V září se začne nová vakcína prodávat v Česku zhruba za 320 korun. Ilustrační foto

V září se začne nová vakcína prodávat v Česku zhruba za 320 korun. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Do Česka přichází novinka: bezbolestná vakcína proti chřipce

  • 19
Už na podzim se v Česku začne prodávat nová vakcína proti chřipce. Jmenuje se IDflu a oproti běžné injekci má velkou výhodu – je téměř bezbolestná. Její jehla je dlouhá pouze jeden a půl milimetru, je tedy až desetkrát kratší než obvyklá jehla.

"Jemnou mikroinjekci zavede lékař pouze do svrchní vrstvy kůže na paži. Pacienti už nemusí mít obavy z klasické injekce," říká Radka Šíchová ze společnosti Sanofi Pasteur, která vakcínu vyrábí.

Lékaři věří, že díky bezbolestné injekci přibude lidí, kteří se nechají očkovat. Do Evropy se mikroinjekce proti chřipce dostává poprvé. Teprve počátkem roku ji schválila Evropská komise. V září se začne prodávat v Česku zhruba za 320 korun.

Ceny běžných vakcín na českém trhu se pohybují mezi 200 a 300 korunami. "Nové vakcíně jsme už udělili kód pro jednotlivá balení," podotýká Veronika Petláková ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

"Složení vakcíny bude plně odpovídat doporučení Světové zdravotnické organizace pro složení chřipkových vakcín na sezonu 2009/2010. Stejně jako ostatní vakcíny bude obsahovat tři kmeny chřipkového viru, který s největší pravděpodobností způsobí chřipku na severní polokouli," říká Radka Šíchová z farmaceutické společnosti.

V Česku budou k dispozici dvě varianty. Jedna pro pacienty od 18 do 59 let a druhá pro lidi starší šedesáti let. "Zvlášť účinná je mikroinjekce u starších lidí, protože kůže stárne pomaleji než sval a vakcína tak může lépe stimulovat imunitní systém," míní Roman Prymula, předseda České vakcinologické společnosti.

Právě starší lidé a chronicky nemocní pacienti jsou chřipkou ohroženi nejvíce. Ročně umírají na její následky až dva tisíce Čechů.

Farmaceuti si slibují, že "bezbolestná jehla" přiláká k očkování proti chřipce více lidí. "Zlepší to prevenci nemoci, jejíž důsledky jsou stále podceňovány, ale která i nadále nemocné zabíjí nebo jim přináší velké komplikace," říká Yves Mégard, vedoucí lékař oddělení vakcín pro dospělé pacienty ve španělské pobočce Sanofi Pasteur.

Češi si očkování proti chřipce příliš neoblíbili. Každoročně se u nás očkuje zhruba 8 procent lidí, v ostatních zemích si kupuje vakcínu proti chřipce kolem čtvrtiny populace.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video