Umělecký řezbář Jaroslav Beneš a dalekohled zarostlý ve stromu (12. března 2010)

Umělecký řezbář Jaroslav Beneš a dalekohled zarostlý ve stromu (12. března 2010) | foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Dřevorubec objevil dalekohled zarostlý ve stromě desítky let

  • 38
Kuriózní nález loni na podzim potěšil dřevorubce, který kácel stromy nedaleko Vranové Lhoty na Svitavsku. V kmeni vzrostlého buku objevil zarostlý dalekohled starý desítky let. Pochází zřejmě ze druhé světové války. Umělecký řezbář Jaroslav Beneš z Loštic nyní napůl přírodnímu exponátu dává novou podobu.

Navzdory povětrnostním vlivům zůstal dalekohled ve výborném stavu. Dřevař jej objevil náhodou. "Kácel buk a ten spadl, ale naštěstí takovým způsobem, že dalekohled o nic nezavalil a nerozbil se. Když pak řezal metrové klády, přišel na to, že je v něm dalekohled zarostlý," popisoval Beneš.

Jak dlouho strom své tajemství ukrýval a za jakých okolností se na něm dalekohled objevil, už dnes zřejmě nikdo přesně nezjistí. Řezbář i nálezce si ale myslí, že pochází z válečných časů.

Umělecký řezbář Jaroslav Beneš a dalekohled zarostlý ve stromu (12. března 2010)"Za druhé světové války poblíž spadlo britské letadlo. Můžeme se domnívat, že z něj dalekohled vypadl, nebo že spadl pilotovi, když se katapultoval," nastínil řezbář jednu z variant.

Stejně tak jej ale podle Beneše zavěšený na stromě mohl zapomenout myslivec nebo voják, který lesem za války procházel. Kdo dalekohled vyrobil, ale zůstane tajemstvím. Výrobní číslo je totiž ve dřevě zarostlé.

Loštický řezbář nejprve ojedinělý kus dřeva ošetří a zakonzervuje. Poté bude směřovat do rukou kováře, který musí kmen stáhnout, než si jej nálezce doma vystaví. "Je to krásné, když dřevo žije a je v něm ještě navíc kus historie," doplnil Beneš.

Řezbář, a mimo jiné i autor známého loštického betlému, už sice přírodou vytvořených rarit viděl nespočet, s podobně výjimečným nálezem se ale ani on zatím nikdy nesetkal.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video