TOP 09 se podle Miroslava Kalouska nebude míchat do kauzy Vondra, ale nezúčastní se ani případné mimořádné schůze ve Sněmovně

TOP 09 se podle Miroslava Kalouska nebude míchat do kauzy Vondra, ale nezúčastní se ani případné mimořádné schůze ve Sněmovně | foto: ČTK

Do Vondrovy kauzy se už nepleteme, říká za TOP 09 Kalousek

  • 67
Ministr financí Miroslav Kalousek uvedl, že TOP 09 respektuje přání ODS a k případu ProMoPro se jako koaliční partner vyjadřovat nebude. A to tak doslovně, že i kdyby opozice svolala schůzku ve Sněmovně, Kalouskova strana se jí nezúčastní. Vondrovi rezignaci však stále doporučuje.

"Kauza Vondra už je jen v zodpovědnosti ODS, TOP 09 už za ní odpovědná není. My děláme reformy veřejných rozpočtů a vládu práva, ODS nechť se věnuje kauze Vondra. Já myslím, že je to fér," prohlásil Kalousek v Impulsech Václava Moravce.

Ministr financí si stojí za tím, že když ODS nechce, aby se k případu předražené zakázky pro firmu ProMoPro jakkoli vyjadřovali, tak to platí absolutně. Tedy nejenom pro vládu a veřejnost, ale i pro Poslaneckou sněmovnu.

Pokud by tedy opozice uspořádala mimořádnou poslaneckou schůzi k Vondrově případu, TOP 09 by se takové schůze nezúčastnila. "Podle ODS  nám do toho už nic není, takže my bychom svou neúčastí na takové schůzi pouze respektovali přání koaličního partnera," popisuje první místopředseda TOP 09.

Vondra by měl odstoupit, trvá na svém Kalousek

Vondra podle Kalouska nedodržel nic z toho, co slíbil. "Mě vadí, že se fatálně vysmál koaličním dohodám. Myslím, že by měl rezignovat," řekl Kalousek i přesto, že premiér Petr Nečas svým ministrům vzájemné výzvy k odchodům ze svých pozic zakázal.

"Řekl bych to znovu. Nevidím v tom problém. Nepřísluší mi, abych jeho odchod z ministerstva navrhoval. Já jsem ale pouze vyjádřil své doporučení, že pokud má kousek cti v těle, měl by odstoupit," uvedl.

ODS požádala koaliční partnery o důvěru, ale Kalousek tvrdí, že Alexandra Vondru v jeho postojích podporovat nemohou. "On tvrdí, že se něco nestalo. Ale ono se to stalo. Tu kauzu si nikdo nevymyslel," řekl ministr.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video