Nechystal jsem teroristický útok, ale oslavu silvestra, hájí se slovenský muslim

  13:04aktualizováno  15:19
V roce 2017 objevila policie v pražském bytě Slováka Dominika Kobulnického chemikálie k výrobě výbušniny a návodná videa. Muž nyní čelí obžalobě z přípravy teroristického útoku a z propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Soud v Praze začal v pondělí projednávat jeho případ. Mladík přiznal, že dříve plánoval útok ve slovenském Prešově.

Stíhanému mladíkovi hrozí pět až patnáct let vězení, ve vazbě je od konce roku 2017. Kobulnického dovedla do soudní síně eskorta. Po dobu přelíčení měl na rukou pouta.

Doma měl údajně nejen chemikálie k výrobě výbušniny s hromadným účinkem intenzity granátu, ale také videa o tom, jak vyrobit bombu nebo jak výbušninu skrytě upevnit na těle a odpálit. Muž tvrdí, že má zálibu v pyrotechnice a že si chtěl pouze vyrobit rachejtle na oslavu Nového roku. Jeho vysvětlení však policisté považují za chatrné, protože muslimové Nový rok neslaví.

Sám Kobulnický připustil, že ani on sám silvestra neslaví. Podle jeho slov je to ale jediný den, kdy může odpalovat svou doma vyrobenou pyrotechniku.

„Nejsem vrah ani sebevrah, a to obvinění mě hluboce uráží,“ uvedl Kobulnický. „Chci, aby zvítězilo právo na spravedlnost, nechci se litovat. To, co je mi kladeno za vinu, ale jednoznačně odmítám,“ uvedl před soudem.

Akce v Kauflandu

Kobulnický přiznal, že když jej policisté zadrželi, neměl v plánu žádný teroristický útok. Před soudem nicméně přiznal, že dříve něco takového plánoval. Přibližně v roce 2015 chtěl sestrojit bombu a odpálit ji na autobusovém nádraží v Prešově.

Do České republiky podle svých slov přišel za prací, tehdy pracoval v Pardubicích. Za vydělané peníze chtěl koupit komponenty pro výrobu výbušniny - tlakové hrnce, kovové fragmenty, pyrotechnickou směs - a auto. 

Na základě otázek soudkyně Silvie Slepičkové doplnil, že výslednou směs si chtěl namíchat sám. Tlakový hrnec koupil v akci v Kauflandu. Dodal také, že znalosti, jak vyrobit bombu s pomocí tlakového hrnce, získal na základě videí na internetu. „Tlakové hrnce používají povstalci, je to běžné,“ prohlásil. Pomocí kovových částí pak chtěl zajistit vyšší ztráty na životech. „Chtěl jsem udělat něco velkého,“ řekl soudu.

V té době také koupil několik časovačů, některé z nich našli policisté u něj v pražském bytě v roce 2017. Mladík před soudem uvedl, že je chtěl prodat, ale zapomněl na to. „Chtěl jsem být tehdy jako oni (islamisté, pozn. red.),“ přiznal se a dodal, že měl chuť zabíjet. 

Prozradil také, že byl připraven stát se mučedníkem. Od plánovaného útoku nakonec odstoupil a to proto, že se seznámil „s tím pravým islámem“.  V Hradci Králové poznal muslimy, kteří byli umírnění a s extremismem nesouhlasili. Tehdy zjistil, že islám není násilné učení, řekl před soudem. „Od té doby jsem chtěl jít po správné cestě.“ 

Soudkyně se Kobulnického také vyptávala i na to, kdy poprvé objevil islámskou víru. Mladík přiznal, že poprvé přišel do kontaktu s tímto náboženstvím už na základní škole. „Oslovilo mě to, hlavně bojové scény,“ uvedl a doplnil, že vyrůstal v katolické rodině. 

Chemikálie v bytu

Kriminalisté na konci roku 2017 nalezli v pražském bytě pětadvacetiletého muže chemikálie k výrobě výbušnin a návodná videa. Doma měl chemické látky i časovače. Vysoce hořlavé a výbušné látky pak skladoval v panelovém domě. Podle státního zástupce Martina Bílého tím ohrožoval zdraví a život ostatních obyvatel.

Od svého zatčení z konce toho roku je mladík ve vazbě. Z usnesení Ústavního soudu, u nějž si muž na stíhání i vazbu neúspěšně stěžoval, vyplývá, že obžalovaný konvertoval v roce 2015 k islámu a že na facebookovém profilu sdílel fotografie a příspěvky, které podle kriminalistů propagovaly terorismus. Chodil ve vojenském oblečení a zdravil zdviženým pravým ukazováčkem, což je symbol víry v jediného boha, který používali mimo jiné bojovníci organizace Islámský stát. 

Mladík je také obžalovaný z propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka, konkrétně takzvaného Islámského státu a Kavkazského emirátu. „Mrzí mě, jak jsem se prezentoval,“ uvedl k tomu Kobulnický. Neměl prý v úmyslu šířit násilí ani porušovat zákon. „Chci žít v klidu v České republice,“ prohlásil.

Dominik podle informací Mladé fronty Dnes vystupoval pod jménem Abdul Rahman. Dlouhodobě žil v Praze a chodil do místních mešit. 

Soudkyně Silvie Slepičková se při jednání ptala Kobulnického také na jeho vztah k bývalému pražskému imámovi Sameru Shehadehovi, který čelí obvinění z podpory terorismu. Mladík uvedl, že mu Shehadeh vysvětloval modlení a učil ho. Odmítl podezření policie a tajných služeb, podle kterých se bývalý pražský imám radikalizoval. Podle Kobulnického Shehadeh naopak radikální islám odsuzoval.

Slovák také uvedl, že věděl o plánech Shehadeha opustit Česko. „Řekl mi, že odjíždí kvůli dětem a jejich škole,“ uvedl. Shehadeh opustil ČR v roce 2017, loni byl dopaden v Jordánsku a převezen zpět do Česka. Z podpory terorismu byl obviněn poté, co jeho bratr a švagrová vycestovali do Sýrie, kde se účastnili bojů v sesterské teroristické organizaci Al-Káidy. Imám jim podle obvinění pomáhal.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Slovenská prezidentská debata: jak se „krasomluvec“ Pellegrini otřel o Čechy

18. března 2024  20:40,  aktualizováno  23:36

Dva největší favorité slovenských prezidentských voleb se vůbec poprvé utkali v televizním duelu....

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Zahradník/údržbář budov

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...