Polské město Szklarska Poręba. Rodina tlačí nákupní košík z místního Lidlu. V něm hned na vrchu září 30 kostek másla. Kufr auta s libereckou espézetkou sotva nákup pojme. „To koukáte, co?“ chlubí se řidič, když ukazuje paragon. Máslo za 4 zloté, tedy 23 korun. Je sice jen dvousetgramové, ale i když cenu převedeme na českou čtvrtkilovou kostku, stálo by 29 korun. Tedy méně než polovinu toho, za kolik se nyní prodává v akci v Česku. Máslo v českém i polském Lidlu je přitom vyráběno polskou mlékárnou Lowicz.
Češi doplácejí na to, že místní krávy mají druhou nejnižší tučnost mléka v EU. A mléčný tuk tvoří 82 procent obsahu másla. V Česku se stále více chová holštýnský skot, vyznačující se velkou dojivostí, ale nižší užitkovostí.