Pro návrh hlasovalo 172 poslanců, proti se vyslovilo pouhých devět. Pro schválení bylo třeba ústavní většiny, tedy nejméně 120 poslaneckých hlasů. Ilustrační foto.

Pro návrh hlasovalo 172 poslanců, proti se vyslovilo pouhých devět. Pro schválení bylo třeba ústavní většiny, tedy nejméně 120 poslaneckých hlasů. Ilustrační foto. | foto: David Port, MF DNES

Dnem předčasných voleb se rozpustí Sněmovna, rozhodli poslanci

  • 80
Poslanecká sněmovna rozhodla o svém rozpuštění dnem předčasných voleb, které by se měly konat do poloviny října. Na zkrácení funkčního období dolní komory dnem voleb se dohodly ODS, ČSSD a zelení jako na nejrychlejším řešení současné politické krize. Ne všem se toto řešení zamlouvá.

Přijetí normy nyní může ovlivnit už jen Senát. Prezident ústavní zákony vetovat nemůže.

KDU-ČSL od dohody na jednorázovém ústavním zákonu ustoupila, většina lidovců preferuje starší senátní novelu ústavy, která by upravila podobné situace i do budoucna. Na schválení jednorázového řešení Sněmovnou to ale nic nezměnilo.

"Krize, do které zemi dovedla bývalá vláda, je příliš hluboká na to, aby ji mohla bez důvěry občanů řešit vláda bez politického mandátu," odůvodnil souhlasné hlasování komunistů jejich předseda Vojtěch Filip. 

Pro návrh hlasovalo 172 poslanců, proti se vyslovilo pouhých devět. Pro schválení bylo třeba ústavní většiny, tedy nejméně 120 poslaneckých hlasů. Vzhledem k většině ODS a ČSSD v Senátu by ani tam neměl mít ústavní zákon problém s přijetím.

Zvolené řešení účelovým zákonem se příliš nelíbí odborníkům na ústavní právo. Ústava předepisuje, jak se dopracovat k předčasným volbám, byť jde o poněkud zdlouhavou cestu. Politici proto základní zákon obcházejí. "Tento postup nepovažuji za správný, ukazuje naši neúctu k právu," řekl MF DNES tajemník Stálé komise pro Ústavu ČR a parlamentní procedury Jan Kysela.

Zákon přivítali zejména opoziční sociální demokraté. "Máme blíže k předčasným volbám. Nyní budeme komunikovat se senátory, aby zákon schválili co nejdříve. (...) Jsem přesvědčen, že náležitostí ústavy je, že lidé mají rozhodovat o obsazení Poslanecké sněmovny," uvedl na brífinku s novináři poslanec ČSSD Jeroným Tejc.

Co si o zákonu myslí expert Jan Kysela

Jan Kysela, právníkPodívejme se: máme nějaký dílčí problém. Ten je potřeba řešit a my jej řešíme změnou ústavy. Tomu se říká salámová metoda. Jednou ústavu měním v obecnějším duchu, jindy detailně, jednou s důrazem na ten aspekt, podruhé na jiný. Výsledkem je, že taková ústava bude vnitřně rozporná, bez jednotící koncepce.

Můžeme však postupovat tak, jako je tomu nyní. Při tomto postupu se sice ústava nemění, ale pro daný případ se přijme jednorázový ústavní zákon. Ale je to postup ještě horší: dávám najevo, že ústavu vlastně nepotřebuji. Že když nějaký předpis omezuje, je možné jej odsunout stranou a věc vyřešit jinak, ovšem jen pro tento případ. Je to v rozporu se základním principem rovnosti všech před zákonem, který má všechny stejně omezovat, dokud není změněn.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video