Doučování je výhodný byznys. Kolem přijímaček může rodiče přijít na tisíce

  0:05
Sezona doučování vrcholí a lektoři nejrůznějších předmětů si mohou mezi klienty vybírat. Mezi předměty vede matematika a jazyky a zprostředkovatelé výuky se shodují na tom, že jde o nárazovou záležitost. Placenou pomoc s doháněním potřebného učiva nabízejí i vrstevníci. Najít se dá také doučování na míru, to je ovšem dražší.

matematika | foto: MAFRA

Je několik možností, jak zajistit dětem doučování jinak než u členů rodiny. První je přes zprostředkovatelský web, který zájemce propojí přímo s lektorem. Ten pak také nese za výuku zodpovědnost. 

Druhou možností je najít firmu či organizaci, která připraví žákům a studentům lekce na míru. Třetí variantou je soukromý učitel nabízející svoje služby na nejrůznějších inzertních portálech. A poslední možností je pomoc vrstevníků, pro které je učení nejen koníček, ale i pěkný přivýdělek ke studiu. 

Největší špička v poptávce

Všude se množství doučovaných žáků proměňuje během roku. Nejčastěji potřebují zájemci pomoci s učením od října do května, kdy se studenti připravují na přijímací zkoušky a maturity. 

Největší poptávka je po matematice a českém jazyku. Maturanti mimo to často potřebují dopilovat angličtinu nebo němčinu. 

Sazby se pohybují podle města i lektora, dosáhnout může i pěti set korun na hodinu. Někde se jako hodina počítá i čtyřicet pět minut. 

„V současné době u nás pracuje 50 lektorů a tým se neustále rozrůstá. Všichni jsou studenti vysokých škol. Je to také jedna z mých podmínek. Mají totiž nejen dobré znalosti, ale ještě blízko k dětem. Nelíbí se mi klasické učitelské manýry, proto bych nerada, aby dítě přišlo ze školy domů, kde by ho čekala ještě druhá škola. Lektor je pro dítě či studenta spíše takový parťák, který mu pomáhá, a oba vidí, že to má smysl,“ říká ředitelka a zakladatelka projektu „Mr. Tut“ Tereza Plachá. 

Lektoři, s nimiž se lze spojit přes portál „Mr. Tut“, procházejí přísným dvoukolovým výběrovým řízením. Zvládne je zhruba čtvrtina uchazečů, které pak čeká ještě školení. Lektoři v programu nyní doučují přibližně sto padesát klientů. Nejčastěji přichází objednávky na doučování matematiky, češtiny a angličtiny. 

Poptávka je také po celkové školní přípravě, kdy lektor dochází k žákovi několikrát týdně a pravidelně ho připravuje na všechny testy nebo mu pomáhá mu s domácími úkoly a podobně. Hodina v Praze je podle Plaché dražší a vyjde na tři sta korun. Například v Liberci nebo Pardubicích je to o padesát korun méně. 

Ceník doučování se liší podle učiva, místa i lektora
PŘEDMĚT/PRŮMĚRNÉ CENYPRAHA A BLÍZKÉ OKOLÍZBYTEK ČR
Matematika300–500 Kč, liší se hodiny,
45 min
200–400 Kč
Český jazyk300–500 Kč, liší se hodiny,
45 min
200–400 Kč
Cizí jazyk, záleží na jazyku  250–600 Kč, liší se hodiny,
45 min
200–500 Kč
Umělecké předměty, hudební 250–1000 Kč, záleží na nástroji200600 Kč

Mezi vrstevníky není taková bariéra, učivo dokážou vysvětlit líp

Věkové souznění je také podle Luboše Spálenky, který je v osmnácti letech zakladatelem projektu Pětky do koše, plusem pro obě strany. V něm učí studenti studenty. Spálenka přiznává, že hlavní motivací byly peníze, které si potřeboval vydělat po negativních zkušenostech z brigád. Věděl, že umí dobře vysvětlit matematiku, takže toho chtěl využít. 

„Utvořil jsem prvních pár letáčků a webové stránky. V Benešově u Prahy nebylo žádné jiné doučování, takže se objevili první zájemci. Po delší době jich bylo tolik, že jsem to sám už nemohl zvládat. Složil jsem tedy tým studentů, kteří chtěli doučovat a své znalosti předávat dál,“ říká k začátkům. 

Pětky do koše

Projekt běží ve městech: Benešov, Tábor, Beroun, Praha, Jihlava, Ostrava. Podílí se na něm dvacet lidí, ale pomalu se rozrůstáme dál. 

Jeho cílem je rozšířit po celé České republice myšlenku, že student dokáže naučit látku stejně dobře jako učitel. Rozšíření by mělo mířit na pořádání kroužků pro děti a příměstské tábory. 

Podle Spálenky by rádi umožnili cizincům, aby si u nich mohli složit zkoušky z českého jazyka. „Pokud se nám povede někde sehnat rozumné prostory, tak v nich pořádat i různé přednášky pro lidi na témata: proč je dobré třídit odpad, anorexie, bulimie a podobně,“ dodává. 

„Loňský školní rok proběhl v uskupení pěti lidí, kteří společnými silami odučili sto čtyřicet šedesátiminutových hodin. Rukama nám prošly dvě desítky studentů. Devět z nich se díky nám dostalo jednodušeji na střední školu, těm zbývajícím jsme pomohli zlepšit známky ve škole. Dokonce doučujeme nejen studenty, ale i dospělé. Jedné paní jsme pomohli se zkouškami, které musela absolvovat, aby si po deseti letech dodělala potřebnou maturitní zkoušku,“ dodává Spálenka. 

Doučování pro sebe nebo děti je možné také najít na bazarech a inzertních portálech, kde jsou nabídky na vysvětlení cizích i programovacích jazyků, odborné předměty nebo stále z velké části i doučování hry na kytaru, klavír, housle nebo hudební nauku. Tu například doučuje Monika Ulrichová. 

„Doučuji víceméně hudební nauku vždy před zkouškou na Základní uměleckou školu, kdy jde o mé bývalé žáky a s rodiči se znám osobně. Chtěla jsem doučovat i český jazyk, což jsem však nakonec kvůli zájmu o přípravu na přijímací zkoušky a maturity neudělala. Nejsem učitelka, takže jsem z toho raději vycouvala,“ upřesňuje důvody Ulrichová. 

Výběr je sázka do loterie, přístup lektora musí žákovi „sednout“

Ve většině případů nabízejí inzertní portály propojení s lektory, jako je to v případech typu Naucim.cz nebo Hudebka.cz. Zájemci tam najdou několik tisíc lektorů z celé republiky, kteří dohromady představují nabídku více než stovky předmětů, i těch odbornějších. Klienti pak platí přímo lektorovi, obvykle dvě stě až pět set za vyučovací hodinu, podle předmětu a místa doučování. 

„Nejčastěji poptávanými předměty jsou u nás angličtina, němčina nebo francouzština, dále doučování školních předmětů jako je matematika, čeština nebo fyzika. Z hudebních oborů hra na klavír a housle,“ říká Miron Šmidák, který je zprostředkovatelem služeb na doučovacích portálech.

Nezisková organizace Škola Populo poskytuje doučování na míru a také oproti ostatním nese zodpovědnost za to, jak doučování probíhá a jaké má výsledky. U jiných portálů lektoři nejsou zaměstnanci a sami se domlouvají s rodiči, ale spravující server si bere provizi. Nyní pro Populo učí přibližně šest set lektorů, jejichž spektrum je široké jak věkem, tak vzděláním.

„Dominují především vysokoškolští studenti či absolventi pedagogických a filozofických fakult. Na našich kamenných pobočkách je vždy přibližně osmdesát až sto padesát aktivních lektorů, v závislosti na velikosti města a pobočky. Počet klientů se během roku proměňuje, ale momentálně u nás doučujeme zhruba patnáct set studentů,“ říká Jakub Rakušan.

Podle něj jsou studenti vysokých škol klientům bližší nejen věkově, ale i díky znalosti aktuálního českého školství jsou schopni jim lépe vysvětlit, jak fungují například přijímací nebo maturitní zkoušky. Součástí virtuálního sboru jsou také učitelé, kteří dopoledne učí na školách a odpoledne doučují nebo jsou to bývalí učitelé v důchodu. Specifické předměty jako jsou deskriptiva, elektrotechnika, programování nebo ekonomie ve Škole Populo doučují studenti či absolventi potřebných fakult.

Seriál Přijímačky na SŠ

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Za ovlivnění rozsudků chtěl podle žaloby soudce Sovák 50 milionů. Soud odročili

19. března 2024  8:30,  aktualizováno  9:29

Bývalý soudce Vrchního soudu Zdeněk Sovák v úterý stanul před pražským Městským soudem obžalovaný...

Fakulta přijme po střelbě nová opatření, rámy nebudou, chystá se krizový nácvik

19. března 2024  8:47

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například...

Co přinese mimořádná schůze? Nebude to jen o vulgaritách, říkají poslanci

19. března 2024  8:38

Poslanci se na mimořádné schůzi „k bezpečnostním hrozbám“ Česka sejdou v úterý odpoledne. Podle...

Babiš napsal, že je pro obnovení územní celistvosti Ukrajiny, včetně Krymu

19. března 2024  6:05,  aktualizováno  8:30

Předseda opozičního hnutí ANO, bývalý premiér Andrej Babiš vytáhl silnou kartu, aby otupil kritiku...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...