Unie zmrazila některé dotace pro Česko. I kvůli střetu zájmů. Ilustrační snímek

Unie zmrazila některé dotace pro Česko. I kvůli střetu zájmů. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Unie zmrazila miliardové dotace pro Česko. I kvůli střetu zájmů

  • 647
Česko se potýká s největšími potížemi s evropskými dotacemi od jejich úplného zastavení v roce 2012. Evropská komise totiž zjistila několik závažných problémů v čerpání dotací. Dokud je české ministerstvo pro místní rozvoj nevyřeší, nebude možné proplácet další projekty.

Pozastavení dotací postihlo operační program "Podnikání a inovace", který má na starosti ministerstvo průmyslu, a "Regionální operační program Střední Čechy". Peníze z prvního programu jsou určeny na rozvoj podnikání a měly by pomáhat k tomu, aby firmy dokázaly lépe a rychleji využívat výsledky výzkumu a vývoje. Druhý program je určen na rozvoj Středočeského kraje.

V součtu obou programů má Česko celkem dostat přibližně 100 miliard korun. Nadpoloviční část peněz již žadatelé obdrželi.

Informaci o potížích potvrdila Evropská komise i ministerstvo pro místní rozvoj. "Komise zjistila několik problémů, které je třeba vyřešit, než bude možné proplácet další projekty," uvedla mluvčí komise Annemarie Huberová.

Jaké pokuty hodlá vyměřit Evropská komise za chyby v čerpání dotacíČtěte v pondělí, 13. 1.

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

O zastavení podnikatelského programu se Češi dozvěděli už v srpnu 2013, kdy úřady dostaly zprávu od Evropské agentury pro boj proti podvodům OLAF a zároveň dopis Evropské komise o zastavení plateb.

"Byly zjištěny nedostatky v řídícím a kontrolním systému," uvedl mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Marek Ženkl. Detaily odmítl upřesnit a odkázal na ministerstvo průmyslu. I tam jsou zdrženliví: "Nejsme účastníkem šetření OLAF a nejsme oprávněni poskytovat informace," řekl mluvčí Filip Matys.

Jádrem problému je podle neoficiálních zdrojů z Bruselu fakt, že ministerstvo svěřilo v roce 2009 kontrolu evropských projektů Hospodářské komoře. Už v tom může být střet zájmů, protože členy komory jsou desítky podniků, které dotace inkasují. Při takovém nastavení mohlo projít financování zbytečných projektů v celkové hodnotě desítek miliard.

Regionální program Střední Čechy byl zastaven českým ministerstvem financí v červenci 2012 jako reakce na zatčení hejtmana Davida Ratha, kterého státní zástupce obvinil z korupce právě při čerpání evropských peněz. Ministerstvo požádalo o proplacení středočeských projektů až vloni v listopadu, ale Evropská komise to oficiálním dopisem odmítla.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video