Náměstek ministra zahraničí Martin Povejšil | foto: Profimedia.cz

Česko může ruskou diplomatickou odvetu dorovnat, jsou i jiné možnosti

  • 378
Česko zatím nerozhodlo, jak zareaguje na tvrdší odvetné opatření Ruska ve vzájemném vyhošťování diplomatů. Podle náměstka ministra zahraničí Martina Povejšila se nabízí počet vyhoštěných dorovnat. Jsou i další možnosti, dodal bez upřesnění v Radiožurnálu.

Česko vyhostilo 18 diplomatů, Rusko odpovědělo tím, že se domů musí vrátit 16 českých diplomatů a 4 pracovníci ambasády v Moskvě bez diplomatického statusu. Česko i Rusko posílají pro své diplomaty vojenské speciály.

Znamená to, že českých diplomatů bude v ruské metropoli pět, včetně velvyslance Vítězslava Pivoňky. V Praze však budou stále desítky ruských diplomatů.

Vyhošťovací procedury s recipročními opatřeními tak opět zvýraznily velký nepoměr mezi oběma stranami. Členové opozice žádají, aby byl stejný počet diplomatů na obou stranách.

Jak by teď mělo Česko reagovat?

celkem hlasů: 66130
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 26. dubna 2021. Anketa je uzavřena.

„Po vyhoštění 20 českých diplomatů už není na co čekat. To my musíme být tvrdí, Rusové jsou vinni z teroristického útoku a ještě jsou ublíženi.Vláda by měla vyhostit všechny ruské ‚diplomaty‘ a důrazně vysvětlit Rusům, že už budeme fungovat jen ve stavu 1 ku 1,“ reagovala například předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Na ruské ambasádě v Česku je dlouhodobě nasazený velký počet pracovníků. Loni to bylo 135 lidí. V ostatním zemích se počty diplomatů pohybuje okolo desítek lidí.

„Prvoplánově se nabízí ta čísla dorovnat, ale jsou i jiné možnosti,“ řekl Povejšil. „Ruská odpověď v sobě nese nepatrný eskalační potenciál,“ upozornil s tím, že se odpovědí bude česká diplomacie zabývá již dnes nebo v nejbližších dnech.

Vyhošťování diplomatů je reakcí na zjištění, že se ruské zpravodajské služby GRU podíleli na výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014. V sobotu večer to na mimořádné tiskové konferenci oznámil premiér Andrej Babiš a ministr vnitra a pověřený i řízením ministerstva zahraničí Jan Hamáček.

Ten v pondělí referoval svým kolegům z ostatních zemí Evropské unie o vývoji vyšetřování a požádal je o solidaritu v diplomatických opatřeních. Podobně některé země EU reagovaly na útok novičokem v Anglii, kdy ze solidarity k doposud členské zemi – Velké Británii, vyhostily několik ruských diplomatů.

18. dubna 2021


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue