Berlaymont, sídlo Evropské komise

Berlaymont, sídlo Evropské komise | foto: Evropská komise

Česko zažaluje EU. Úřady se brání snížené pokutě za zemědělské dotace

  • 124
Česko chybovalo v kontrolování rozdělování dotací pro zemědělce. Země tak má přijít o 1,15 miliardy korun. Audit z roku 2017 ale původně Evropská komise trestala pokutou 7,5 miliardy. Po dlouhých smírčích jednání se pokuta podařila snížit. Ani to ale české straně nestačí a proti pokutě se budou úřady bránit u evropského soudu, napsal portál iROZHLAS.cz

Se sníženou pokutou se Česko nespokojilo, a chystá se podat žalobu k evropskému soudu. O možném podání žaloby mluvil už před rokem tehdejší mluvčí a dnešní ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). 

„Co se týká dalšího postupu, tak poté, co bude doručeno Prováděcí rozhodnutí Evropské komise o vyloučení z financování, bude ze strany České republiky podána žaloba,“ sdělila portálu iROZHLAS.cz mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Lenka Rezková.

Chyba vznikla rozdílným evropským a českým výkladem institutu aktivního zemědělce. Dotace měla být směřována pouze těm, kteří se skutečně zemědělstvím živí. Díky rozdílnému výkladu v Česku proběhl audit, ve kterém auditoři nalezli chyby v kontrolách, zda dotace čerpají pouze aktivní zemědělci. 

Kontrola byla podle auditorů nedostatečná a Česku tak hrozila pokuta 7,5 miliardy korun. Po dlouhých smírčích jednání došla Evropská komise loni v listopadu k závěru, že smír možný není. Pokutu ale v březnu snížila 1,15 miliardy. 

ČR má vrátit EU miliardu z dotací. Audit je z doby vlády Sobotky s Jurečkou

I kdyby Česko s žalobou neuspělo, tak peníze vracet nemusí. Výše sankce Evropská komise odečte od peněz, které mají jako dotace do země teprve přijít konkrétním firmám. Těm peníze Česko vyplatí z vlastního rozpočtu. 

Institut aktivního zemědělce už podle exministra zemědělství Mariana Jurečky neexistuje. Evropská komise ho v roce 2018 zrušila. Podobný proces nyní probíhá kolem dotací vyplacených firmám z holdingu Agrofert ze svěřeneckého fondu Andreje Babiše. Ministerstvo zahraničí má možnost vyvolal smírčí řízení o snížení případné pokuty. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video