Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Druhou polovinu prázdnin odstartuje prosluněný víkend, pak se ochladí

  15:16aktualizováno  15:38
Po prudkém ochlazení a několika deštivých dnech se obloha opět rozjasní. Lidé tak alespoň na chvíli mohou schovat deštníky do skříně. Meteorologové totiž slibují krásný víkend a tím i začátek druhé poloviny prázdnin. Bude slunečno, teploty se vyšplhají na příjemných 25 až 27 stupňů Celsia. Pak se ale znovu rozprší a ochladí.
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Igor ZehlČTK

Od středy k nám bude od severozápadu až západu proudit vlhčí a chladnější vzduch. Do konce týdne tak ještě zaprší. Víkend už ale bude slunečný a krátce se dočkáme letních teplot.

"Významnější srážkové úhrny lze očekávat na frontách, které přes nás budou přecházet ve středu a v pátek, zejména pak na jejich vlnách v oblasti východní Moravy a Slezska. Před další zvlněnou studenou frontou, která postoupí od západu nad naše území pravděpodobně v pondělí, k nám o víkendu pronikne teplejší vzduch od jihozápadu," shrnul vývoj počasí Josef Hanzlík z Českého hydrometeorologického ústavu.

Předpověď počasí Aktuální předpověď počasí:
pocasi.idnes.cz
Předpověď počasí

Na začátku příštího týdne pak opět přijde studená fronta. Ta s sebou přinese přeháňky a místy bouřky s nižšími teplotami, které nás k vodě nepotáhnou.

Předpověď pro jednotlivé dny

V noci na středu bude oblačno až polojasno, ojediněle se objeví přeháňky. Na severovýchodě území ještě zatažená obloha přinese déšť. Teploty klesnou na 15 až 11 stupňů Celsia. Od severozápadu bude vát slabý vítr o rychlosti 1 až 4 metry za sekundu.

"Přes den pak čekáme polojasno až oblačno, během dne přibývání oblačnosti od severozápadu a na většině území občasný déšť. Na severovýchodě území má být zpočátku zataženo a srážky budou trvalejší. Nejvyšší teploty vystoupají na 21 až 25 stupňů, na severovýchodě bude chladněji, kolem 19 stupňů," dodal meteorolog.

REKORD SLAVÍ VÝROČÍ

Je to přesně 27 let, kdy byl naměřen absolutní teplotní rekord a současně teplota poprvé překročila magickou čtyřicítku. V Praze -Uhříněvsi byla 27. 7. 1983 naměřena maximální teplota 40,2 °C. Teplota 40 °C byla toho dne dosažena nebo překročena i na několika dalších stanicích středních a jihozápadních Čech.
"Tímto dnem padl dosavadní teplotní rekord nejen českých zemí, ale celého Československa, když bylo překročeno dosavadní uváděné československé teplotní maximum 39,8 °C, naměřené na jihozápadním Slovensku," stojí na webu ČHMÚ.
Od roku 1983 tak vysoká teplota naměřena nebyla. Shodou okolností k překročení československého teplotního rekordu došlo necelý týden poté, co bylo na antarktické stanici Vostok naměřeno světové absolutní teplotní minimum -89,2 stupně.

Ve čtvrtek se obloha ještě více zakaboní. Odborníci na počasí očekávají oblačno až zataženo a na většině území přeháňky, déšť nebo bouřky. Teploty v noci klesnou na 14 až 10 stupňů Celsia, přes den se pak vyšplhají na 19 až 23 stupňů. Vát by měl mírný západní vítr o rychlosti 2 až 6 metrů za sekundu.

Poslední pracovní den má být obloha oblačná, místy se objeví přeháňky. Na východě Moravy a ve Slezsku bude pátek zpočátku zatažený a přinese déšť. Noční teploty by měly být stejné jako ve čtvrtek, přes den se na teploměru objeví 19 až 23 stupňů.

Až o víkendu se léto probere. V sobotu má být polojasno až oblačno, přeháňky se objeví jen ojediněle. Teploty v noci klesnou na 12 až 8 stupňů Celsia, přes den pak naměříme příjemných 22 až 28 stupňů.

Nedělní obloha bude polojasná, opět se na některých místech země mohou ojediněle objevit přeháňky. V noci se má oteplit na 18 až 13 stupňů Celsia, přes den teploty vystoupají na 24 až 28 stupňů.

S novým týdnem další ochlazení

V první polovině příštího týdne se však začne s přicházející studenou frontou znovu ochlazovat. "Zpočátku bude polojasno, ojediněle se ještě objeví přeháňky. Později přijde velká oblačnost a spolu s ní na většině území také přeháňky a místy bouřky," doplnil Hanzlík.

Teploty v noci klesnou zpočátku na 18 až 13 stupňů Celsia, postupně na 13 až 8 stupňů. Přes den naměří teploměry 24 až 28 stupňů, postupně 18 až 23 stupňů.

JAK JE u STŘEDOZEMNÍHO A ČERNÉHO MOŘE?

Výhled od úterý 27. do soboty 31. července

Španělsko a Mallorca: Bude jasno až polojasno. Koncem období na severu ojediněle při zvětšené oblačnosti přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty 28 až 34 stupňů, ve vnitrozemí místy až 38 stupňů. Teplota moře 24 až 27 stupňů Celsia.
Francouzská a Italská riviéra: Meteorologové předpovídají jasno až polojasno, ve čtvrtek při zvětšené oblačnosti místy přeháňky, ojediněle bouřky, zejména v oblasti Riviéry v Itálii. Nejvyšší denní teploty 24 až 30 stupňů. Teplota moře 23 až 26 stupňů.
Severní a střední Jadran: Polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Koncem období ubývání oblačnosti i srážek. Nejvyšší denní teploty 22 až 28 stupňů, v závěru období místy až 30 stupňů. Teplota moře se bude pohybovat mezi 25 až 27 stupni.
Střední a jižní Itálie a Malta: V oblasti bude jasno až polojasno, od pátku předpovídají meteorologové polojasno až oblačno a místy přeháňky nebo bouřky. Na Sicílii a Maltě po celé období jasno nebo skoro jasno. Nejvyšší denní teploty 25 až 31 stupňů, teplota moře bude 26 až 28 stupňů.
Egejské moře a Kréta: Jasno nebo skoro jasno, na severu oblasti zpočátku při zvětšené oblačnosti místy přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty 26 až 32 stupňů. Teplota moře 24 až 27 stupňů.
Východní středomoří a Kypr: Jasno nebo skoro jasno. V jihovýchodní části Turecka v odpoledních hodinách ojediněle bouřky. Nejvyšší denní teploty 29 až 35 stupňů. Teplota moře 26 až 28 stupňů.
Černé moře: Zpočátku meteorologové hlásí polojasno až oblačno, místy přeháňky, ojediněle bouřky, postupně má být jasno až polojasno. Nejvyšší denní teploty 25 až 30 stupňů, v oblasti Krymu až 35 stupňů. Teplota moře 26 až 27 stupňů.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah tělo ubodaného muže hodil do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno 

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:50

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Nezvládla jsem prodat svou práci. Neměla jsem lajky, řekla končící Langšádlová

25. dubna 2024  11:44

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, protože...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...