Prezident Miloš Zeman v libereckých kasárnách.

Prezident Miloš Zeman v libereckých kasárnách. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Díky Moskvě nemusíme říkat Heil Hitler, hájí účast na přehlídce Zeman

  • 360
Miloš Zeman v neděli opět hájil květnovou cestu do Moskvy na oslavy 70. výročí konce druhé světové války v Evropě. V pořadu Pressklub na Frekvenci 1 řekl, že do ruské metropole nejede kvůli přehlídce vojenské techniky, nýbrž uctít památku padlých vojáků. Severokorejskému vůdci prý ruku nepodá.

Zdůraznil také, že nepodá ruku severokorejskému diktátorovi Kim Čong-unovi, jenž se akce rovněž zúčastní. Zemanovu cestu do Ruska kritizují politici některých koaličních stran i pravicové opozice.

„Já tam nejedu kvůli přehlídce techniky, já tam jedu, abych vyjádřil úctu těm padlým 150 tisícům vojáků,“ řekl Zeman. Oslav v Moskvě se zúčastní „jako výraz vděčnosti za to, že v této zemi nemusíme mluvit německy, pokud bychom byli poslušní kolaboranti árijského původu“.

„Že nemusíme říkat Heil Hitler, Heil Himmler, Heil Göring, případně Heil Heydrich, to by bylo obzvláště zajímavé,“ dodal Zeman. Zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich přitom zemřel 4. června 1942 na následky zranění při atentátu, který provedli 27. května v Praze-Libni českoslovenští parašutisté vyslaní z Velké Británie.

Merkelová je podle Zemana chytrá horákyně

Bez Sovětského svazu by podle Zemana nebylo možné Hitlerovo nacistické Německo porazit. „A dvacet milionů obětí je cena za toto vítězství, tak mi nebude vadit nějaký tank na Rudém náměstí,“ podotkl prezident.

Ke skutečnosti, že německá kancléřka Angela Merkelová pojede do Moskvy až o den později, Zeman využil příměru k pohádce o chytré horákyni. Soudí ale, že cestu mohla plánovat tak, aby měla čas jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, když 9. května údajně nebude k žádným jednáním prostor.

Moskevské oslavy se rozhodla bojkotovat řada západních politiků. Protestují tak proti ruské anexi ukrajinského Krymu a podpoře, kterou Moskva poskytuje proruským separatistům v konfliktu na východě Ukrajiny (o tom, že Zeman jede na přehlídku jako jediný z EU, více zde).

Zemanovu cestu do Moskvy kritizuje pravicová opozice. Účast na vojenské přehlídce se nelíbí vládním lidovcům, za nepříliš šťastnou ji označil i ministr obrany Martin Stropnický (ANO).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video