Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA).

Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). | foto:  Nguyen Phuong Thao, MF DNES

Dostal jsem neoficiální nabídku na post ministra lidských práv, tvrdí Okamura

  • 282
Viceprezident a mluvčí Asociace cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura prý dostal neoficiální nabídku na volnou funkci ministra pro lidská práva a národnostní menšiny. Kdo konkrétně s ním o postu hovořil, odmítl sdělit s tím, že jednání mělo čistě interní a spíše konzultační charakter.

"Přiznávám, že jsem měl v této záležitosti schůzku. Ale byla to spíš konzultace, než konkrétní nabídka. Předpokládám, že kromě mě existují ještě další kandidáti," řekl iDNES.cz o jednání Okamura.

Setkání však podnikatel česko-japonského původu podle svých slov nebere na lehkou váhu.

"Jednal jsem se seriózními lidmi a pokud oficiální nabídka přijde, budu o ní přemýšlet. Zatím to jsou jen spekulace," řekl Okamura, který by v případě úspěchu nahradil Michaela Kocába, který podal v pondělí demisi (více o odchodu Michaela Kocába z vlády čtěte zde).

Okamura? Konečně zase jednou muž na svém místě. Čtěte na blogu

Skutečnost, že nešlo o oficiální nabídku, potvrzuje i vyjádření mluvčího premiéra Jana Fischera Romana Proroka. "O tomto nemám žádné informace," řekl Prorok portálu tn.cz.

Podle Okamury k jednání došlo proto, že se podnikatel problematikou lidských práv dlouhodobě zabývá a navíc je sám členem národnostní menšiny.

tomio okamura

Narodil se v Tokiu v roce 1972, vyrůstal střídavě v Japonsku i Česku. Neúspěšně se v Tokiu pokoušel prodávat české sklo, v Praze zkoušel učit japonštinu. Nakonec se v českém hlavním městě chytil jako turistický průvodce a později se stal úspěšným podnikatelem v cestovním ruchu.

Dnes do Česka vozí přes sto tisíc zahraničních návštěvníků. Je viceprezidentem a tiskovým mluvčím Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video