Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

DOKUMENT: Projev Mirka Topolánka při volbě prezidenta

  13:47
Premiér Mirek Topolánek vystoupil na Pražském hradě s projevem před volbou prezidenta. Obhajoval důvody, proč vládní ODS nominovala Václava Klause. Přečtěte si plné znění jeho projevu.

Premiér Mirek Topolánek hovoří na Pražském hradě před volbou prezidenta.

Vážené paní senátorky a poslankyně, vážení páni senátoři a poslanci, pane prezidente Václave Klausi, pane Švejnare, vážení hosté,

úřad prezidenta republiky se v naší zemi tradičně těší mimořádné úctě. Parlament, bohužel právě naopak, jen nevelké popularitě. Obávám se, že uplynulé týdny, dny a hodiny ukázaly, že tomu tak není náhodou. Nedůstojné tahanice, mediální útoky, účelová argumentace, zpravodajské hry a snahy omezovat a kontrolovat svobodnou volbu senátorů a poslanců, které doprovázejí výběr nového prezidenta republiky, ukazují, že se určité síly na naší politické scéně nezastaví takřka před ničím.

V panice z vlastní neschopnosti čelit férovými politickými prostředky další volbě úspěšného prezidenta a v zoufalé snaze nahradit hysterickou pseudoprezidentskou kampaní normální opoziční politiku znevážily věc tak vážnou a odpovědnou, jakou volba prezidenta republiky nepochybně je. K demokracii patří soutěž, snaha o změnu a prosazování vlastní politiky. V tomto smyslu vítám, že Václav Klaus není kandidátem jediným. Ovšem cena, kterou už teď platíme my všichni v tomto sále, znechucení veřejnosti, další ztráta důvěry v politiku a politiky, se mi zdá příliš vysoká.

Volíme prezidenta pro deset a půl milionu občanů. Ti měli a mají právo na volbu důstojnou a svobodnou. Stejně jako kandidáti a stejně jako my, volitelé. Já zde stojím nyní proto, abych vám sdělil: kandidátem většiny českých občanů, kandidátem Občanské demokratické strany, kandidátem řady dalších poslanců a senátorů a kandidátem mým je Václav Klaus. Plautus kdysi řekl: "Poslouží-li staré slovo nové příležitosti, je to dobře." A to platí i dnes.

Před pěti lety jsem totiž doporučil našeho kandidáta těmito slovy: "Profesor Václav Klaus napsal a řekl toho tolik, že jeho názory na každou jednotlivost společenského života jsou veřejnosti důvěrně známé. Svými politickými skutky vždy potvrzoval, že to, co míní, míní vážně. V politice je jen málo lidí tak transparentních, čitelných a důsledných. Nesnadno se pronáší laudatio na člověka, o kterém všichni vědí všechno."

Na tomto laudatiu bych dnes nemusel měnit ani čárku a zkušenost, kterou jsem s Václavem Klausem, prezidentem této země, udělal, mě nenutí ke změně. Doba jeho prezidentování nebyla vždy idylická. Svět se proměňoval rychleji než dříve, podobné to bylo u nás. Česká republika byla v mezinárodním kontextu aktivní politicky, vojensky i humanitárně. Jestliže si dnes v mezinárodním porovnání stojíme docela dobře a rovněž si poměrně dobře žijeme, jestliže rychle doháníme, co jsme zmeškali za předchozí půlstoletí, pak to nebylo mimo Klause, navzdory Klausovi, nýbrž za jeho přičinlivé a kritické spoluúčasti. A právě Klausův pozitivistický kriticismus je to, co by nikoho nemělo odrazovat, nýbrž inspirovat.

Řekl jsem tenkrát: "V domácích poměrech se Václav Klaus vyznačuje zdůrazněnou korektností, smyslem pro fair play, úctou k danému slovu, k psaným nebo ústním dohodám, byť by to byly dohody s politickými odpůrci, respektem k právu každého na odlišné politické názory."

Chce s tím někdo polemizovat? Pak nevnímá, že za těch pět let, a prezident už to vzpomněl na Nový rok, vítal v Lánech čtyři premiéry. Mnohokrát naše politická scéna prožívala zmatky a turbulence na pokraji opravdové krize. Jako normální lidé z masa a kostí, i my v ODS jsme často měli za to, že jenom naše postoje jsou ty správné, že jenom naše názory jsou v zájmu celé společnosti. Nezažívali jsme nejednou pocit ukřivděnosti z prezidentovy zdůrazněné nadstranickosti a neutrality? Teprve časem jsme poznali, že to nebyla jen neutralita, nýbrž nadhled, rozhled, schopnost vidět dál a zůstávat prezidentem všech − i těch, kdo se ostýchali olíznout poštovní známku s prezidentovým portrétem a bláhově si zapíchli do klopy odznáček "Klaus není můj prezident."

Odvolával jsem se tehdy na obavu Václava Havla, aby se příštím prezidentem nestal nějaký zasloužilý profesor egyptologie, který nakonec bude zvolen jen proto, že nikdy nikomu nevadil a nikdy nikoho nenaštval. Pokud někdo do tohoto popisu dokonale sedí, tak to není Václav Klaus. Komu vždy vadil a koho vždy štval? Trpaslíky na špičkách. Generály po bitvách. Génie průměrnosti. Ty, kteří si dodnes pletou Evropskou unii nekriticky s definitivním rájem na zemi, ty, kteří si z klimatického fenoménu zřídili politickou živnost, ty, kterým je milejší světově-evropské nevystupování z řady. Ty kterým je milejší provinčnost politické žvanírny před činem. To proto, že je to muž silných názorů, které nikdy nebývají aritmetickým průměrem momentálně platných pravd a módních banalit.

Jeho transparentnost, čitelnost a důslednost nevyvěrají z jednoduchosti. Každou obecnou pravdu se snaží podrobit analýze, každý problém se pokouší do hloubky poznat a přetavit v pozitivistické a nikoliv malomyslné řešení. Takovému mysliteli se říká "člověk idejí". Je to konzervativní myslitel. Sloveso "conservare" v latině znamená "schraňovat nebo ochraňovat".

Proto jeho myšlenkový svět nemůže být zcela cizí těm, jimž také leží na srdci ochrana významných hodnot: lidských práv a občanských svobod, rodiny, sociálních jistot nebo přírody. Důležité je, že svými silnými a rázovitými názory se nikdy nepokoušel zatarasit cestu ke společenskému diskursu, spíše burcoval a provokoval k přemýšlení. Ano, ve světě se toho o něm hodně napsalo, souhlasného i nesouhlasného.

Česká republika má zkrátka prezidenta v nadstandardním provedení, prezidenta v dobrém slova smyslu exkluzivního, prezidenta, jehož názory svět poslouchá a přinejmenším o nich diskutuje. Neslaných nemastných názorů, které nikoho nebolí, nevzrušují, nezajímají a které vždy kopírují pohodlný většinový proud, které kloužou po povrchu populismu, těch je plno.

Řekl jsem tehdy také: "Václav Klaus je bytostně zakořeněn v českém prostředí, nikdy se nesnažil být ředitelem všehomíra, ale jen a jen českým politikem. Celé jeho počínání doma i v zahraničí vychází z jediné priority, a tou jsou zájmy českého státu. Svůj osobní úspěch vždy poměřuje úspěchem České republiky. Budiž mi dovoleno použít trochu archaického výrazu. Václav Klaus je to, čemu se říkalo dobrý český vlastenec. V globalizujícím se světě tato vlastnost určitě nebude na škodu prezidentovi České republiky."

A nebyla. Obzvlášť při naší dnešní volbě je zmíněná vlastnost veledůležitá. Dwight Eisenhover měl nepochybně pravdu, když prohlásil: "Každý problém ve svém počínání jsem poměřoval jedním jedinými metrem: Je to dobré pro Ameriku?" Měl pravdu, protože byl prezidentem americkým. Prezident, kterého zvolíme my, by se měl ve svém počínání poměřovat jiným metrem: Je to dobré pro Českou republiku?

Na závěr mi dovolte ryze osobní vyznání: o mých neshodách s Václavem Klausem byly popsány tuny papíru. Většinou to byly nesmysly, mýty, někdy pouze názorové rozdíly, odlišné pohledy na danou věc. Dnes mohu s čistým svědomím prohlásit: po listopadu 1989 jsem svou představu o vlastenectví, demokracii a svobodě měl spojenou spíše s hrdiny mých oblíbených knih, měl jsem ji vyčtenou, neprožitou, vypovídající spíše o formě než o obsahu. Jestli někdo ovlivnil mé porozumění těmto základním hodnotám, jestli někdo do vysněné a vyčtené formy vložil obsah, byl to Václav Klaus.

To on mě naučil takovému vnímaní vlastenectví, které je na hony vzdáleno nacionalismu či fangličkaření a evokuje pocit národní hrdosti a sounáležitosti, takovému chápání demokracie, které nevyžaduje rezignaci na pevný vlastní názor, takovému pojetí svobody, které předpokládá osobní odpovědnost a nebere jiným právo na jejich kus pravdy. Děkuji Václavu Klausovi nejenom za tuto jeho roli v mém životě, ale hlavně za jeho prvních pět let v prezidentské funkci a pevně věřím, že dostane-li šanci v dalších pěti letech, přesvědčí vás všechny − tak jako přesvědčil mne.

To říkám s plným vědomím toho, že jsem přijal osobní politickou zodpovědnost za jeho zvolení. Neutíkám před ní, nehledám už dopředu kličky a vytáčky. Věřím, že stejně se zachovají i ti, kteří si zvolení Václava Klause nepřejí. Ti, které neinspiroval tak jako mě a nenaučil je vítězit. Zvažte, prosím, rozdíl mezi vítězstvím a porážkou, zvažte rozdíl mezi jistotou a skokem do neznáma, zvažte, prosím, skutečnost, že volíme prezidenta pro 10 a půl milionu obyvatel. Volte zodpovědně a svobodně!

Děkuji.

Mirek Topolánek,
Španělský sál, Pražský hrad, 8. února 2008

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Poslanci změní vodní zákon v reakci na ekologickou havárii na Bečvě

19. dubna 2024  5:40

Změnu vodního zákona, která má snížit rizika havárií na řekách, budou v pátek schvalovat poslanci....

Česko bez výjimky, ujištěním navzdory. Co přesně stojí v migračním paktu

19. dubna 2024

Premium Evropská unie schválila migrační pakt a od roku 2026 budou muset jednotlivé státy přijmout svůj díl...

ANALÝZA: Zbožný, prostý, ale silný. Čím Indy tolik uhranul fenomén Módí

19. dubna 2024

Premium Naréndra Módí válcuje Indii jako málokterý jeho předchůdce. Zdá se nezastavitelný, podobně jako...

Prezident Pavel vyzval v americké CNN, aby Kongres schválil pomoc Ukrajině

18. dubna 2024  23:09

Český prezident Petr Pavel Spojené státy, aby schválily podporu pro Ukrajinu. Řekl to v pořadu...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...