Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Duka žaluje divadelníky, Ježíš znásilňující muslimku zasáhl jeho vyznání

Kardinál Dominik Duka podal žalobu kvůli kontroverzním divadelním inscenacím Naše násilí a vaše násilí a Prokletí chorvatského režiséra Olivera Frljiče, které v květnu uvedl festival Divadelní svět Brno 2018, informují Lidové noviny. V jedné ze scén herec ztělesňující Ježíše znásilňuje muslimku, což vyvolalo protesty přímo v průběhu divadelního představení.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J71i95ř35í 52D12o94n87ě84k

16. 7. 2018 11:28

A mě se zase dotklo že nějaký papeženec má tu drzost podávat trestní oznámení na svobodnou tvorbu.Jestli se mu nelíbí že je tam Jesus vyobrazen poněkud odlišně,nemusí se na to dívat.Tak jako se nedívá na ty pedofily v kněžské celibátu po celém světě co ve jménu Krista páchají trestné činy na těch co se neumí bránit a takové ještě tito Dukové schovávají a brání,že nic takového není.

0 0
možnosti

pamatujete, co se stalo, když byla zveřejněna karikatura v Charlie Hebdo? Také to byla umělecká tvorba... :-/

0 0
možnosti

Tak to vysvetleni se zase dotklo me. Jak Evropa xnasilnuje Muslimy?

0 0
možnosti

K58a88r96e46l 71D46r66d18a

13. 7. 2018 7:24

Hanobení Krista. Pokud vím, podobná "satira" skončila vyvražděním francouzské redakce. Tak hlavně, že máme vědět že vina je u nás, v naší kultuře. Ta hra je oplzlý nesmysl. Porno s jakýmsi pomateným politickým podtextem. Konce oceňovaného režizéra, který musí šokovat za každou cenu, když už ten bulvár dělá. Rv

Katolická církev prochází pár století lynčem. Úhlavní nepřítel "materialistického pokroku". Diskuse je obrazem, jak stejný hloupý lynč jede pořád dál. Takový důkaz, komu v naší kultuře vlastně chybí znásilňování a vraždy. ;-)

0 1
možnosti

Většinou nereaguji, ale ve vašem případě mě to nedá. Vy jste tu hru viděl, když o ní tvrdíte, že je "oplzlý nesmysl"???? Navíc soudíte hru i režiséra ze něco, o čem jste pouze něco zaslechl. To je vskutku objektivní a správné. Troufnu si na 99,99% tvrdit, že jste tu hru neviděl.

A to, že "Katolická církev prochází pár století lynčem", tomu nevím, jestli se mám smát, plakat nebo se vztekat, Asi nejspíš vše současně.Protože sama katolická církev si po velmi dlouhou dobu osobovala moc a vládu nad lidmi, a tuto moc si mnohdy nevibíravými a krutými způsoby vynucovala (včetně boje uvnitř katolické církve). Takže vy jste to otočil přesně opačně. A udělal jste z nás svatoušky, kterými histiricky rozhodně nejsme. Stačí si jenom trochu něco zjistit z dějin.

1 0
možnosti

Komu se hra nelíbí,tak na ni nemusí chodit.Já osobně bych na ni taky nešel.Ale proč bránit druhým,aby na hru šli? Přeci v ČR už žádná cenzůra není.Nebo ano?

Četli jste Bibli?Podle ní měl Adam a Eva dva syny Kaina a Ábela.Kain zabil Ábela.Zbyl jen bratrovrah Kain a ten si údajně vzal jednu z žen z povodí Nilu.Protože Bible nevysvětluje pojem žena z povodí Nilu, zeptal jsem se faráře kdeže se vzala ta žena z povodí Nilu.Farář mi řekl,že Adam a Eva měli dva syny a nepřeberné množství dcer.Já mu odpověděl,že tedy si Kain vzal svoji sestru a to je proti desateru a je to inces.Toto bylo údajně povoleno v zájmu zachování lidského rodu.Podle mne je toto zvrácenější než nějaká divadelní hra.A v podstatě, když Kain zabil Ábela,tak my všichni jsme potomci bratrovraha ?

2 2
možnosti

V54í24t 83P56r57č50í31k

12. 7. 2018 21:10

Jeden z našich nejvýznamnějších, světově uznávaných církevních představitelů, páter Halík, tuto hru na rozdíl od mnoha jejích odpůrců viděl a nejspíš i pochopil. A prohlásil, že jej ani jeho náboženské cítění neuráží. Duka, který své mamonářství chce přebít populismem, nemůže v této iniciativě uspět. Rv

5 2
možnosti

Halík nejvýznamnější? Kdo to říkal ?

0 1
možnosti

A byla to právě církev (či církve), která zavedla pohoršování z nahoty a ze sexu, a sex je někdy zapovězený, a někdy naopak žádoucí, ale stejně se o něm nesmí mluvit.

Já myslím, že Duka to měl přejít, jen si uřízne ostudu.

3 3
možnosti

J41a87n 48W73e41r33n24e46r

12. 7. 2018 18:35

Nojo, mě se taky dotýká křesťanská Bible prošpikovaná od začátku až do konce nesnášenlivostí a netolerancí se svými výzvami k zabíjení jinověrců a homosexuálů, zabíjením a kamenováním neposlušných dětí, plná výhrůžek utrpením a mučením v pekle v případě, že odmítneme následovat Ježíše a podobnými laskominami. Ale ano, dokážu pochopit, že se jedná o pár tisíc let staré texty, tudíž dobově podmíněné. Stejně tak by Duka a jemu podobní mohli chápat, že divadelní hra není dokument či biografie.

Je velmi signifikantní, že Dukovo trestní oznámení, snažící se o omezování umělecké svobody, přichází přesně v den, kdy u nás vláda podporovaná komunisty získala důvěru. Těžko se tomu divit, když jsou komunistické praktiky – mezi které jako jedna z těch významnějších patří právě potlačování umělecké svobody – rozšířeny i mezi nekomunistickou částí společnosti.

Dukovi a jemu podobným chybí především pokora a alespoň kapka tolerance k jinakosti a odlišnosti. Zřejmě není schopen skousnout to, že církev už dnes nestojí nad zákonem, nemá speciální práva a privilegia, kterými ostatní nedisponují, tak, jako tomu bylo předchozí stovky a stovky let. A tak zatímco Island, Norsko, Dánsko a Malta v posledních letech zrušily své protirouhačské zákony (a Irsko a Nový Zéland se k tomu chystají), Duka podává žalobu kvůli rouhání, protože něco "urazilo jeho náboženské cítění"...

Duka by se měl přestat chovat jako malé dítě a měl by si uvědomit, že to, že se cítí uražen, je jeho problém. Každého může něco urážet, dospělý člověk se s tím ale dokáže snadno vyrovnat, na rozdíl od Duky a jemu podobných, kteří kolem sebe kopou jak malé rozmazlené děti, když někdo řekne či udělá něco, co se jim nelíbí.

7 1
možnosti

No, bylo by zajímavé podat trestní oznámení na "neznámé pachatele", autory Bible - třeba kvůli ponoukání k násilí, incestu atd.

0 0
možnosti

Pravdu hovorí ! Lebo Ježíš nemohol znásilňovať žiadnu muslimku ! lebo v jeho časoch neboli žiadny moslimovia !

2 2
možnosti

J10a12n 10W21e84r90n47e10r

12. 7. 2018 18:33

Pokud jste křesťan, tak jste špatný křesťan. Percepce času u Boha a u člověka je zcela odlišná, zkuste nakouknout do křesťanské dogmatiky či do katechismu katolické církve. Odlišnost percepce času u Boha a člověka řešili již církevní otcové či někteří z nejvýznamnějších středověkých křesťanských filosofů jako Augustinus, Boethius či Akvinský.

2 0
možnosti

Co je to za nesmysl??

1) Jak můžeme žalovat něco, co není skutečné - tedy hru??

2) Svoboda vyznání znamená, že na základě mé víry nemůže být na mně pácháno násilí, neznamená to, že můžu komukoliv zabránit v opovržení mou vírou.

3) Jak se může hra dotknout mé víry v cokoli?? Pokud se může hra dotknout mé víry, tak ta víra asi není pevná.

4) Opravdu si Duka myslí, že o tom, co je a není umění, může rozhodnout soud, nebo on sám?? O tom snad rozhodují diváci. Pokud není o hru zájem, nebude mít publikum.

5) Pokud se mi hra nelíbí, nedává mi to žádné právo omezovat ostatní v jejím sledování. Z divadla mohu svobodně odejít, či na takové představení vůbec nejít.

6) Hra se nedotkla cítění někoho, ale právě toto cítění někoho zabránilo objektivnímu pohledu na dílo, které pravděpodobně popisuje násilí ve jménu jakéhokoli náboženství na světě.

7) Podobné aktivity církevních hodnostářů a jejich stoupenců jsou nádherným příkladem zastrašování jejich oponentů (viz celá jejich historie). Duka se vrací před rok 1989 tentokrát se zastrašováním ve jménu Boha.

8) Dotacemi pro divadlo si přece nemůžeme vynucovat, co se v divadle má hrát!!

3 1
možnosti
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...