Do voleb jdou i vadné hlasovací lístky

  • 37
Státní volební komise se rozhodla utišit aféru s hlasovacími lístky do Evropského parlamentu. Během pondělního jednání se shodla, že i lístky, které nesou formální chyby, budou platné. Nejdůležitější je nyní stihnout distribuci, říká ministerstvo vnitra.

SPECIÁL iDNES
VIRTUÁLNÍ VOLBY

Tiskárna Svoboda splnila svou zakázku na třicet procent. Dodala totiž bezchybné lístky jen do čtyř krajů ze čtrnácti. I tak by se dalo shrnout jednání Státní volební komise.

Konstatovala totiž, že bez vady jsou lístky jen v Praze, Karlovarském kraji, Ústeckém kraji a Zlínském kraji.

"Státní volební komise přijala doporučení pro okrskové volební komise, aby hlasovací lístky s barevným okrajem, popřípadě hlasovací lístky menšího formátu byly považovány za platné," stojí v tiskové zprávě z ministerstva vnitra.

Jinými slovy si úředníci řekli, že pokud by společnost neustále peskovali za nové a nové chyby, vážně by byla ohrožena distribuce lístků k voličům.

"Nechceme, aby hlas voliče byl zpochybňován na základě chyby, kterou udělala tiskárna," řekl iDNES Václav Henych z Odboru všeobecné správy ministerstva.

"Pro nás je momentálně nejnutnější zajistit ty volby," potvrdil Henychova slova pracovník tiskového odboru úřadu Stanislava Grosse Jiří Hájek.

Chaos v distribuci do krajů
Některé oslovené kraje v pátek 28. května iDNES potvrdily, že nakonec budou schopny dodat patřičné dokumenty do všech schránek. I přesto, že si stěžovaly na špatnou dodávku lístků od tiskárny. - více zde

"Stížnosti na distribuci se objevily, to víme. Kraje ale jsou nakonec schopny zajistit distribuci lístků k občanům," dodal Henych.

Kdo nakonec za prodlevy ponese odpovědnost, se zatím neví. Státní volební komise tento problém neřeší, na starosti by ho prý mělo mít ekonomické oddělení ministerstva.

Komise o sankcích nic neví
"Na jednání jsme o tom nemluvili. Teď je nejdůležitější stihnout distribuci," zopakoval pro iDNES Václav Henych slova, která v jiném kabátu říkal už v pátek.

Na tiskovém oddělení toho nevěděli o moc víc. "Nejdříve musíme zajistit volby, potom se bude jednat, jak se vyrovnáme s firmou," naznačil posloupnost dalších kroků mluvčí Hájek.

Faktem ale zůstává, že pro tiskárnu Svoboda se státní zakázka změnila ze snového obchodu v malou noční můru. "Pro ně bude zřejmě největším vytrestáním negativní publicita," zauvažoval minulý týden Václav Henych.

Tiskárna Svoboda navíc musela celou náhradní emisi hlasovacích lístků (šlo o tisk asi 150 milionů lístků) zaplatit ze svého.

První lístky a hned s vadami
Předminulý týden vyšlo najevo, že tiskárna Svoboda připravila hlasovací lístky pro volby do Evropského parlamentu s chybami.

Byly špatně oříznuté, na přiloženém poučení byla chybná data. Pod jednání Státní volební komise její členové oznámili tisku, že tiskárně uložili, aby do čtvrtka 27. května zajistila tiskárna distribuci opravených lístků. - více zde

Tiskárně se ale nepodařilo včas vyřešit všechny problémy. V Havířově dostali lístky nesetříděné, tiskárna také chybně vytiskla některé protokoly o průběhu voleb.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video