Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Drony do každého kraje. Policie se chystá rozšířit stávající flotilu

  18:56
Policie se chystá koupit šestnáct nových dronů. Hlídkovat budou nad celým Českem. Pomáhat mají při pátrání po lidech nebo třeba při odhalování zlodějů v chatových oblastech. Drony budou v policejních barvách.
Bezpilotní rotorový universální systém (BRUS) vyrobil pro Policii ČR Vojenský technický ústav letectva a protivzdušné obrany.

Bezpilotní rotorový universální systém (BRUS) vyrobil pro Policii ČR Vojenský technický ústav letectva a protivzdušné obrany. | foto:  František Vlček, MAFRA

Kamera švenkuje po zalesněném pahorku. Z výšky několika desítek metrů zaměřuje dvě postavy jdoucí po cestě a ihned přepíná na termovizi. V levém dolním rohu obrazovky se rychle mění stupně Celsia. Tyto záběry středočeské policie pocházejí ze speciálního dronu. Pomocí bezpilotního letounu strážci pořádku namátkově kontrolují třeba chatové kolonie v okolí středočeských Brd a Orlické přehrady.

Policie chce nyní drony nasadit v celém Česku. Flotilu rozšíří několikanásobně. „Je připravený kontrakt na dodávku šestnácti kusů různých typů bezpilotních strojů. Budou spadat pod leteckou službu policie a sloužit k monitoringu po celé republice,“ potvrzuje mluvčí Policejního prezidia ČR Eva Kropáčová. 

Doslova v policejních barvách v současné době slouží v Česku pět dronů. Kromě středočeské letky používají dva stroje také v Pardubickém kraji. Příbramští začali „letadélka“ využívat loni v červnu, od té doby uskutečnili 139 letů.

„Ve vzduchu jsou zpravidla sedm dní v měsíci,“ upřesňuje zástupce vedoucího územního odboru příbramské policie Ondřej Smotlacha. Stroje obsluhuje sedm vyškolených „pilotů“, jde ale o policisty, kteří se zároveň věnují běžné práci na svém oddělení. Loni v prosinci příbramští policejní „piloti“ pomáhali na Rakovnicku, kde se ztratila devětašedesátiletá žena trpící Alzheimerovou chorobou. Díky dvěma bezpilotním strojům se podařilo podchlazenou seniorku včas najít na okraji lesa u Lužné.

Obrana chce vlastní průzkumný dron, dosud spoléhala na zahraniční

Příslušník americké námořní pěchoty vypouští průzkumný bezpilotní letoun během...

Drony středočeské policie se nicméně již rok zaměřují především na hlídkování nad zalesněnými Brdy. Tato rozlehlá chráněná oblast se otevřela veřejnosti teprve před třemi a půl lety. Do konce roku 2014 tu byli jen vojáci.

Pohled z výšky má odhalit krádeže dřeva, černé skládky či nelegální rozdělávání ohně. V případě potřeby také najít lidi, kteří ztratí v nepřehledném terénu bývalého vojenského prostoru orientaci. Nicméně kromě zmiňovaného pátrání po ženě na Rakovnicku drony zatím k žádným takovým misím vzlétat nemusely.

Tyto stroje však využila policie také při březnové havárii v Kralupech nad Vltavou. „Pomáhaly při dokumentaci místa výbuchu v tamním chemickém závodu,“ říká mluvčí Krajského ředitelství policie Středočeského kraje Eva Stulíková. Do budoucna se nabízejí i další možnosti. „Pro snímání míst trestných činů, například při závažných dopravních nehodách,“ představila plány policie středočeská mluvčí.

Co si může dron dovolit

Provoz dronů podléhá přísným pravidlům Úřadu pro civilní letectví (ÚCL) České republiky. Bezpilotní stroje například nesmějí létat nad obydlenými oblastmi, zdroji pitné vody a poblíž letištních ploch. Policie má nicméně s úřadem domluvené výjimky. Týkají se i monitoringu chatek a rekreačních oblastí. 

„V případě policie jde o kombinaci pravidel. Řídí se našimi regulemi, ovšem ve chvíli, kdy se potřebují odklonit od civilních leteckých předpisů, mají udělené výjimky. Jde hlavně o záchranu osob či ochranu majetku,“ vysvětluje mluvčí ÚCL Vítězslav Hezký.

Podle policie jsou zmiňované kontroly chatek preventivní, lidé prý nemusí mít obavy ze „šmírování“. „Termovize samozřejmě neukáže osobu, pouze zachytí tepelný zdroj. Pokud jsou na fotografiích, které jsme již uveřejnili, nějaké osoby, jde o policisty,“ vysvětlila Eva Stulíková.

Při namátkových kontrolách v předjaří objevili policisté pomocí dronu dvě chatky s otevřenými okenicemi. Vyslaná hlídka ale uvnitř nikoho „nechtěného“ nenalezla. Termovize narazila na pohyb pouze jednou, policisté posléze zjistili, že jde o majitelku.

26. března 2018

„Lidé by to měli chápat ne jako zásah do soukromí, ale jako ochranu, kterou policie občanům poskytuje. Proto je v těchto případech možná dohoda s naším úřadem,“ dodává Vítězslav Hezký.

Vyčíslit náklady na provoz dronů je obtížné, je totiž třeba přihlédnout k několika aspektům. Ovšem je jasné, že například s nasazením vrtulníku se to srovnávat nedá. „Při započtení životnosti hlavních částí letadel a nutnosti pravidelných kontrol u výrobce je možné říct, že letová hodina bezpilotního systému BRUS (Bezpilotní rotorový univerzální systém) vyjde zhruba na 700 korun, u systému DJI Mavic přibližně na 100 korun,“ odhaduje náklady Ondřej Smotlacha.

Létání s dronem má každopádně řadu výhod, jako je například kolmý start i přistání. „Dosahuje velmi nízké hlučnosti a je skládací, vejde se do kufru běžného auta. Jeho předností je rovněž pokročilý řídicí systém s mapovými podklady. Navíc je vybavený padákovým záchranným systémem,“ doplňuje technické parametry zařízení Monika Schindlová.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Babiš mluví o obludné dohodě k migraci. Eurokomisařka podpořila českou vládu

18. dubna 2024  5:43,  aktualizováno  11:41

Přímý přenos Šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš ve Sněmovně mluví o migračním paktu Evropské unie jako o...

Chorvatské volby po vyhrocené kampani vyhrála proevropská vládní strana HDZ

18. dubna 2024  6:23,  aktualizováno  11:33

Chorvatské parlamentní volby vyhrála středopravá vládní strana Chorvatské demokratické společenství...

Zaměstnanci jatek tloukli zvířata tyčí do hlavy. Soud rozdal tresty za týrání

18. dubna 2024  11:30

Okresní soud ve Znojmě potrestal trojici mužů za týrání zvířat na jatkách v Hraběticích na...

OBRAZEM: Tohle potřebuje Ukrajina. V americké továrně se vrší vzývaná munice

18. dubna 2024  11:26

Ukrajinci se houževnatě brání ruskému postupu. Narážejí při tom však na akutní nedostatek munice,...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...