Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dezinformace kolem Ukrajiny: šíří se falešná videa i proruské narativy

  15:42
Jen několik hodin poté, co ruský prezident Vladimir Putin zahájil plnohodnotnou invazi na Ukrajinu, se po sociálních sítích začaly šířit dezinformace související s celým konfliktem. Za aktuální jsou vydávána třeba videa, která pochází z ruských vojenských přehlídek. Šíří se také proruské narativy, podle kterých je agresorem Ukrajina. Policie ČR již vyzvala k obezřetnosti.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: montáž: Pavel Kasík, Technet.czProfimedia.cz

V souvislosti s invazí Ukrajiny se již začaly šířit dezinformace. Na sociálních sítích se objevilo třeba video ruských bombardérů, které vidělo jen na Twitteru na 200 tisíc lidí a podle tvrzení autora příspěvku pochází z Ukrajiny. Ve skutečnosti jde ale o ruskou leteckou přehlídku, která se uskutečnila v roce 2020.

Za aktuální a autentická je vydáváno třeba i video, které ve skutečnosti pochází z počítačové hry War Thunder, nebo video ukazující údajnou záplavu parašutistů nad Ukrajinou. I to ale pochází již z dřívějška.

Šíří se také video ukazující mohutný výbuch, údajně na Ukrajině. Ve skutečnosti jde ale o explozi dusičnanu amonného v bejrútském přístavu, která v roce 2020 zničila část libanonského hlavního města.

Ospravedlňování invaze

Kromě videí, která jsou chybně vydávána za aktuální, se již šíří i proruské dezinformace v tradičním slova smyslu. Upozornilo na to třeba Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám Ministerstva vnitra ČR či Policie ČR, která vyzvala k obezřetnosti při šíření zpráv popisujících ukrajinskou realitu.

„Ruská federace tvrdí, že útočí na Ukrajinu, aby zastavila genocidu. Tato lež se šíří i na českých webech a sociálních sítích. OSN i OBSE to ale vyvrací,“ uvedlo centrum s odkazem na monitorovací centra Organizace spojených národů a Organizace pro bezpečnost ve spolupráci v Evropě.

Na zvýšenou aktivitu dezinformátorů v souvislosti s ukrajinsko-ruským konfliktem upozornili již v uplynulých dnech také Čeští elfové. Podle těch se objevují především narativy, které mají očernit Ukrajinu a které tvrdí, že je země rozpadlý či umělý stát, že provádí genocidu ruskojazyčného obyvatelstva či že je řízená Západem. Rusko zase proruští dezinformátoři rámují jako mírumilovné či tvrdí, že každý jiný by na jeho místě udělal to samé. Nahrazují tak dezinformace týkající se covidu-19.

„Vojsko a techniku k hranicím Ukrajiny přesouvá nikoli Rusko, ale NATO. Ukrajina provádí zvěrstva,“ zní další šířené narativy. Kromě toho očerňují Evropskou unii, apelují na soudržnost slovanů nebo vyvolávají nedůvěru ve vlastní zemi s tím, že česká vláda je jen loutkou v rukou EU.

Ukrajina je ve válce, zaútočilo Rusko i Bělorusko. Kyjev sestřelil šest letadel

„Dezinformační kampaně jsou na základě zkušeností z minulosti očekávané a velmi pravděpodobné. Propagandistické a dezinformační narativy jsou víceméně známé, nečeká se něco zásadně nového, ale vysoce pravděpodobný je nárůst již známých propagandistických tezí a případně jejich nová kombinace,“ uvádí Čeští elfové s tím, že jak bude konflikt eskalovat, dezinformací bude pravděpodobně přibývat.

Mluvčí Českých elfů Vít Kučík uvedl, že existují tři hlavní cíle ruských dezinformačních kampaní v českém kyberprostoru. „Odklon veřejné podpory a sympatií od Ukrajiny, odklon veřejnosti od naší prozápadní orientace a odklon důvěry veřejnosti v naše vlastní reprezentanty, tedy instituce, vládu, naše média. Tyto cíle realizují stovkami variant různých sloganů a narativů, když ale analyzujete vyznění každého z nich, drtivá většina směřuje k jednomu z těchto tří hlavních cílů,“ popsal.

Odborník na dezinformace Jan Cemper ze serveru Manipulátoři.cz uvedl, že velké množství dezinformací se nyní objevuje třeba v diskuzích zpravodajských webů. Zmínil třeba údajná nepodložená svědectví o genocidě Rusů na východě Ukrajiny. „Že se Rusko brání, je ostatně narativ, který se objevuje už několik let,“ popsal.

Během posledních dní se pak podle něj objevují falešné informace, ať už o údajných útocích ukrajinských partyzánů na sklady s chlorem či fiktivních provokacích Ukrajiny na ruském území. „Vždy se ukázalo, že jde o falešnou zprávu,“ řekl.

„Zvýšené množství dezinformací jsme fixovali již několik týdnů před invazí. V rámci hybridního konfliktu se ruská média – státní i nestátní kanály, noviny, facebookové a twitterové účty a trollí farmy soustřeďovaly na vytvoření obrazu Ukrajiny jakožto fašistického státu, který se chystá k útoku na separatistická území. Ukrajina byla vyobrazována a prezentována jako stát, který masivně zbrojí a připravuje se na útok,“ uvedla Roksolana Dryndak, expertka na dezinformace z Asociace pro mezinárodní otázky (AMO).

Předtočená videa

Již v minulosti se objevily informace, že třeba video, ve kterém šéf separatistické Doněcké lidové republiky Denis Pušilin uvádí, že jeho síly zaznamenaly nárůst počtu ukrajinského vojenského personálu a zbraní podél linie kontaktu, kvůli čemuž nařídil evakuaci žen a dětí do Ruska,  bylo předtočeno již 16. února.

A také Putinův projev, který byl zveřejněn v noci na čtvrtek a v němž ruský prezident informoval o začátku vojenské operace na Ukrajině, byl podle nezávislého ruského portálu Novaja gazeta vytvořen nejpozději v pondělí v sedm hodin večer. Dokládají to podle webu metadata videa, které je volně ke stažení na webu Kremlu.

Cemper nyní uvedl, že aktivita dezinformátorů v českém prostředí jej překvapila. „Po vyhoštění některých pracovníků ruské ambasády loni v červnu se podle dat z analytických nástrojů proruské komentáře v Česku mírnily, počet byl podstatně nižší. Momentálně se ukazuje, že pátá kolona Ruska tady své zástupce má a má jich docela dost,“ řekl. 

Nakolik aktivita dezinformátorů ovlivní veřejné mínění v Česku, podle něj záleží na tom, jak se k celé věci postaví úřady.

„Aktivita dezinformátorů je nyní na nejvyšší úrovni. Její zvýšení bude záležet na aktuálním vývoji konfliktu. Bude se vytvářet a proměňovat v závislosti na chystaných akcích z ruská strany,“ souhlasí Dryndak.

Dezinformační narativy

Podle Roksolany Dryndak se nejvíce šíří následující narativy:

  • Cílem akce je demilitarizace a denacifikace Ukrajiny a ochrana lidí, kteří se brání genocidě ze strany Ukrajiny.
  • Akce byla potřebná, neboť Rusko cítilo ze strany Ukrajiny hrozbu, protože ta usilovala o získání jaderné zbraně.
  • Celá akce má za cíl svrhnout násilnou ukrajinskou juntu a nastolit mír a bezpečí.
  • Ukrajinští vojáci skládají zbraně a vzdávají se.
  • Ukrajinským městům a civilistům nic nehrozí (zabíjení ukrajinských civilistů – žen a dětí by bylo Rusům proti srsti).
  • Ukrajinská pohraniční stráž nekladla odpor.
  • Ukrajina nezničila žádná ruská letadla (fakt: zničila jich už 7).
  • Veškerou krev, která bude v konfliktu prolita, budou mít na svědomí Ukrajinci.
Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...