Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pokračoval soud s Ferim. Po znalkyni vypovídali bývalí partneři poškozených

  5:56aktualizováno  16:06
Obvodní soud pro Prahu 3 v úterý pokračoval v procesu s bývalým poslancem TOP 09 Dominikem Ferim. Ten je obžalovaný ze dvou znásilnění a jednoho pokusu. Hrozí mu až deset let, neboť jednoho z činů se měl dopustit na nezletilé dívce. Dopoledne byl na programu výslech znalkyně a čtení listinných důkazů a odpoledne svědků. Část jednání byla s vyloučením veřejnosti.

Přelíčení navázalo na únorové dějství. Soud začal neveřejným výslechem znalkyně, která vypracovala znalecký posudek na jednu z poškozených. Poté se četly listinné důkazy, na které byla opět vpuštěna veřejnost.

Jeden ze svědků, jehož výpověď byla v rámci listinných důkazů čtená, popisoval akci z roku 2016, kdy se měl stát trestný čin na jednom z večírků ve Feriho bytě. Uvedl, že všichni byli u Feriho v pokoji a postupem času se „to všechno spárovalo“. Podle Feriho z výpovědi vyplývá, že pohlavní styk byl konsenzuální.

Doplnil, že mu to přišlo normální a žádné agresivní chování u obžalovaného nezaznamenal. Vysvětlení k danému večírku v přípravném řízení podala také další svědkyně, kamarádka poškozené, podle které Ferimu poškozená několikrát řekla, že s ním nechce nic mít, ale on si nedal říct. Podle Feriho je pak mezi výpovědí poškozené a výpovědí svědkyně podstatný rozpor, protože poškozená o večeru hovoří dramaticky, ale svědkyně jako o normální zábavě.

Soudkyně Lenka Hájková četla také výpověď matky třetí poškozené. Té dotyčná volala a celou událost jí popsala. Feri se však hájil tím, že ve výpovědi jsou rozpory v čase. Navíc doplnil, že dívka po incidentu nastoupila na stáž do Poslanecké sněmovny.

KOMENTÁŘ: Feri vrací úder. Svým obětem

Odpoledne pak následoval výslech dvou svědků, bývalých partnerů poškozených. Vzhledem k tomu, že se jejich výpovědi týkají osobních detailů života daných žen, vyloučila soudkyně z jednání veřejnost.

Feri nechtěl líčení před jeho začátkem komentovat, uvedl pouze, že bude respektovat rozhodnutí soudu o vyloučení veřejnosti.

Jednání bude pokračovat také ve čtvrtek, kdy by mělo být veřejné a soud by mohl ve věci rozhodnout.

Feri čelí třem obviněním

Obžaloba viní Feriho ze třech skutků. První bod se týká dívky, která byla podle výpovědi paralyzovaná a nemohla se bránit. Poté ji Feri měl donutit k pohlavnímu styku. Svou nevinu chtěl Feri v únoru dokázat přečtením konverzací a vytisknutými fotografiemi.

Druhé z dívek měl podle obžaloby hodit něco do pití a poté na ní vykonat orální sex. Třetím bodem je pokus o znásilnění nové stážistky v Poslanecké sněmovně v roce 2018. „Tehdy jsem ji pozval, že bychom šli po práci na pivo. Poškozená dorazila, pak jsme seděli ve sněmovním baru. Vypili jsme pár piv,“ popsal.

Jeden z případů je pokus o znásilnění nezletilé, tehdy sedmnáctileté dívky. Ferimu tak hrozí až deset let za mřížemi.

Na chodbě soudu se Feriho pokusil napadnout muž. Soud bude pokračovat v dubnu

U minulých soudních stání se veřejně četla pouze obžaloba a veřejný byl Feriho výslech. Výslechy poškozených a znalců v případu byly bez přístupu médií a veřejnosti. Rozhodla to soudkyně Hájková, podle které se projednávaly citlivé detaily.

14. února 2023

Úřad pro ochranu osobních údajů řeší zveřejnění jmen některých žen

Feri v únoru zažil návrat na mediální scénu, který si zdánlivě užíval. Před média přišel k soudu v uvolněné náladě a s úsměvem. Hned první den líčení uvedl jméno dvou z poškozených, jejichž výpovědi soud jako důkazy zamítl.

Případ tak vyvolal diskuze o mediální etice. Feri ke zveřejnění jména posléze řekl, že jednal pod tlakem a emocemi, ale za sdělením jména si stojí.

Úřad pro ochranu osobních údajů podle mluvčího Milana Řepy získal na konci minulého týdne alespoň základní informace, které opakovaně žádal po obvodním státním zastupitelství. „Nyní tyto informace posuzuje a jakmile bude učiněn závěr, budeme o něm veřejnost neprodleně informovat,“ doplnil Řepka.

Řeší se také odložené případy. Jak potvrdila advokátka poškozených Adéla Hořejší před soudním přelíčením a jak dříve informoval server A2larm, pětice žen se rozhodla obrátit na Ústavní soud a také na vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou, aby případy přezkoumala.

Kauza Dominika Feriho. Přečtěte si, co jsme už psali:

„Nedostatkem zájmu jsem netrpěl“

U únorového stání se Feri hájil tím, že netrpěl nedostatkem zájmu žen, který dokonce označil jako „velký a občas nepříjemný“ a zdůraznil, že neměl důvod vynucovat si sexuální styk násilím. Poukázal také na znalecký posudek a dodal, že je psychicky v pořádku a připraven se obhájit. Ve své zhruba hodinové řeči zkritizoval také délku řízení, které podle něj trvalo nesmírně dlouho. „Nebylo odstraněno ohromné množství rozporů,“ zdůraznil.

Tvrzení, že se dopustil sexuálního násilí, Feri ostatně odmítá už od začátku. Po zveřejnění článků, které jeho chování popisovaly, však připustil, že se mohl chovat nevhodně. Doplnil, že všechna taková selhání jej mrzí a hluboce a upřímně se za ně omlouvá. „Třebaže jsem se z chyb poučil, nelze nic odbýt jenom tím, že jsem byl zkrátka mladý a nyní žiji jinak,“ napsal na stranickém webu. Obvinění označil za „pomluvy, kterým se člověk může jen těžko bránit“.

Svědectví poškozených přinesl v květnu 2021 Deník N a portál A2larm. Podle popsaných událostí měl Feri s mladými ženami sex, ačkoli to výslovně odmítaly. Po dalších měl poslanec chtít nahé fotografie nebo je veřejně zesměšňovat.

16. února 2023

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Johnson i Pelosiová. Fiala v Kongresu mluvil s vlivnými, uctil Havlův odkaz

16. dubna 2024  20:25,  aktualizováno  17.4

Od zvláštní zpravodajky ve Washingtonu Podpora Ukrajiny, Izraele a Tchaj-wanu, nutnost transatlantické spolupráce, ale také dodávky LNG -...

Ministr Bek si dává proplácet byt, je o desítky tisíc korun dražší než sousedů

17. dubna 2024

Premium Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) má nejen nejdražší služební bydlení v metropoli ze všech členů...

Piepergate sráží šance Leyenové získat znovu post. A kontroverzí přibývá

17. dubna 2024

Premium Šéfka evropské exekutivy Ursula von der Leyenová dává všem jednoznačně najevo, že najisto počítá i...

Nebyl bych objektivní, ošívají se vybíraní porotci nad Trumpem a pornoherečkou

16. dubna 2024  19:47,  aktualizováno  22:05

Do procesu s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem bylo dnes vybráno prvních šest z 12...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...

Největší hřbitov lodí západní polokoule vznikl kvůli kardinálnímu průšvihu

Válka je o ničení a zabíjení. O újmě na životním prostředí. Snad právě proto tolik fascinuje osud Flotily duchů, která...