporoval
Rasistická nota na voliče funguje

Například na příští středu Dělnická strana svolává protest před pankráckou věznici v Praze na podporu svých vazebně stíhaných předáků Patrika Vondráka a Michaely Doupové. Vondrák je čelný představitel pražské buňky Národního odporu, Doupová šéfkou ženské neonacistické organizace Resistance Women Unity.

Policie za posledního půl roku ultrapravičákům zasadila několik citelných ran. Při razii kromě Vondráka a Doupové odvedla k výslechu i místopředsedu Dělnické mládeže Matyáše Sombatiho a přítelkyni čelného představitele Dělnické strany Jiřího Bárty.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video