Na Příbramsku zemřel motorkář po srážce s autem (19. dubna 2019).

Na Příbramsku zemřel motorkář po srážce s autem (19. dubna 2019). | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

O svátcích na silnicích zemřelo šest lidí, oproti loňsku přibylo i nehod

  • 15
Při dopravních nehodách v Česku za čtyři dny od Velkého pátku do Velikonočního pondělí zemřelo šest lidí. To je dvakrát více než za loňské Velikonoce. Předběžná čísla oznámil ředitel dopravní policie Tomáš Lerch. Období Velikonoc se dlouhodobě řadí k nejrizikovějším obdobím na silnicích.

Podle Lercha se zvýšil také počet nehod a přibylo nehod zaviněných pod vlivem alkoholu.

Na silnicích umírali zejména nejzranitelnější účastníci provozu.

„Mezi šesti usmrcenými máme tři řidiče motocyklů, dva cyklisty a jednoho řidiče osobního automobilu,“ uvedl.

Nehod za prodloužený velikonoční víkend policie registruje předběžně 937, zranilo se při nich 282 lidí.

„Ve srovnání s loňskými Velikonocemi došlo k nárůstu celkového počtu dopravních nehod, bohužel i jejich následků,“ uvedl šéf dopravní policie. Pod vlivem alkoholu se stalo 61 nehod, což je předběžně také víc než loni.

Poslední velikonoční obětí nehody byl devětačtyřicetiletý cyklista, který v pondělí spadl z kola v Branišovském lese u Českých Budějovic. Pravděpodobně nezvládl rychlou jízdu.

Jednou z nedělních obětí nehod je řidič středního věku, který odpoledne mezi Mýtem a Strašicemi na Rokycansku narazil v osobním autě do stromu

V sobotu v podvečer zemřel třiadvacetiletý motorkář v Karviné. Pravděpodobně ve vysoké rychlosti nezvládl průjezd zatáčkou a najel do plynové přípojky. V pátek se zase u obce Drásov na Příbramsku motorkář srazil s osobním automobilem a svým zraněním na místě podlehl.

Počet obětí během Velikonoc
201920182017201620152014201320122011
Počet obětí6 3 67114353

Dopravní policisté považují velikonoční svátky za jedno z nejrizikovějších období roku. Lidé často cestují za příbuznými na větší vzdálenosti a vyjíždějí také sváteční řidiči. Policie se při letošních kontrolách během velikonočního týdne opět zaměřovala na zákaz požívání alkoholu a drog, ale také na pravidla bezpečného poutání v autech a používání dětských autosedaček. Rizikové z hlediska alkoholu za volantem bývá hlavně Velikonoční pondělí s tradiční pomlázkou.

Od roku 2000 byl dosud nejtragičtější velikonoční víkend v roce 2003, kdy zemřelo při nehodách 25 lidí. Tři oběti si dopravní nehody stejně jako loni vyžádaly v letech 2011 a 2013.

Podívejte se, jak policisté kontrolovali řidiče během Velikonočního pondělí:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video