Nejzatíženější stanicí trasy C je I. P. Pavlova

Nejzatíženější stanicí trasy C je I. P. Pavlova | foto: Michal Šula, MF DNES

DPP zná čísla o cestujících v metru, nejvytíženější stanicí je I. P. Pavlova

  • 30
Dopravní podnik zná první čísla z průzkumu, který proběhl v listopadu v pražském metru. Nejvytíženější stanicí je podle nich I. P. Pavlova, nejméně pasažérů využívá Kolbenovu. Výsledky poslouží také při plánovaných změnách v dopravě v metropoli, které by měly začít platit od příštího jara.

Průzkum se v metru konal téměř přesně před měsícem. Tehdy cestující dostali při nástupu do ruky sčítací lístek, který odevzdali na stanici, kde vystupovali. - čtěte Sčítání cestujících v metru narušil rozbitý eskalátor a ospalí studenti

Naposledy se podobný průzkum konal v roce 2004. "Počet cestujících přepravených za den narostl od roku 2004 téměř o pět procent," uvedl k letošním výsledkům generální ředitel Dopravního podniku Martin Dvořák. Vyjádřeno počtem cestujících je to o 56 tisíc přepravených lidí víc.

Dopravní podnik chce s čísly získanými v listopadovém průzkumu pracovat i na pravidelných třístranných schůzkách mezi městem a Ropidem jako organizátorem dopravy. Na nich by se měla dohodnout konečná podoba jízdních řádů, která od jara 2009 zaznamená velké změny. - čtěte Pražská MHD musí šetřit. Hrozí rušení linek a omezování metra

Cestujících, kteří použijí metro mezi 5:30 ráno a 21:45 večer, je 1 124 826, ukázal průzkum, který probíhal právě v tomto čase. Téměř půl milionu lidí se sveze linkou C, čtvrt milionu "áčkem" a 380 tisíc jede "béčkem".

Počet cestujících přepravených za den
(od 5 do 24 hodin)
 Linka A  276 032
 Linka B  404 256
 Linka C  518 291

Dopraváky ale zajímal celkový počet cestujících. Tato čísla se dozvěděli díky použití automatických počítadel ve vestibulech metra. Za celou dobu provozu metra ho použilo 1 198 579 cestujících.

K nejzatíženějším stanicím patří na trase A Dejvická, Můstek a Staroměstská, na lince B Anděl, Smíchovské nádraží a Černý Most a na céčku I. P. Pavlova, Budějovická a Kobylisy. Z přestupních stanic je nejvíc pod tlakem cestujících Muzeum. Z céčka na áčko nebo opačně přestupuje více než 100 tisíc lidí.

Nejzatíženější stanice podle počtu cestujících

 Linka A: Dejvická  117 726
 Linka B: Anděl  101 451
 Linka C: I. P. Pavlova  118 647

Naopak nejmenšímu náporu pasažérů čelí Depo Hostivař, Kolbenova nebo nově otevřený Prosek.

Nejméně zatížené stanice podle počtu cestujících

 Linka A: Depo Hostivař  17 147
 Linka B: Kolbenova  5 138
 Linka C: Prosek  11 969

Zdroj: DPP


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video