Lidé se loučili s exministrem Dobrovským. Přišel i bývalý premiér Čalfa

  • 11
Na poslední rozloučení s někdejším ministrem obrany, diplomatem a disidentem Lubošem Dobrovským přišly do strašnického krematoria v Praze stovky lidí. Pohřbu osobnosti, která se podílela na porevolučním směřování Česka, se zúčastnili jeho rodina i přátelé z širokého spektra společenského života, přítomni byli i současní politici.

U rakve drželi čestnou stráž vojáci. Luboš Dobrovský zemřel minulý čtvrtek ve věku 87 let.

Pohřeb se konal v zaplněné velké obřadní síni strašnického krematoria, kam dorazila řada osobností činných v 90. letech, kdy byl Dobrovský členem vlády a vedoucím kanceláře prezidenta. Rozloučit se přišli například někdejší premiér a předseda Senátu Petr Pithart, předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, filozof Jan Sokol či předseda STAN Vít Rakušan. Dorazil i šéf první polistopadové vlády Marián Čalfa.

Zástupce vyslala řada státních institucí, dorazil i náčelník generálního štábu Aleš Opata a někteří jeho předchůdci.

Dobrovský se narodil 3. února 1932 v Kolíně. Koncem 50. let nastoupil do rozhlasu, kde do začátku normalizace působil jako komentátor a zahraniční zpravodaj. Za normalizace byl skladníkem, čističem oken a topičem. Podepsal Chartu 77 a redigoval samizdatové publikace.

V roce 1989 se stal mluvčím Občanského fóra, později nastoupil na ministerstvo zahraničí, od října 1990 do července 1992 byl československým ministrem obrany.

Později vedl kancelář prezidenta Václava Havla a v letech 1996 až 2000 zastupoval Českou republiku jako velvyslanec v Rusku. V roce 2002 ho Havel ocenil Řádem Tomáše Garrigua Masaryka. Byl nositelem řady dalších ocenění.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video