S největšími komplikacemi se každoročně potýkají řidiči cestující na dovolenou do Chorvatska. | foto: Roman Švidrnoch, MF DNES

Dovolené začínají, prohlédněte si mapu uzavírek na cestě k moři

  • 14
Na motoristy, kteří se vydávají první prázdninový víkend k moři, čeká po cestě hned několik nástrah. Přesto ministerstvo dopravy očekává, že doprava nebude na evropských dálnicích nijak kritická. Řidiči by si však měli dát pozor na změnu povolených rychlostí ve Francii i na uzavřené hraniční přechody.

O tomto víkendu začaly letní prázdniny nejen v České republice, ale také ve východním Rakousku, Polsku, pěti německých státech a na Slovensku. Dá se tak očekávat, že do slunečnějších krajin zamíří celá řada turistů. 

„Zkušenosti z posledních let však ukázaly, že ačkoliv se očekává silná doprava na tranzitní trase ze severu na jih, nebývá již tento víkend tak kritický jako v minulosti,“ říká Tomáš Neřold, pověřený řízením Besipu.

I přesto je podle něj lepší ověřit si před cestou, zda a případně kde jsou na silnicích nejvážnější komplikace. S největšími problémy se řidiči tradičně potýkají cestou na Jadran, oblíbenou destinaci českých turistů. Besip proto připravil mapu problematických míst na této trase, kterou průběžně aktualizuje a kterou si můžete prohlédnou zde.

Mezi nejohroženější tahy řadí Besip německé dálnice A3 (Linz–Pasov), A8 (Salzburg–München), A93 (Kufstein–Rosenheim), rakouské dálnice A4 (Wien–Budapest), A9 (Graz–Maribor) a hraniční přechody mezi Slovinskem a Chorvatskem.

Ve Francii od července maximálně osmdesátkou. Místní bojují s nehodami

Stále více Čechů se také každoročně snaží hledat další možnosti, jak přejet jinou cestou hranice Slovinska a Chorvatska. Jenže ne každý přechod je určen pro přejezd turistů. Seznam povolených hraničních přechodů naleznete zde.

Je také dobré mít na paměti, že ve Francii začíná od neděle platit změna rychlostních limitů na okresních silnicích. Ze současných 90 km/h se maximální povolená rychlost snižuje na 80 km/h. A také by řidiči měli počítat s tím, že v Německu zatím neplatí zákaz jízdy nákladních vozidel o víkendu, k tomu dojde až příští sobotu 7. července.

Ve Spielbergu se jede Formule 1, ve Vídni mistrovství v cyklistice

V Rakousku se pak řidiči musí připravit na komplikace, které pro změnu nebudou mít na svědomí turisté mířící k moři. Nedaleko města Spielberg se totiž o tomto víkendu jede velká cena Formule 1, kam zamíří několik desítek tisíc fanoušků motoristického sportu. 

V neděli 1. července se pak v Klagenfurtu koná tradiční závod Ironman a kvůli tomu budou uzavřeny všechny silnice jižně od jezera Wörthersee. A konečně ve Vídni se jede další závod rakouského mistrovství v silniční cyklistice, které výrazně omezí dopravu v centru města a částečně uzavře ulici Höhenstrasse.

Dobrou zprávou je ale pro řidiče cestující na jih odstranění dopravního omezení na průtahu Vídní, kde se několik měsíců opravoval most.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue