Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zatarasil dveře, donutil mě k sexu. Feri po obvinění oznámil rezignaci

  16:17aktualizováno  19:52
Poslanec TOP 09 Dominik Feri čelí obvinění, že měl v minulosti na domácích večírcích sexuálně zneužít několik studentek. Deník N a A2larm přinesly svědectví dívek, které poslance viní z toho, že je v opilosti i přes výslovný nesouhlas přinutil k pohlavnímu styku. Policie oznámila, že věc prošetří. Sám Feri následně uvedl, že rezignuje na mandát poslance, nezúčastní se ani podzimních voleb.
Poslanec TOP 09 Dominik Feri (3. října 2020)

Poslanec TOP 09 Dominik Feri (3. října 2020) | foto:  Petr Topič, MAFRA

O sexuálním zneužití hovoří dvě studentky. Petru měl Feri přinutit k sexu během párty, kterou pořádala u sebe doma. Když už byla opilá, měl ji politik zatáhnout do jejího pokoje, který následně zabarikádoval nočním stolkem. „Potom ji tlačil do sexu tak dlouho, dokud k němu nedošlo, i když opakovaně vyslovila nesouhlas,“ řekla novinářům z Deníku N a portálu A2larm její kamarádka.

Petra to následně potvrdila. „Měla jsem ho za tu liberální hvězdu, která má velký vliv na mladé lidi a kasá se hodnotami moderní společnosti. Proto jsem se bála, že mi nikdo neuvěří,“ vysvětlila, proč také nešla po incidentu na policii. Další dívku měl podle svědectví Feri sexuálně zneužít ještě v době, kdy působil jako radní Teplic.

Znásilnění Ferim popsala Deníku N i další studentka. „Vlezl ke mně do sprchy a začal se nevybíravě dožadovat sexu. Tlačil na mě. Nemohla jsem odejít, protože mi zatarasil cestu. Pořád mi opakoval, že to bude jenom trochu, že to bude jen chvíli a moje odmítání ho vůbec nezajímalo,“ popsala průběh znásilnění studentka Markéta. Nakonec ji měl Feri proti její vůli znásilnit, přestože mu několikrát jasně zopakovala, že si to nepřeje. 

S Ferim se seznámila prostřednictvím seznamovací aplikace Tinder. Po několika dnech společného psaní se domluvili, že se sejdou na večírku v soukromém bytě v Praze. Právě tam mělo k incidentu dojít. Markéta se šla nad ránem před spaním vysprchovat, jenže do koupelny, která nešla zamknout, za ní údajně dorazil nahý Feri.

Po nedobrovolném pohlavním styku Markéta z bytu utekla. Na policii se však nikdy neobrátila. Prý se bála, že proti v té době už známému politikovi neobstojí a nikdo jí neuvěří. „Snažila jsem se ten zážitek prostě vytěsnit,“ doplnila.

Policie se už o zveřejněná obvinění začala zajímat. „Z úřední povinnosti jsme se začali zabývat informacemi, které dnes uvedly sdělovací prostředky k osobě pana poslance Dominika Feriho. V následujících dnech bude rozhodnuto o tom, která součást policie šetření provede a jaký bude případný další postup,“ sdělila policie na Twitteru.

Nechoval jsem se vhodně, znásilnění odmítám

Feri po zveřejnění článku připustil, že se v některých momentech svého života zachoval nevhodně, nepatřičně a negentlemansky. Obvinění ze sexuálního násilí na ženách nicméně zásadně odmítá.

Ať to vyšetří policie, řekl místopředseda TOP 09 Válek k nařčení Feriho

„Jako politik musím počítat s osobními útoky a bohužel také s vedením kampaně, které není vždy fér. Nicméně já osobně jsem kampaň vedl vždy fér a nehodlám na tom nic měnit,“ uvedl Feri s tím, že se z chyb poučil. „Nelze však nic odbýt jenom tím, že jsem byl zkrátka mladý a nyní žiji jinak,“ doplnil.

„Není pro mě většího pocitu potupy a osobního selhání než se ohlédnout zpět na situace, kdy jsem se zachoval nevhodně. Všechna taková selhání mě mrzí a upřímně se za ně omlouvám,“ vysvětlil.

Po několika hodinách Feri na svém Instagram nicméně uvedl, že rezignuje na mandát poslance. 

„Vždy jsem si přál politiku jinou, založenou na osobní odpovědnosti. Nyní chci jít sám příkladem. Rezignuji na mandát poslance a nebudu se účastnit podzimních voleb. Nechci, aby lživé a manipulativní články v médiích poškozovaly mé nejbližší okolí ani mé kolegy. Bránit se proti nim budu soudní cestou,“ napsal. 

Nejmladší poslanec a hvězda Instagramu

Feri vstoupil do politiky v roce 2014, kdy se v 18 letech stal zastupitelem za TOP 09 v Teplicích. Na další metu dosáhl o tři roky později. Uspěl ve volbách do Sněmovny a ve 21 letech se stal nejmladším poslancem v historii. Na pražské kandidátce TOP 09 přitom figuroval až na posledním 36. místě, téměř 15 tisíc preferenčních hlasů ho však posunulo až do Sněmovny. 

Během pandemie koronaviru se stal hvězdou sociálních sítí. Část mladých lidí během krize získávala aktuální informace pouze z jeho profilu na Instagramu, kde pomocí žlutých vykřičníků vysvětloval často nepřehledná vládní opatření. Díky tomu letos v únoru překonal, jako třetí Čech v historii (po fotbalistovi Petru Čechovi a moderátorovi Leoši Marešovi, pozn. red.), na této síti hranici 1 milionu sledujících. 

Posléze se také podílel na vzniku vládního informačního portálu, který měl lidem zjednodušit orientaci ve vládních covidových opatřeních. „Web je napsaný tak, aby opatřením rozuměl každý, je napsaný ‚lidskou řečí‘, ne právními formulacemi,“ vysvětlil tehdy Feri, který vznik portálu inicioval během interpelace na premiéra Andreje Babiše ve Sněmovně.

Feri během práce v Poslanecké sněmovně dostudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. Právu se chtěl naplno věnovat hned po konci mandátu v říjnu letošního roku. Nakonec se však rozhodl, že bude křeslo ve Sněmovně obhajovat. Přesvědčily ho k tomu právě i ohlasy mladých lidí na sociálních sítích. Na kandidátce koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) v Praze mu patří čtvrtá příčka. 

Pane kolego, jste sobecký idiot, počastoval Feri Volného ve Sněmovně:

21. ledna 2021

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Vyměníme okupované hraniční vesnice. Arménie a Ázerbájdžán uklidňují napětí

19. dubna 2024  18:04

Arménie vrátí Ázerbájdžánu čtyři strategicky umístěné vesnice, které okupuje od počátku 90. let....

Čína drží evropské zbrojaře v šachu. Bez její klíčové suroviny Kyjev padne

19. dubna 2024  17:36

Premium Dodávky západní munice Ukrajině jsou hlavním politickým tématem posledních dní. Některé evropské...

Poslanci kontrolující BIS vyslechli nahrávky spojené s Bystroněm z AfD

19. dubna 2024  17:26

Sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS) si minulý týden vyslechli...

Nechte si urážky, vzkypěla Jermanová. Migrační pakt vyvolal v debatě hádku

19. dubna 2024  16:46

Téma migračního paktu pořádně rozohnilo poslance, kteří se mu věnovali ve čtvrtek v pořadu 360° na...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...