Dita Krausová | foto: Petr Kozlík, MAFRA

Ztrácet dvanáct let dítě je horší než holokaust, říká knihovnice z Osvětimi

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Oba se narodili v pražské židovské rodině a prošli Terezínem i Osvětimí. Ota Kraus († 79) jako vychovatel, Dita Krausová (92) jako osvětimská knihovnice. Spolu prožili 51 let života, který ani po válce nebyl jednoduchý. Jak se manželský pár dokázal vypořádat s ranami osudu? Nejen z toho se osvětimská knihovnice vyznává ve své nové knize Život s Otou.

Přednedávnem vám vyšla kniha Život s Otou, v níž vzpomínáte na svého manžela Otu Krause, se kterým vás pojil velmi podobný osud. Jaké pro vás bylo ponořit se do minulosti?
Milé a smutné zároveň. Ota byl úžasný člověk a díky psaní jsem s ním všechno prožívala znovu. Oba jsme byli Židé narození v Praze, tudíž pro nás platily stejné zákazy a omezení. Oba jsme byli v Terezíně a Osvětimi, kde jsme pracovali na dětském bloku, oba jsme za války přišli o rodinu. Já ztratila rodiče, Ota rodiče a bratra.

V posledních dnech jsem si uvědomila, v čem tkví schopnost mého přežití, a došlo mi, že je to všechno jen tím, že umím přijímat věci tak, jak přicházejí, a dokážu se jim přizpůsobit.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, Téma

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video