Ministr dopravy Pavel Dobeš

Ministr dopravy Pavel Dobeš | foto: Petr Topič, MAFRA

Ministr trestal za registr aut. Vyhodil ředitele, dalším vzal peníze

  • 1009
Komplikace při přecházení na nový centrální registr motorových vozidel stály místo Karla Pešku, vrchního ředitele úseku silniční a vodní dopravy. Rozhodl tak v úterý večer ministr dopravy Pavel Dobeš. Další čtyři lidé z Dobešova úřadu přijdou o 100 procent osobního ohodnocení. Z toho dva ministrovi náměstci.

Ministr dopravy Pavel Dobeš se rozhodl po schůzce s premiérem Petrem Nečasem a svou šéfkou ze seskupení LIDEM Karolínou Peake razantně řešit problematické zavádění nového centrálního registru motorových vozidel.

"S okamžitou platností je odvolán vrchní ředitel Peška," řekl na tiskové konferenci Dobeš. Další čtyři lidé, jimiž jsou další ředitelé a náměstci, přijdou podle ministra o 100 procent osobního ohodnocení, a to až do odvolání.

"Měsíčně jde u náměstků asi o třicet tisíc korun, u ředitelů o patnáct tisíc," dodal Dobeš. Konkrétně jsou to náměstek pro silniční a lodní dopravu Ivo Toman, státní tajemník Miroslav Drobný, ředitel odboru provozu silničních vozidel Petr Musil a vedoucí oddělení IT Jakub Ferus.

Za kolaps mohou podle ministra přetížené servery prezidia

Podle vyjádření ministra samotný registr fungoval. Pondělní a úterní kolaps byl způsoben přetížením serverů Policejního prezidia. "Je to založeno na internetové bázi, tedy funguje-li aplikace byť na jednom jediném místě, je aplikace funkční a problém je někde jinde," upozornil hned na začátku Dobeš.

To komentoval Martin Tůma, obchodní ředitel firmy ATS-Telcom, která novou aplikaci centrálního registru motorových vozidel pro ministerstvo dodávala. "Registr vozidel ověřuje data na systémech, které obstarává prezidium. A to nestíhalo, mělo zastaralou infrastrukturu," řekl Tůma.  

Ministr Dobeš stojí před ultimátem premiéra Nečase. "V případě, že bude do pátku systém i nadále kolabovat, očekávám okamžitou demisi ministra," uvedl Nečas (více najdete zde). "Máme příslib, že infrastruktura na Policejním prezidiu už bude plně funkční, aplikace registru také funguje, takže předpokládám, že už žádné problémy nebudou," řekl na tiskové konferenci Dobeš a dodal, že nebude-li systém do pátku fungovat, rezignuje.

Jeho šéfka Karolína Peake, která vede vznikající stranu LIDEM, odpoledne pro ČT24 uvedla, že již má představu o případném nástupci Dobeše. "V hlavě už mám několik jmen, ale nejprve o tom budu mluvit s případnými kandidáty a s panem premiérem," uvedla Peake.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video