Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Fotolia

Tragický začátek prázdnin. O víkendu zemřelo na českých silnicích sedm lidí

  • 22
Během první poloviny roku 2019 zemřelo na českých silnicích 237 lidí, kteří se stali oběťmi dopravních nehod. Je to o devět více než loni ve stejném časovém období. Nejtragičtějším měsícem byl červen, kdy bylo zaznamenáno celkem 60 úmrtí. Jen za poslední víkend zemřelo na silnicích sedm lidí.

Od pátku tedy zemřeli tři lidé ve Středočeském kraji, dva v Karlovarském a Olomouckém, jeden člověk v Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. V pátek u obce Vojkov na Benešovsku zemřel motorkář. Na křižovatce se okolo půl dvanácté střetl s osobním autem, jehož řidič mu nedal přednost.  Řidič auta vyvázl bez zranění. Policisté na místě vyloučili, že by řídil pod vlivem alkoholu.

Sobotní nehoda na Kladensku v pozdních nočních hodinách uzavřela na pět hodin silnici u Slaného. Srazilo se nákladní auto a osobní automobil, jehož řidič zemřel na místě. „Utrpěl zranění neslučitelná se životem. Bohužel mu záchranáři vůbec nemohli pomoci. Lékař konstatoval smrt,“ řekla iDNES.cz mluvčí krajské záchranné služby Petra Effenbergová.

Tragicky skončil i incident na Znojemsku, kdy čtyřiatřicetiletý motorkář přecenil své odhady při předjíždění. „Manévr zřejmě ve vysoké rychlosti nezvládl a narazil do betonového mostku před rodinným domem,“ řekla krajská mluvčí policie Alice Musilová.

„Další dva lidé zemřeli v neděli,“ upřesnila v pondělí tisková mluvčí Hana Rubášová. Jeden z nich byl řidič osobního auta, které se srazilo s kamionem u Liběchova na Mělnicku. Nákladní vůz po střetu z části shořel. Druhý tragický případ se odehrál v Kladně, na místě zemřela spolujezdkyně podnapilého řidiče.

Na vině je i horké počasí

Na tragické červnové statistice se podle ředitele dopravních policistů Tomáše Lercha výrazněji podíleli takzvaní zranitelní účastníci silničního provozu, tedy motorkáři, kterých za tento měsíc zemřelo 17. Nehody si také vyžádaly životy šesti chodců a tří cyklistů. Řidičů osobních automobilů zemřelo v červnu 22, jejich spolujezdců devět.

Vyšší počet smrtelných nehod mohly podle Lercha ovlivnit také vysoké teploty, které panovaly zejména na konci června. „Teplé a slunné počasí způsobuje větší výskyt zranitelných účastníků silničního provozu, zároveň má velmi negativní vliv na pozornost řidiče. Většina těchto dopravních nehod byla způsobena z důvodu nepozornosti, mohla tam mít samozřejmě vliv i únava,“ vysvětlil Lerch.

I v případě usmrcených motorkářů převažovaly nehody, kdy ostatní řidiči motorkáře přehlédli, řekl Lerch. „To znamená, že to teplé počasí, ostré slunce, ovlivňuje silniční provoz velmi negativně,“ doplnil. Policisté podle něj zaznamenali i několik dopravních nehod s vážnými následky, které způsobili řidiči pod vlivem alkoholu. „Což ovšem svědčí o neodpovědnosti dotyčných řidičů motorových vozidel,“ dodal Lerch.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video