Mladí ji vyštvali do domova. V Česku žijí tisíce tyranů a jejich obětí

  0:06
Zatímco před třiceti lety jsme u nás teprve hledali obsah termínu domácí násilí a řešilo se převážně domluvou nebo jako přestupek, z někdejšího tabu se stalo veřejné téma. Jenom za loňský rok bylo za tento čin v Česku odsouzeno 425 lidí. Přečtěte si příběhy jejich obětí.

Domácí násilí (ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

„Policisté jsou opakovaně proškolováni o svém oprávnění včas stopnout násilí, které by mohlo eskalovat. Vznikla síť intervenčních center, azylové domy…“ říká prezidentka Bílého kruhu bezpečí Petra Vitoušová.

Od roku 2007 platí zákon na ochranu před domácím násilím, na jehož základě je možné vykázat násilníka ze společné domácnosti. A čísla hovoří za vše. Do loňského roku bylo vykázáno ze společné domácnosti 14 208 násilných osob, nejvíce v Ústeckém kraji (1 879) a v Praze (1 658), nejméně v Plzeňském kraji (332). Letos do května policisté vykázali 528 lidí.

Snažila se mu vyhovět, jen aby se nerozzuřil

Šestačtyřicetiletá Alena se dlouho snažila, aby se jejím neštěstím netrápil nikdo další. Říkala si, že si to způsobila sama, protože si špatně vybrala muže. K pochybnostem ji nepřiměla ani první facka, kterou od něj inkasovala po dvou letech manželství. Začalo to podezíráním z nevěry.

„Když jsem jednoho dne skončila v bezvědomí na zemi, došlo mi, že už nic podobného nesmím dopustit. Kdybych nepřežila, co by bylo s dcerou?“ ohlíží se s pohnutím v hlase za minulostí matka dvou dětí z Liberecka. Manžel začal mít problémy s alkoholem, nedařilo se mu v práci, peníze nestačily a viníka životní smůly našel v partnerce.

„Snažila jsem se mu ve všem vyhovět, aby měl co nejmíň starostí a důvodů se rozzuřit. Nesměla jsem se hnout z domu,“ líčí žena. Když se jednou sešla se kamarádkami, skončila s natrženou sítnicí v oku.

U druhorozené Anetky se navíc projevilo brzy po narození vážné kombinované postižení. Dnes je dospělá, ale mentálně zůstala na úrovni čtyřletého dítěte. Když se muž v únoru 2017 zase jednou rozpálil doběla, už to nevydržela a zavolala policii. Manžela vykázali z bytu, nejprve na deset dnů a poté lhůtu prodloužil soud. „Tehdy jsem si vyčítala, že jsem měla jeho agresi raději dál snášet,“ přiznává žena.

Po dvacetiletém manželství se jí i za pomoci odborníků podařilo dosáhnout rozvodu a s handicapovanou dcerou se přestěhovala do podnájmu. Ta prvorozená se provdala, má už vlastního potomka a je své matce oporou.

Přesto podle Vitoušové ani sebedokonalejší systém nedokáže zabránit jednotlivým tragickým případům. U izolovaných rodin často okolí ani netuší, co se děje za zavřenými dveřmi. Velký ostych provází zejména mezigenerační násilí.

Domácí teror začíná plíživě, aniž by si starší lidé vůbec uvědomovali, že je něco špatně. „Když už si to připustí, vnímají to jako svoje selhání. Přičítají si vinu za to, že svoje děti špatně vychovali, a mají tendenci je omlouvat,“ říká vedoucí senior linky František Horák z organizace Život 90.

Aplikace, která zachraňuje

Ve Velké Británii proti domácímu násilí bojují i pomocí speciální mobilní aplikace. Pod názvem Bright Sky míří nyní i do Česka.

„Aplikace nabídne podporu obětem i rady pro jejich blízké okolí a od září bude zdarma ke stažení. Její součástí je test, který umožní posoudit osobní situaci. Lze si také vést záznamy o násilných incidentech, které se ukládají mimo zařízení,“ říká Zdena Prokopová, socioterapeutka organizace ROSA, která je odborným garantem projektu.

Oběť si v aplikaci může zaznamenávat i jednotlivé útoky. Modřinu si třeba vyfotit a uložit, u každého incidentu zaznamenat datum a později vše předložit policii nebo právníkovi.

Zásadním problémem je, že řada obětí ani netuší, že jsou oběťmi domácího násilí. K tomu slouží jednoduchý test. Aplikace na jeho základě je schopna určit, o jaký druh násilí se případně jedná a zároveň postiženého nasměruje na nejbližší místo s pomocí.

„Když mě rány přestaly bolet, vytěsnila jsem je z paměti“

Eva na svou první velkou lásku počkala až do svých třiceti let, ale její přítel naplnil všechna její očekávání. Byl tak okouzlující! Zaměstnal ji ve své firmě a v jedné jihomoravské vsi začali stavět domek. Pro svoji vizi šťastné rodiny s dětmi ochotně přinášela oběti.

Mladí ji vyštvali do domova

Paní Marie si s manželem našetřila na pěkný domek nedaleko Prahy. Když se jejich jediná dcera osamostatnila a založila rodinu, oba si chtěli co nejvíc užívat vnoučat. Rádi proto přijali návrh mladých, aby se k nim z domku přestěhovali do bytu v novostavbě.

„Těšilo nás, že můžeme být našim nejbližším užiteční, a s velkou chutí jsme se zapojili do péče o dva šikovné vnoučky. Náš domek jsme pronajali, abychom dceři a zeťovi hypotéku pomohli splácet,“ líčí pětasedmdesátiletá seniorka.

Vnuci dospěli a hypotéka je splacená, zato prarodičům léty ubylo sil. Když před dvěma lety paní Marii zemřel manžel, v dvougeneračním soužití to začalo skřípat.

„Nějaké třecí plochy byly vždycky, ale dcera se ke mně začala chovat čím dál hůř. Mám strašně ráda květiny a dcera mi z ničeho nic sdělila, že už žádné truhlíky na balkon dávat nesmím. Ani neřekla proč. Když mi jednou spadla na zem sklenička, začala na mě hrozně křičet. Zeť mi dal rovnou najevo, že už jsem pro ně přítěží a že bych měla pomýšlet na domov důchodců. Bylo to rozčarování. Po jedné scéně jsem v rozčilení zavolala do poradny,“ líčí žena.

Podle vedoucího projektu Senior telefon Františka Horáka jsou volající vděční, že se mohou někomu svěřit, často pláčou, jsou rozrušeni. Jakmile jim ale pracovníci linky poradí, co podniknout, většinou taková „rázná“ řešení odmítnou. Nechtějí jít proti vlastní krvi.

Paní Marie není výjimkou. Když šikana začala být neúnosná a „mladým“ se povedlo sehnat pro ni místo v penzionu pro důchodce, nakonec se podvolila. Už půl roku tam přebývá a na naléhání dcery svůj domek přepsala na vnuky.

„Nevadilo mi, že toho na mě přítel hodně naložil, fungovala jsem na 150 procent. Chtěl, abych si zrušila účet a od té doby rozhodoval o všech penězích,“ líčí Eva. Připadala si sice jako služka, nicméně pořád k němu ještě vzhlížela. Během stavby bydleli v jedné místnosti u tchyně, ale věděla, že musí vydržet.

„Varovné signály jsem přehlížela. Po čtyřech letech jsme se vzali. Párkrát mě napadl, ale sotvaže mě rány přestaly bolet, úplně jsem to vytěsnila. Vždycky si mě dokázal udobřit. V novém domě mi ale nastalo peklo. Jednou mě beze slov v koupelně srazil na dlaždičky a já to odnesla pochroumanou pánví,“ pokračuje žena.

Svářily se v ní protichůdné pocity. Někdy stačilo, aby ho viděla a bylo jí na zvracení. Přidaly se zdravotní potíže. Raději se vzdala snu o dětech, protože nechtěla riskovat, že by se k nim choval tak jako k ní. Tak uběhlo deset let společného života. Nakonec jí známí pomohli, aby se od manžela odstěhovala a dokázala se s ním rozvést. Odstěhovala se do podnájmu, našla si přítele, ale úleva nepřicházela.

„Teprve po rozvodu mě to všechno 

dostihlo. Pomyslela jsem i na sebevraždu a musela se léčit na psychiatrii. Pořád mě to k němu táhlo, ještě dnes se mi o něm zdá. V poradně Bílého kruhu mi vysvětlili, co je to stockholmský syndrom. Chodím k psycholožce, pracuju na sobě. Lituju jedině toho, že jsem od něj nedokázala odejít dřív,“ přiznává Eva.

Tyto řádky napsal dnes už sedmdesátiletý Antonín Pospíšil novinářce Ivaně Karáskové z břeclavské věznice, kde si odpykává třináctiletý trest za vraždu.

Autorce Ivaně Karáskové právě teď vychází také nová kniha s názvem Zabil jsem tyrana. Publikace vznikla z textů, které sedmdesátiletý Antonín Pospíšil novinářce MF DNES napsal z břeclavské věznice, kde si odpykává třináctiletý trest za vraždu. Detailně vylíčil, jakému psychickému teroru byli doma vystaveni. Poté, co tchán zaútočil na svou dceru i fyzicky, se už senior neovládl. Zvolil ovšem nejhorší z možných řešení.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Palestincům v Gaze bezprostředně hrozí hladomor, bijí na poplach OSN i USA

19. března 2024  11:04

Akutní nedostatek jídla v palestinském Pásmu Gazy už je natolik závažný, že tamním civilistům...

Soud znovu uložil podmínky pro čtyři muže za tragický pád mostu ve Vilémově

19. března 2024  11:01

Odvolací soud v Pardubicích v pondělí dopoledne znovu uložil podmínky čtyřem mužům obžalovaným...

Odvolací soud potvrdil ženě z Olomoucka 13 let za vraždu desetiměsíční dcery

19. března 2024

Vrchní soud potvrdil ženě z Olomoucka 13 let vězení za vraždu její desetiměsíční dcery. Zamítl...

Zemřel král Karel III., šířila ruská média. Počkat, proč o tom nepíšou Britové?

19. března 2024  10:56

Ruská média vyvolala v pondělí odpoledne kontroverze, když vyslala do světa falešnou zprávu o smrti...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...