Muž, kvůli kterému se hádala koalice, Ladislav Bátora končí v pozici pověřeného šéfa personálního odboru. Ministr školství Josef Dobeš vyhověl tlaku TOP 09 a přesune ho na jinou pozici. Bude zástupcem ředitele jeho kabinetu.

Muž, kvůli kterému se hádala koalice, Ladislav Bátora končí v pozici pověřeného šéfa personálního odboru. Ministr školství Josef Dobeš vyhověl tlaku TOP 09 a přesune ho na jinou pozici. Bude zástupcem ředitele jeho kabinetu. | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Dobeš ustoupil Schwarzenbergovi, Bátora už nebude personální šéf

  • 1208
Ministr školství Josef Dobeš odvolá z funkce šéfa personálního odboru na ministerstvu Ladislava Bátoru. Dohodl se na tom s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem. Dobeš iDNES.cz sdělil, že se Bátora stane zástupcem ředitele jeho kanceláře. Schwarzenberg i první místopředseda TOP 09 Kalousek potvrdili, že jim toto řešení vyhovuje.

Končí tak spor, kvůli kterému odešli ministři za TOP 09 z jednání vlády a neúčastnili se ho, ani když se schvalovala klíčová daňová reforma. 

Dobeš uvedl, že s předsedou TOP 09 Schwarzenbergem o osudu Bátory jednal od neděle. V pondělní večer spolu mluvili necelou hodinu.

Ministr školství Josef Dobeš na tiskové konferenci k výrokům personálního šéfa

"Pan Bátora byl dosud pověřen řízením personálního odboru. Na této pozici k 1. září skončí a bude zastávat pozici zástupce ředitele kanceláře ministra školství. V této pozici bude mít na starost čtyři věci: výběrová řízení, správu budov, ekonomiku a informatiku," sdělil pozdě večer Dobeš iDNES.cz.

"Rozcházeli jsme se s tím, že je to dostačující," odvětil na dotaz, jak se to zamlouvalo Schwarzenbergovi. Ministru zahraničí a místopředsedovi vlády vadilo, že kontroverzní Bátora, který v minulosti kandidoval za ultranacionalistickou Národní stranu, působí na ministerstvu na pozici vrchního personalisty. Proti jeho novému zařazení ale podle Dobeše šéf TOP 09 nic nemá.

"Bude tam, kde nevadí," potvrdil to Schwarzenberg iDNES.cz. "Jsem vděčný panu ministrovi Dobešovi za jeho vstřícnost," uvedl šéf diplomacie. Ministr školství podle něj pochopil argumenty, které Schwarzenberga k jeho postoji vedly. "Pochopil, že to není boj proti němu, ale zásadní postoj člověka, který jako dítě zažil protektorát," dodal předseda TOP 09.

Ministr financí Miroslav Kalousek přichází na schůzi vlády. (10. srpna 2011)

"Jsem potěšen, že ten člověk už nebude šéfem personálního odboru a garantem etického kodexu ministerstva školství. Mrzí mě, že to nešlo dřív a bez křiku a že uspěl až pan předseda Schwarzenberg tam, kde zcela selhala autorita premiéra," přivítal přesun Bátory na méně exponovanou pozici první místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek.

Bátora je pro TOP 09 symbolem pronikání extremismu do státní správy

Bátora, který skončí ve funkci šéfa personálního odboru na ministerstvu školství, vedl v roce 2006 volební kandidátku nacionalistické Národní strany v jednom z krajů. TOP 09 přestala chodit na jednání kabinetu, protože jí vadilo, že ministr Dobeš drží nad Bátorou ochrannou ruku, a umožnil tak podle ní pronikání extremistických názorů do státní správy.

Šéf politické strany TOP 09 Karel Schwarzenberg

"Otázka ochrany lidských práv a včasného boje proti fašizujícím tendencím je pro mě klíčovou otázkou mého celého politického života. To není nějaká povrchní letní bouře během okurkové sezony," prohlásil v pondělí ještě před schůzkou s Dobešem Schwarzenberg. Podle ministra zahraničí jde o to, zda bude česká politika postavena na zásadách lidských práv, nebo na představách, které připomínají druhou, předválečnou republiku.

TOP 09 kritizovala Bátoru i kvůli urážce, kterou úředník počastoval ministra Schwarzenberga. Na svůj profil na síti Facebook o něm napsal, že je to "starý prskající chudáček". Šéf diplomacie totiž krátce předtím o Bátorovi řekl, že se na ministerstvo školství hodí "jako pazdeří k jisté části těla".

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video