Bude víc sněhu, hrozí náledí, varují meteorologové. Silničáři mají napilno

  7:13aktualizováno  13:03
Silničáři museli v několika krajích v úterý ráno vyjet a odhrnovat čerstvě napadaný sníh. V dalších dnech ho navíc přibude, varují meteorologové. Hrozí podle nich sněhové jazyky, ale i náledí. Mrazivá nadílka na řadě míst zkomplikovala dopravu už v úterý ráno, silničáři museli znovu přezbrojit na zimní provoz.

Aktuální výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) s nízkým stupněm nebezpečí varuje před další sněhovou nadílkou v několika okresech Zlínského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. S připočtením Pardubického kraje pak v polohách nad 600 metrů nad mořem hrozí také sněhové jazyky. Výstrahy platí od úterního večera až do čtvrtečního rána.

„V týlu tlakové níže se středem nad Maďarskem k nám bude zesilovat příliv studeného vzduchu od severu. Během úterního večera bude na severu Moravy a ve Slezsku zesilovat sněžení a vítr. Nárazy větru v noci na středu místy překročí 20 m/s (72 km/h),“ stojí v aktuální výstraze.

Meteorologové očekávají, že na většině území Moravy a ve Slezsku bude pokračovat místy trvalé a vydatné sněžení. „V důsledku kombinace silného větru a nového sněhu se zde budou vytvářet od vyšších poloh sněhové jazyky, v hřebenových partiích i závěje. Sněhové jazyky se mohou tvořit také na Českomoravské vrchovině a v Orlických horách,“ uvádějí dále experti.

Celkem na severu Moravy a ve Slezsku napadne až 20 cm, na horách 30 cm, v Jeseníkách ojediněle až 40 cm. „Sněžení na severu Moravy a ve Slezsku zeslábne během noci na čtvrtek,“ doplnili ve výstraze.

V Čechách to může klouzat

Naopak v Čechách hrozí podle meteorologů náledí. „Během noci bude docházet místy k ubývání oblačnosti a vítr bude na západě vát většinou jen mírný. Na západě Čech se tak bude ojediněle tvořit náledí. Výstraha před kluzkými silnicemi platí pro Karlovarský a Plzeňský kraj do středy 10:00. Řidiči by tak měli pode meteorologů bedlivě sledovat dopravní zpravodajství.

Dopravní servis - Doprava.iDNES.cz

„S ohledem na očekávaný silný vítr a předpokládanou tvorbu sněhové pokrývky, sněhových jazyků a náledí sledovat při cestování dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně. Doporučuje se zimní výbava, při cestách do hor i sněhové řetězy, nutné jsou zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku,“ stojí v závěru výstrahy, kterou budou experti dále upřesňovat.

Řidiči měli problém už během úterního rána, kdy sníh znovu napadl v několika krajích, zejména na severu republiky. Problémy působilo i to, že řada řidičů má už přezuto na letní obutí, přezbrojovat dokonce museli i silničáři, jejichž technika už byla připravena na letní provoz. „Pracujeme na přestrojení části naší techniky zpět na zimní údržbu,“ uvedl v úterý ráno například technický náměstek královéhradeckých silničářů Přemysl Noháček.

Problémy v dopravě potkalo mnoho řidičů

Problémy na silnicích byly hlášeny z Karlovarského, Ústeckého, Olomouckého, Královéhradeckého či Zlínského kraje. Ve vyšších polohách zde platí, že silnice jsou zvětšiny zasněžené, ale s opatrností sjízdné. Stalo se i několik nehod, neměly ale závažné následky. „Na silnici I/6 u Bochova je havárie osobního auta s lehkým zraněním,“ popsala ráno jednu z dopravních komplikací karlovarská policejní mluvčí Zuzana Týřová.

V Olomouckém kraji silničáři zasahovali na Rejvízu i na Červenohorském sedle, kde napadlo přes pět centimetrů sněhu a kamiony zde měly problém s výjezdem. Se stroji vyjeli do terénu i jejich kolegové z šumperské strany. „Byli jsme v Jeseníkách na Skřítku, napadlo tam tak do tří centimetrů sněhu. Postihlo to spíše severní část,“ uvedl ráno dispečer šumperských silničářů.

Sypače jsou stále v pohotovosti, ubezpečují silničáři

Policie proto vyzývala řidiče, aby vyjeli jen v nutných případech. Nejinak tomu zřejmě bude v dalších dnech. Jednatel Správy a údržby silnic Valašska Jaromír Kořistka však upozornil, že například právě na Valašsku není dubnové sněžení na horách výjimečné. „Pamatuji si, že jsme před lety vyjížděli i prvního května,“ řekl s tím, že dle předpovědi bude v kraji sněžit i nadále.

Mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák v úterý ráno uvedl, že „extrémní počasí pro tuto roční dobu potrvá do pátku“. „Nejen sněžení, ale i možnost náledí, sněhových jazyků, silný vítr a ve čtvrtek největší mráz,“ informoval. Hrozí podle něj i pomrznutí květů a neúroda ovoce.

O Velikonocích zemřelo na silnicích šest lidí

Zatím poslední smrtelná nehoda se stala v neděli večer v Břeclavi. Řidič osobního auta tam vyjel ze silnice, narazil do sloupu veřejného osvětlení, poté do plotu a do rozvodných skříní s elektřinou a plynem. Při havárii srazil i ženu středního věku, která na místě zemřela. Další čtyři lidé se zranili ve voze.

V pondělí odpoledne ještě policisté očekávali na silnicích komplikace, protože se lidé vraceli z víkendu domů. Zatím však žádné další tragické události nehlásili. „My jsme dopředu upozorňovali, že jak odjezd, tak potom příjezd do měst ponese velká rizika,“ řekl ČT ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Policie připravila i na letošní Velikonoce zvýšený počet hlídek. Nasazeno bylo více než tři tisíce policistů, což je zhruba trojnásobek proti běžnému víkendovému stavu. Loni policisté během podobné akce zkontrolovali zhruba padesát tisíc vozidel a zjistili asi deset tisíc přestupků. „Očekávám, že letos to číslo bude podobné,“ řekl Lerch.

Od roku 2000 byl dosud nejtragičtější velikonoční víkend v roce 2003, kdy zemřelo při nehodách 25 lidí. Naopak v letech 2011 a 2013 zaznamenali policisté shodně tři oběti.

Vývoj počtu obětí na silnicích o Velikonocích
RokPočet obětí
20176*
20167
201511
20144
20133
20125
20113
20106
200915
20088
200713
20069
200511
200412
200325
200218
200113
200018

* předběžný údaj, Zdroj: Policie ČR

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Palestincům v Gaze bezprostředně hrozí hladomor, bijí na poplach OSN i USA

19. března 2024  11:04

Akutní nedostatek jídla v palestinském Pásmu Gazy už je natolik závažný, že tamním civilistům...

Soud znovu uložil podmínky pro čtyři muže za tragický pád mostu ve Vilémově

19. března 2024  11:01

Odvolací soud v Pardubicích v pondělí dopoledne znovu uložil podmínky čtyřem mužům obžalovaným...

Odvolací soud potvrdil ženě z Olomoucka 13 let za vraždu desetiměsíční dcery

19. března 2024

Vrchní soud potvrdil ženě z Olomoucka 13 let vězení za vraždu její desetiměsíční dcery. Zamítl...

Zemřel král Karel III., šířila ruská média. Počkat, proč o tom nepíšou Britové?

19. března 2024  10:56

Ruská média vyvolala v pondělí odpoledne kontroverze, když vyslala do světa falešnou zprávu o smrti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...