Jiří Paroubek nabídl Mirkovi Topolánkovi dohodu o vládnutí

Jiří Paroubek nabídl Mirkovi Topolánkovi dohodu o vládnutí | foto: Michal Doležal, ČTK

Dohodněme se na vládě, vzkázal Paroubek ODS

  • 1680
Několik minut po jmenování Mirka Topolánka premiérem nabídla sociální demokracie Topolánkovi dohodu o nové vládě. ČSSD svolala tiskovou konferenci. Neřekla ale, jakou dohodu chce, od ODS prý očekává písemné návrhy. Socialisté také téměř přestali mluvit o vlastním sestavování vlády.

S prvními listopadovými dny jakoby se měnil i slovník předsedy sociální demokracie Jiřího Paroubka. Politik, který v minulých týdnech mnohokrát ostře kritizoval protivníky z ODS a hlasitě se "dožadoval" možnosti sestavovat vládu, najednou mluví jinak.

"Určitě jste si všimli, že jsme přestali mluvit o třetím pokusu," stačil se "pochlubit" ve středu odpoledne na tiskové konferenci sám lídr ČSSD.

Jeho výzvy, že očekává pověření k sestavení vlády či tajuplné náznaky, že má ve Sněmovně většinu, jsou pryč. Nyní už pouze podotýká, že třetí pokus ČSSD "tak zcela nevzdala".

"My ho bereme jako určitou krajnost, v situaci, kdy prostě ODS nepřijde s návrhy, z kterých by mohl vzejít kompromis přijatelný pro všechny," míní Paroubek.

Hledá se originální řešení
Šéf ČSSD nyní na potkání mluví o dohodě s ODS, dokonce kvůli tomu svolal ve dvou dnech dvě tiskové konference.

Jasně ale zatím nevysvětlil, jak by si vlastně dohodu s ODS představoval. Nejčastěji ze všeho mluví o velké koalici mezi oběma stranami, případně o menšinové vládě ODS tolerované ČSSD.

Jenže, aby to jeho posluchači neměli jednoduché, mluví také o tom, že "je potřeba ty věci řešit originálně a tvůrčím způsobem". Prý je třeba najít "nějakou celonárodní dohodu nebo dohodu dvou velkých politických stran".

Pozor změna: Paroubkovi už nevadí ani Langer
O Paroubkově "vstřícnosti" svědčí i jeho nejnovější stanoviska k ministru vnitra Ivanu Langerovi. Zatímco dosud mnohokrát Paroubek tvrdil, že Langer nemá ve vládě co pohledávat, nyní připustil, že by mu ani on v kabinetu tolik nevadil.

"Pokud by pan Langer ukázal dobrou vůli, tak bychom z takového požadavku slevili," podotkl předseda ČSSD. Něco takového bylo dřív vskutku neslýchané.

Podobně Paroubek "zkrotl" ve vztahu k Mirkovi Topolánkovi. Zatímco dříve mu vzkazoval, že v politice brzy skončí, posmíval se jeho veřejným vystoupením a pochyboval o jeho premiérských schopnostech, nyní od něj už nic takového nezaznívá. "Je potřeba zastavit slovní pyrotechniku z obou stran," tvrdil ve středu odpoledne lídr ČSSD.

Cože se to se sebevědomým "buldozerem" vlastně děje? On svou změnu chování vysvětluje zájmy státu, pravda ale může být někde jinde.

Paroubek jako milovník průzkumů veřejného mínění není jistě nadšen klesající popularitou mezi lidmi. Navíc, pokud Topolánek ani podruhé neuspěje, přijde "hodina pravdy" na Paroubka. A on bude muset prokázat, že jeho většina ve Sněmovně nebyla jen slovní bublinou.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video