ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Dělal na Donbasu odstřelovače, zní v žalobě. Čechovi hrozí 20 let

  • 280
Státní zástupce viní českého občana z toho, že se v oblasti Donbasu zúčastnil bojů proti ukrajinským ozbrojeným silám jako průzkumník a odstřelovač v řadách tzv. Luhanské lidové republiky. Čech později působil jako velitel družstva a na území pokládal miny. Případ chce začít příští týden projednávat pražský městský soud. Za teroristický útok a účast na teroristické skupině mu hrozí 12 až 20 let vězení.

Obžalovaný Čech odcestoval podle státního zástupce z vlasti se záměrem aktivně podpořit nelegální separatistické struktury v ozbrojeném konfliktu proti vládě Ukrajiny. V červenci 2015 údajně odletěl z pražského Letiště Václava Havla nejprve do ruského Rostova na Donu. Odtud odjel na východní Ukrajinu a nelegálně překročil hranice do Donbaské oblasti ovládané tzv. Doněckou lidovou republikou a tzv. Luhanskou lidovou republikou.

V obžalobě stojí, že muž po svém příjezdu podepsal roční smlouvu o službě v armádě Novoruska. „Nechal se organizovanými ozbrojenými složkami tzv. Luhanské lidové republiky vyzbrojit, vystrojit a vyškolit v provádění minové a pyrotechnické činnosti a vycvičit odstřelovačem,“ píše se v ní.

Muž se poté údajně účastnil bojových operací se záměrem zranit či usmrtit ukrajinské vojáky. Dosáhl hodnosti seržanta a v září 2016 se stal velitelem družstva. Poté organizoval fungování utajených pozorovacích stanovišť. „Jako člen průzkumně-diverzní skupiny osobně uskutečňoval pokládání min v oblasti podélné čáry rozhraničování a pastí z granátu,“ tvrdí státní zástupce.

Dodal, že za svou službu byl Čech vyznamenán pamětním odznakem a že na Ukrajině působí až do současnosti.

Obdobný případ v Plzni

Obdobný případ řeší i Krajský soud v Plzni, kde čelí obžalobě z teroristického útoku šestadvacetiletý muž. Vinu odmítá a tvrdí, že na výcvikové základně armády separatistů působil jako civilní zaměstnanec a pracoval v kuchyni.

Policie zadržela pět lidí. Podezírá je z náboru na Ukrajinu v ruské režii

Se zapojením českých občanů do bojů na straně tzv. Doněcké lidové republiky souvisí i aktuální vyšetřování, při němž skončili minulý týden ve vazbě pravoslavný kněz a předseda a člen spolku Českoslovenští vojáci v záloze za mír.

Doněcká a Luhanská oblast leží na samém východě Ukrajiny. Před konfliktem, který vypukl na jaře 2014, žilo v obou oblastech 6,6 milionu lidí. Proruští separatisté tam vyhlásili samozvané státy, Doněckou lidovou republiku a Luhanskou lidovou republiku. Ozbrojený konflikt si od té doby vyžádal tisíce mrtvých. Ukrajina a Západ obviňují z vojenské podpory separatistů Rusko, Moskva to popírá. V poslední době se situace na východě Ukrajiny znovu vyostřila.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video