Poprvé od roku 1989 získají čeští komunisté významný podíl na moci. | foto: Jan Strouhal, MAFRA

Do vedení krajů se díky ČSSD dostávají lidé z bývalých výborů KSČ

  • 1999
Do vedení krajů přicházejí lidé z předlistopadových okresních a krajských výborů komunistické strany. Návrat rudých aparátčíků umožnily nově vznikající krajské koalice ČSSD a KSČM. Vládnout budou v Karlovarském a Moravskoslezském kraji.

Kruh se uzavřel. Poprvé od sametové revoluce spolu budou v krajích vládnout bývalí komunisté společně s těmi současnými. Sociální demokracie, která vyhrála volby v krajích, ve dvou z nich uzavřela koaliční dohodu s KSČM. Společně tak vytvoří krajskou radu neboli místní vládu. - čtěte Po Moravskoslezském kraji se dostali komunisté k moci i na Karlovarsku

Pro české komunisty je to mimořádný okamžik. Poprvé od roku 1989 získají významný podíl na moci. Dosud zastávali výkonné funkce jen na úrovni měst či obcí. A je příznačné, že právě v těchto dvou krajích, kde budou rudí součástí vlády, má lídr ČSSD a budoucí hejtman komunistickou minulost.

místopředseda ksčm hostem on-line rozhovoru

Jiřího Dolejše se ptejte v pondělí 10. 11. od 10 hodin

V Moravskoslezském kraji dojednal za sociální demokracii přelomovou koalici Jaroslav Palas, v Karlovarském Josef Novotný.

Bývalý ministr zemědělství za vlády ČSSD Jaroslav Palas vždy přiznával, že mu jsou komunisté blízcí. Není divu – od roku 1981 byl členem KSČ. "Na vstupu komunistů do vedení kraje nevidím nic špatného," řekl Palas.

V jedenáctičlenné krajské radě bude mít ČSSD osm křesel a komunisté dostanou tři. Dva z nich budou dokonce zastávat druhou nejvyšší funkci v kraji – náměstka hejtmana.

V době, kdy bude Česko slavit 19. výročí sametové revoluce, prožije velký comeback šedesátiletý otec současné poslankyně KSČM Karel Konečný. Obsadí křeslo náměstka pro zdravotnictví krajského úřadu. Rozhodovací pravomoci tak bude mít opět po téměř dvaceti letech. Před listopadem zastával vlivný post zemědělského tajemníka okresního výboru KSČ v Novém Jičíně.

"Jména koaličních partnerů budeme respektovat, netuším, co ti lidé dělali v minulosti. Žádné požadavky v tomto smyslu jsme na jednání nevznesli," řekl v neděli MF DNES Miroslav Novák, vyjednavač ČSSD a příští vicehejtman.

Moravskoslezský kraj

Svatomír Recman (55)
– náměstek pro soc. věci a kulturu
– před rokem 1989 ekonomický pracovník na KV KSČ v Ostravě
– absolvent politologie na Akademii společenských věd v Moskvě, což mu vyneslo titul RSDr., Vysoké školy báňské v Ostravě a VŠE v Praze
– členem KSČ je od roku 1974
– pracoval jako programátor analytik v textilní továrně Slezan Frýdek-Místek, poté se dal na politiku a působil na Krajském výboru KSČ v Ostravě
– v letech 1992 až 2006 byl poslancem, zastupitelem Frýdku-Místku od roku 1990
– byl odborným mluvčím KSČM pro resort financí a bankovnictví
– letos kandidoval do Senátu, nedostal se do druhého kola
– je členem honebního společenstva, čímž má blízko k hejtmanu Palasovi, předsedovi Českomoravské myslivecké jednoty

Josef Babka (52)
– radní
– před rokem 1989 tajemník ONV v Ostravě 1 - centrum
– začínal jako dělník v ocelárně Železáren a drátoven v Bohumíně
– poté vystudoval práva na Karlově univerzitě v Praze
– prošel svazáckými funkcemi a v letech 1986 až 1990 byl tajemníkem národního výboru v centru Ostravy
– člen KSČ od roku 1976
– po revoluci náměstek a podnikový právník v ostravském obvodním bytovém podniku
– nyní generální ředitel pro speciální projekty ve strojírenském komplexu Vítkovice, a. s.
– člen ostravského zastupitelstva, v krajském zastupitelstvu od roku 2000
– krajský místopředseda KSČM

Karel Konečný (60)
– náměstek pro zdravotnictví
– před rokem 1989 zemědělský tajemník OV KSČ v Novém Jičíně
– vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Brně a Akademii společenských věd v Moskvě, kde získal titul RSDr.
– členem KSČ je od roku 1973
– začínal jako mechanizátor v JZD, propracoval se na okresního zemědělského tajemníka
– po revoluci pracoval v okresním stranickém sídle, poté v soukromé plynárenské firmě
– v roce 2000 usedl do krajského zastupitelstva
– od roku 2002 asistentem dcery a poslankyně KSČM Kateřiny Konečné

Komunistickým náměstkem pro sociální věci a kulturu bude Svatomír Recman, před listopadem 1989 ekonomický pracovník na krajském výboru KSČ v Ostravě.

Třetím do party radních za KSČM je Josef Babka, který prošel před revolucí svazáckými funkcemi a v letech 1986 až 1990 pracoval jako tajemník národního výboru v centru Ostravy, což byla významná funkce. Státní národní výbory byly společně se stranickými výbory KSČ mocenskými centry regionů.

"Víme, že pro část veřejnosti může být naše minulost problémem, a počítáme s kritikou. Jsem ale přesvědčen, že většina občanů nás bude hodnotit spíše podle toho, jak budeme pracovat nyní," řekl MF DNES Josef Babka.

Soudruh z Plzně bude náměstkem
V Karlovarském kraji dojednal koalici s komunisty sociální demokrat Josef Novotný, kandidát na hejtmana. Novotný byl stejně jako Palas před revolucí členem KSČ.

A nebyl sám. V devítičlenné krajské vládě se sejde dvojice současných a trojice bývalých komunistů – Jaroslav Borka a Eva Valjentová z KSČM a Vratislav Emler, Jaroslav Bradáč a právě Novotný z ČSSD.

Komunista Borka se stane náměstkem hejtmana, na starost dostane majetek kraje. I on má přitom minulost spjatou s prací v orgánech totalitní KSČ. Byl zaměstnancem krajského výboru KSČ v Plzni.

"Měl jsem na starosti politiku v oblasti školství. Na každé vysoké škole byla základní organizace KSČ," hájí se dnes Jaroslav Borka.

To jeho kolegyně a budoucí radní pro kulturu a cestovní ruch Eva Valjentová byla před rokem 1989 řadovou členkou KSČ v Sokolově. "Bylo to naprosto přirozené. Vyrůstala jsem v komunistickém prostředí – moji rodiče jsou členové strany," vysvětlila Valjentová.

Karlovarský kraj

Jaroslav Borka (55)
– náměstek hejtmana pro majetkoprávní záležitosti
– před rokem 1989 zaměstnancem krajského výboru KSČ v Plzni pro oblast školství
– původním povoláním učitel, absolvoval půlroční stáž v Sovětském svazu
– od roku 1984 člen okresního výboru KSČ v Karlových Varech
– rok před revolucí "povýšil" do krajského výboru KSČ v Plzni
– po listopadu 1989 získal živnostenský list, chvíli se živil jako obchodní zástupce
– od roku 1997 asistent komunistického poslance Pavla Hojdy
– městský zastupitel v Karlových Varech
– od roku 2000 v zastupitelstvu Karlovarského kraje

Eva Valjentová (44)
– krajská radní pro oblast kultury, památek a cestovního ruchu
– před rokem 1989 řadová členka KSČ v Sokolově
– původním povoláním inženýrka ekonomie
– do KSČ vstoupila v roce 1986
– vyrůstala v komunistickém prostředí
– oba rodiče ve straně
– na krajský úřad přichází z pozice ekonomky v Sokolovské uhelné

V dalších třech krajích – Plzeňském, Středočeském a na Vysočině, bude sice formálně vládnout jednobarevná rada složená ze zástupců ČSSD, fakticky však bude o všech klíčových věcech rozhodovat společně s komunisty.

Ti za podporu menšinové rady ČSSD dostanou křesla v čele některých významných výborů. Ve středních Čechách získali vedení finančního, zdravotního a sociálního výboru. I tyto pozice budou v krajích zastávat předlistopadoví soudruzi z okresních a krajských výborů KSČ.

Předehra spolupráce na celostátní úrovni?
Představitelé ODS jsou přesvědčeni, že vytvořením krajských koalic spolupráce mezi ČSSD a komunisty nekončí. "Je to jen předehra toho, co nás v podání sociální demokracie může čekat po parlamentních volbách. Příště je klidně přizvou do vlády," míní končící středočeský hejtman Petr Bendl z ODS.

Přední politici ČSSD to však zatím odmítají. Argumentují bohumínským usnesením, jímž si před lety vládu s komunisty na centrální úrovni zakázali.

"V kraji budeme společně rozhodovat o takových věcech, jako jsou opravy silnic. Do centrální vlády bychom je určitě nevzali," prohlásil v neděli Zaorálek.

Argument, že sociální demokraté budou potřebovat komunisty třeba k rušení poplatků – tedy tématu celostátního významu – Zaorálek "neslyší". ČSSD podle něj nemůže na celostátní úrovni s komunisty spolupracovat, protože jí KSČM brání naplňovat program, například schválení Lisabonské smlouvy.

Z úst některých představitelů ČSSD však už teď zní, že by se minimálně menšinové vládě s podporou komunistů po volbách v roce 2010 nebránili. "To jistě do budoucna nelze vyloučit," říká poslanec a nastupující hejtman Středočeského kraje David Rath.

S kým bude vládnout ČSSD

V koalici s komunisty:
Moravskoslezský kraj
Karlovarský kraj

S tichou podporou komunistů:
Plzeňský kraj
Středočeský kraj
Vysočina

Jednání neskončila, komunisté zřejmě ze hry:
Zlínský kraj
Jihomoravský kraj
Olomoucký kraj

Jednání neskončila, komunisté ve hře:
Liberecký kraj
Ústecký kraj
Jihočeský kraj

Jednání téměř u konce, komunisté ze hry:
Královéhradecký kraj
Pardubický kraj

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video