Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Online reportáž

Sníh a ledovka komplikují dopravu

  • V Jeseníkách v noci na středu napadlo až 30 cm sněhu
  • Situaci na silnicích komplikuje na řadě míst ledovka
  • Silničáři varují, aby lidé s přezutými pneumatikami vůbec nevyjížděli

  • 13:00

    Vážené čtenářky, vážení čtenáři, on-line zpravodajství o komplikacích spojených s nenadálým záchvěvem zimního počasí pro dnešek končí. Děkujeme Vám za pozornost, situaci pro Vás budeme sledovat v běžném zpravodajství.

    12:25

    Sníh zasypal i lázně Jeseník na severovýchodě Česka.

    • Sníh zasypal i lázně Jeseník na severovýchodě Česka. (19.4. 2017)
    • Sníh zasypal i lázně Jeseník na severovýchodě Česka. (19.4. 2017)
    • Sníh zasypal i lázně Jeseník na severovýchodě Česka. (19.4. 2017)
    • Sníh zasypal i lázně Jeseník na severovýchodě Česka. (19.4. 2017)
    12:17

    Uvázlé kamiony zkomplikovaly dopravu, Bruntál byl neprůjezdný

    přečíst článek
    12:05

    Jak profesionální, tak dobrovolní hasiči v Moravskoslezském kraji měli v souvislosti se sněžením plné ruce práce. „Od úterní půlnoci do středečních jedenácti hodin mají hasiči na kontě šest desítek zásahů, především u dopravních nehod a odstraňování spadlých stromů a velkých větví. U těchto zásahů nebyla naštěstí zaznamenána žádná vážnější zranění osob,“ uvedl tiskový mluvčí hasičů Moravskoslezského kraje Petr Kůdela.

    11:24

    Ve zmíněných krajích kromě Kraje Vysočina hrozí podle meteorologů až do čtvteční noci (3:00) další nadílka sněhu. Nadále má také foukat.

    11:20

    Meteorologové upřesnili svou úterní výstrahu, v níž prodloužili platnost zejména u hrozby tvorby sněhových jazyků. Nově platí až do čtvrečního odpoledne, a to pro polohy nad 600 metrů nad mořem v Pardubickém, Královéhradeckém, Zlínském, Olomouckém, Moravskoslezském a Kraji Vysočina.

    11:02

    Návrat mrazivého počasí kromě řidičů netěší ani zahrádkáře. Mráz může ovlivnit úrodu ovoce a zeleniny. Citlivé jsou hlavně ty ovocné stromy, které právě kvetou. To jest třešně či švestky. Snadno ochráníte menší záhony, zahrádkářský svaz radí zakrýt je geotextilií.

    Dubnový mráz ohrožuje třešně i víno. Záhony zakryjte, radí zahrádkáři

    přečíst článek
    10:56

    Situace v Jeseníkách se zatím stále nezlepšuje, kromě neustávajícího sněžení ji komplikuje prudký nárazový vítr. Průjezd silničářského sypače tak má například na důležité cestě přes Červenohorské sedlo jen krátkodobý efekt.

    „Pod sedlem v Koutech nad Desnou stálo zhruba patnáct kamionů, které se nejspíš budou muset otočit, protože v nejbližší době nemají šanci projet, problémy mají už větší dodávky. Další kamiony stojí v kopci, ty tam možná zůstanou třeba až do zítřka,“ popsal z místa reportér MF DNES.

    10:45

    Silnice na Žďársku jsou po zásahu silničářů a zlepšení počasí už sjízdné. Řidiči by však měli věnovat jízdě nadále zvýšenou opatrnost.

    10:27

    Horská služba v Jeseníkách vyhlásila druhý stupeň lavinového nebezpečí. Na horách napadlo až 40 centimetrů sněhu. Nedoporučují se hřebenové túry.

    10:13

    Sněhové přeháňky, které provázely úterý v Příbrami, v noci na středu ustaly a obyvatelé regionu se probudili do jasného, nicméně chladného rána. Teploty se pohybovaly v rozmezí od minus čtyř do minus dvou stupňů.

    Kaluže z předešlých srážek byly pokryté ledem a řidiči ráno po několika týdnech opět museli škrábat zamrzlá skla svých aut. Sníh z minulého dne se ovšem držel jen ve vyšších polohách, například v Žežicích u Příbrami a především v CHKO Brdy.

    10:12
    • Nehoda u obce Tři Studně na Žďársku (19. dubna 2017)

      Nehoda u obce Tři Studně na Žďársku / Autor: Petr Lemberk, MAFRA

    09:58
    • Bruntál zažil nečekaný příval sněhu (19. dubna 2017)

      Bruntál zažil nečekaný příval sněhu / Autor: Tomáš Koňařík

    09:56

    „Před Velkými Heralticemi je na silnici zablokovaný kamion, obklopený sněhovými jazyky. Je zde bílá tma a kolona,“ přináší svědectví posluchačka Rádia Impuls z Opavska. Problémy jsou také na Novojičínsku, kde stojí kamiony. A problémy jsou také na trase Lipník nad Bečvou - Ostrava. „Je tu kolona zhruba na 5 kilometrů, sněží  a fouká silný boční vítr,“ sdělil řidič pro Impuls.

    09:44

    „Ochlazení pod bod mrazu, očekávané na většině území ČR tento týden, může ohrozit úrodu teplomilných druhů ovoce. Mohla by se tedy opakovat situace z jara loňského roku, kdy mrazy poškodily především na jižní Moravě až polovinu ovocných sadů,“ sdělila Zdeňka Jankovičová, tisková mluvčí Českého zahrádkářského svazu.

    Zároveň ale mírnila obavy, které zahrádkáři mají. Riziko mrazíků je totiž přítomno každý rok a nejde tedy o nic mimořádného. „Často naopak zahrádkáři kvitují přirozenou probírku nadměrné násady plodů, kterou by jinak museli provádět sami ručně,“ dodala Jankovičová.

    09:31

    Na Vysočině je kvůli sněhu a ledu neprůjezdných mnoho silnic. Další zablokovaly odstavená vozidla a kamiony. Nejhorší situace je na Žďársku. Policie radí do okruhu dvaceti kilometrů od Žďáru vůbec nejezdit.

    Žďársko pokryl sníh a led. Doprava stála, policie radila nevyjíždět

    přečíst článek
    09:27

    „Aktuálně se teplota pohybuje kolem 0 a velmi slabě sněží. Fouká silný nárazovitý vítr,“ uvedl Petr Janoušek, pozorovatel počasí  v Jihlavě.

    09:11

    Silničáři pro kamiony a auta s návěsem uzavřeli úsek silnice mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku. Silnice je pokryta rozbředlým sněhem, který hodně klouže, a na mostě je náledí. Uzávěra části komunikace bude platit až do odvolání.

    „Upozornění platí i pro řidiče osobních aut, kteří mají už letní pneumatiky, aby do této oblasti vůbec nejezdili,“ uvedla mluvčí Správy silnic Moravskoslezského kraje Simona Součková. Silnice I/56 vede z Opavy přes Ostravu a Frýdek-Místek a je jedním z hlavních dopravních tahů na Slovensko.

    08:47
    • Zimní počasí se v dubnu vrátilo také do Žďáru nad Sázavou (19. dubna 2017)

      Zimní počasí se v dubnu vrátilo také do Žďáru nad Sázavou / Autor: Petr Lemberk, MAFRA

    08:43

    Na silnici č. 11 u Rýmařova ve směru na Bruntál stojí v kopci kamióny. Řidička pro Impuls upozorňuje, že je dobré mít řetězy a zimní pneumatiky.