Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Po Novém roce přibylo obětí domácího násilí. Spouštěčem je stres i alkohol

  • 116
Do poraden pro týrané ženy po Novém roce telefonuje a přichází víc klientek než kdy jindy. Už během Vánoc zaznamenaly některé krizové linky nárůst hovorů, v mnoha případech se ženy svěřily, že je partner napadl poprvé. Násilí v agresorech probouzí a stupňuje alkohol nebo stres.

Vánoce jsou obdobím plným stresu a napětí se může snadno vyhrotit. Zatímco některé rodiny, kde se během roku hádají, během svátků „složí zbraně“, v jiných může naopak nakumulovaný stres a nucené veselí vyeskalovat až v násilí. 

„Vždy v době kolem Vánoc či Silvestra bohužel stoupá násilí v rodinách. Je to z různých důvodů. Spouštěčem může být alkohol nebo starosti s tím, že nejsou nakoupené dárky nebo děti zlobí. Těch hovorů je více,“ zmínila terapeutka Zdena Prokopová z Centra pro týrané ženy Rosa. 

A vařila jste mu?

Týrané ženy narážejí u soudů na necitlivý přístup

(ilustrační snímek)

„Z praxe našeho centra bohužel víme, že ne pro všechny rodiny jsou Vánoce obdobím klidu a rodinného štěstí. Mnoho dětí, žen i mužů zažívá i v období adventu násilí od svých nejbližších,“ říká Petra Wűnschová, ředitelka centra LOCIKA, které se zaměřuje na pomoc obětem domácího násilí.

Na tísňovou linku organizace Bílý kruh bezpečí, která pomáhá obětem domácího násilí či znásilnění, se během loňských svátků obraceli lidé, kteří potřebovali pomoci poté, co je jejich partner napadl. Výjimkou nebyly ani případy, kdy partner útočil vůbec poprvé. 

„Převažovaly žádosti o pomoc v takzvané horké fázi, tedy bezprostředně po incidentu. Volající potřebovali s někým sdílet svůj momentální stav úzkosti, ohrožení, bezmoci a poradit se, jak problém řešit. Potřebovali s někým mluvit o tom, co se stalo,“ řekla ředitelka Bílého kruhu bezpečí Petra Vitoušová. 

Vánoční svátky jsou spojeny s velkými přípravami a očekáváním, což podle  Vitoušové vytváří mnohem větší prostor pro násilníky. „Domácí násilí eskaluje o svátcích, víkendech a dovolených z prostého důvodu: pro násilnou a ohroženou osobu je rizikové trávit společně čas. Jsou vystaveni blízkému kontaktu a násilné osobě stačí často drobný podnět (cinkání příboru, křik dětí, hukot pračky) k tomu, aby odstartoval její neadekvátní reakci,“ uvedla Vitoušová.

Tchyně se týrané ženy snažily „přimět k rozumu“

Na linku se obrátilo několik žen, které jejich partner napadl právě na Štědrý den. Některé vyhledaly pomoc u svých rodin, ale ne vždy se setkaly s pochopením. „Některé tchyně se snažily týranou snachu prostřednictvím SMS ´přimět k rozumu´ tvrzením, že je doma také odmala bili, že je to normální a že jejich syn je jinak skvělý manžel,“ dodala Vitoušová.

Týrání se stále častěji dopouštějí vysokoškoláci

Své děti a partnerky často ponižují sofistikovaněji

(Ilustrační snímek)

V jiných případech synové pod vlivem alkoholu napadali své rodiče, kteří následně museli přivolat policii. Obvykle se tak zvyšuje počet obětí domácího násilí, které po Novém roce vyhledají služeb poraden pro týrané.

Vytížená je tísňová linka zmíněného centra Rosa. Od začátku ledna tam volá více žen než během roku, které se chtějí objednat do poradny. Nárůst klientů s žádostí o pomoc zaznamenaly i Centrum nové naděje a poradna Persefona.

O tom, že Vánoce nejsou vždy pouze svátky klidu a míru, svědčí i případy z černé kroniky. Loňský Štědrý den spolu trávili milenci z Brna, ale v noci na 25. prosince 56letý muž svoji partnerku nejspíš ubil. O čtyři dny později tělo shodil z mostu. 

Před několika lety zase starší myslivec zastřelil na Štědrý den svoji choť, syna a následně i sebe. Případ policie odložila.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video