Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dopravní policie chystá i pokuty za vběhnutí na přechod

  3:05
Nový šéf dopravní policie Leoš Tržil chystá převratné změny pro řidiče i chodce. Nejvýraznějšími jsou pojízdné technické kontroly a pokuty pro chodce, kteří na přechod vběhnou těsně před autem, a donutí ho tak prudce brzdit.
Dosud jim policisté dávali pokuty, jen když lidé přebíhali silnici mimo zebru. Tržil chce pokutovat i ty chodce, kteří si vynucují přednost a ohrožují tím sebe i řidiče auta. Ilustrační foto.

Dosud jim policisté dávali pokuty, jen když lidé přebíhali silnici mimo zebru. Tržil chce pokutovat i ty chodce, kteří si vynucují přednost a ohrožují tím sebe i řidiče auta. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

V programu ale Tržil nemá jen přísnější pokutování chodců nebo pojízdné technické kontroly. Co všechno chce nový šéf dopravní policie změnit?

1. Passaty na dálniční piráty
Policie nakoupila šestnáct vozů Volkswagen Passat, což je asi nejrychlejší policejní auto, jaké kdy v českých barvách jezdilo. Tržil slibuje, že budou nasazena na dálnicích prakticky 24 hodin denně, aby chytala piráty silnic včetně účastníků "tajných závodů". Tržil neprosazuje, aby byla "účast na tajném závodu" zvláštním přestupkem. - čtěte Policie bude honit silniční piráty v nejrychlejších passatech

2. Více policistů na hlídce
Nejenže policisté budou vyjíždět k méně nehodám, ale zkrátí se také vyšetřování havárie. "Zkontrolují formulář, který musí řidiči vyplnit, případně udělají dechovou zkoušku," slibuje Tržil. V ušetřeném čase budou policisté na hlídce.

3. Retardéry a více radarů
Nový ředitel dopravní policie je příznivcem zpomalovacích prahů a jiných "vychytávek", které řidiče přinutí zpomalit. Dosud dopraváci některých okresů měřili výhradně v obcích. Tržil chce změnit strategii a víc kontrolovat mimo vesnice, kde se jezdí rychleji. K prosazení návrhu mu postačí přesvědčit starosty.

Ředitel dopraváků plánuje také změny při měření v obcích. "Přijde starosta a prosí, abychom u něj měřili. Můžeme měřit jednou dvakrát, a když se to nezlepší, doporučíme zpomalovací práh," argumentuje Tržil.

Starostka moravských Vizovic Alena Hanáková však upozorňuje, že retardér má i slabiny. "Mohl by dopravu zahustit. Jednoznačně pomůže v bočních ulicích, na sídlištích u škol. Jedinou výhodou retardéru je to, že na rozdíl od policistů ho máte na silnici pořád," komentuje Tržilovu ideu starostka.

4. Tresty pro motorkáře
Policie nakoupí sedmdesát rychlých motorek vybavených radarem a kamerou, které budou projíždět po oblíbených trasách neukázněných jezdců na motocyklech. Nebudou je nutně muset dohonit, stačí, když zadokumentují přestupek. "Na motorkáře platí zase jenom motorkáři," vyslovil se Tržil.

5. Jak na mladé řidiče
Nový ředitel dopravní policie podporuje ideu "řidičáku na zkoušku". Vyslovil i myšlenku, že by se povinné ručení neplatilo za auto, ale za řidiče. Více by platili mladí, ale mohli by si sazbu snížit absolvováním školy smyku.

Návrh se zamlouvá i pojišťovně, i když prosazení bude složité. "Je to určitě spravedlivější způsob vybírání pojistného než ten dnešní," reaguje Dagmar Koutská z tiskového odboru České pojišťovny.

6. Mobilní STK
Zavedení pojízdných technických kontrol, které si Tržil přeje, by musela posvětit změna zákona. "Přepadovky" by měly chytat řidiče přímo na silnicích a zaměřit se hlavně na autobusy a kamiony. Ale měly by samozřejmě právo kontrolovat i osobní auta.

Tržil nyní vyjednává s českou firmou, která dopravákům nabízí, že stanici mobilní technické kontroly vyvine a vyrobí. Podobné zařízení, které vypadá jako nákladní auto s rozkládacím kontejnerem, už jezdí po Slovensku a Rakousku.

Od Rakušanů měla jihomoravská policie jeden model půjčený na testování. "Kontrolovala by se hlavně účinnost brzd," říká Tržil. Kontrola jednoho auta trvá v terénu asi půl hodiny.

7. Kontroly chodců
Zatímco počet mrtvých na silnicích klesá, přibývá nehod, které zaviňují chodci. Od letošního ledna do října při nich zemřelo o sedm lidí víc než loni. "Chodci si často myslí, že mají absolutní přednost na zebře. Často vbíhají na přechod těsně před autem a řidič prudce brzdí, takže málem proletí sklem," popisuje Tržil. Prosazuje kontroly, při kterých dostane pokutu i ten, kdo na zebru vběhne bezprostředně před autem a ohrozí tak sebe i řidiče auta. Vyhláška to umožňuje.

8. Boj proti korupci
Dřívější vedení dopravní policie prosazovalo jako protikorupční opatření diktafony a kamery, které by nahrávaly průběh silniční kontroly. Dokonce se i testovaly.

Tržil jde jednodušší cestou. Podle něho eviduje měření v paměti i radar a digitální tester na alkohol, takže šéfové by ho měli kontrolovat po návratu hlídek a ptát se na každé nepokutované auto, které radar zaznamenal.

9. Zimní pneu celoplošně
První zasněžený víkend ukázal, že značka "zimní výbava" nestačí. Dálnici zavřela nehoda na úseku, kde se smí jezdit i na letních. (Řidiči klouzali na zavátých silnicích, na Vysočině se na dálnici D1 srazilo 15 aut) Tržil by zavedl celoplošnou povinnost jezdit v zimě na zimních gumách, ale dodává, že by tento přestupek trestal mírněji v teplých dnech.

10. Důraz na kritické úseky
Tady hodně Tržil pokračuje v linii svého předchůdce Martina Červíčka. Jeho policisté nebudou pořádat velkolepé akce Kryštof, ale potkáte je na nebezpečných úsecích.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Vyměníme okupované hraniční vesnice. Arménie a Ázerbájdžán uklidňují napětí

19. dubna 2024  18:04

Arménie vrátí Ázerbájdžánu čtyři strategicky umístěné vesnice, které okupuje od počátku 90. let....

Čína drží evropské zbrojaře v šachu. Bez její klíčové suroviny Kyjev padne

19. dubna 2024  17:36

Premium Dodávky západní munice Ukrajině jsou hlavním politickým tématem posledních dní. Některé evropské...

Poslanci kontrolující BIS vyslechli nahrávky spojené s Bystroněm z AfD

19. dubna 2024  17:26

Sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS) si minulý týden vyslechli...

Nechte si urážky, vzkypěla Jermanová. Migrační pakt vyvolal v debatě hádku

19. dubna 2024  16:46

Téma migračního paktu pořádně rozohnilo poslance, kteří se mu věnovali ve čtvrtek v pořadu 360° na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...