České školy mohou přijít o miliardy, varuje Unie (ilustrační snímek)

České školy mohou přijít o miliardy, varuje Unie (ilustrační snímek) | foto: MF DNES

Dobeš dostal varování: Česko může přijít o miliardy, situace je vážná

  • 132
Eurokomisař pro zaměstnanost a sociální věci László Andor varoval na schůzce v Bruselu ministra školství Josefa Dobeše, že Česko může přijít o peníze z fondů EU. Jde údajně o desítky milionů eur (v přepočtu stamiliony až miliardy korun). Situace je vážná, řekl eurokomisař novinářům.

Dobeš ale zdůraznil, že podle něj i podle komisaře je situace kolem dotací řešitelná.

Klíčová výtka, kterou komise vůči Česku má, se týká způsobilosti projektů - tedy toho, zda jsou unijní fondy používány tak, jak by podle stanovených cílů měly být. "To je zásadní otázka," podotkl Andor. "Zjistili jsme vážná pochybení," dodal rovněž v reakci na dotaz, zda jsou české programy špatně připravené.

"Může to dosáhnout výše desítek milionů (eur), pokud ne víc," řekl Andor ohledně možných ztrát Česka. "Ministr se mnou souhlasil, že situace je vážná," dodal.

Dobeš s Andorem konkrétně hovořili o programu Vzdělání pro konkurenceschopnost. U něj komise kvůli problémům už před časem pozastavila vyplacení 1,2 miliardy korun. Z programu by Česko mohlo získat až 53 miliard korun, Dobeš se nyní snaží o to, aby se kvůli chybám při čerpání celý program nezastavil.

Dobeš v pátek i v minulých dnech, kdy byl kritizován opozicí i částí svých vládních kolegů, sliboval nápravu. Do konce března jeho ministerstvo prý zavede účinná opatření k nápravě výtek.

"V debatě jsme se nebavili o desítkách, stovkách (milionů eur) a jiných číslech, ale bavili jsme se obecně o tom, že oba vnímáme situaci jako vážnou," podotkl Dobeš k setkání s eurokomisařem, které označil za velmi korektní a věcné. "Shodli jsme se na tom, že je tu způsob, jak to vyřešit," poznamenal také opakovaně před novináři.

Česká vláda podle komisaře musí přistoupit k rázným krokům pro vyřešení potíží. Komise nabídla Česku spolupráci v tom, aby se podařilo vyhnout ztrátám prostředků z fondů.

O situaci bude komisař s českými představiteli hovořit znovu v březnu v Praze.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video