Dominik Hojný s diplomem za záchranu života kamarádovi (28. listopadu 2013)

Dominik Hojný s diplomem za záchranu života kamarádovi (28. listopadu 2013) | foto: Nadační fond Dětský čin roku

Chlapec z Trutnovska zachránil přítele zpod ledu, dostal za to cenu

  • 14
Teprve čtrnáctiletý Dominik Hojný zachránil loni v zimě kamaráda, pod kterým se prolomil led. Žák základní školy v Trutnově za to nyní dostal ocenění za záchranu lidského života. Ceny Nadačního fondu Dětský čin roku si odneslo i dalších šest dětí za ostatní kategorie.

Dominik Hojný navštěvuje základní školu v Trutnově. Když šel jednoho dne v zimě s kamarádem k řece, rozhodli se, že zkusí, jak tvrdý je led. Ten se pod jeho kamarádem následně propadl. Dominik k němu přiskočil a podal mu ruku (jeho líčení, jak se událost odehrála, čtěte zde). Chlapce se mu ale nedařilo zachránit. 

Když mu došlo, že má poslední sekundy na záchranu, zabral a kamaráda z vody vytáhl. Došlo mu, že kdyby mu nepomohl, mohl přijít o kamaráda.

V již devátém ročníku akce nazvané Dětský čin roku 2013 vyhrál jednu ze sedmi kategorii, "Záchrana lidského života". 

Odvedla kamarádku z rande domluveného přes internet

Odvahu projevila i třináctiletá Karolína Koutná z Chuchelné na Opavsku, která vyhrála kategorii "Pomoc n@ netu". Souhlasila, že svoji kamarádku Nelu doprovodí na rande s nápadníkem z internetu. Ten na chatu tvrdil, že je stejně starý jako dívka, Karolína však byla skeptická. Na schůzku kamarádku nenechala jít samotnou. Přidal se k nim i dívčin bratranec a vyrazili tak ve třech.

Nelu sledovali zpovzdálí a když k ní přistoupil chlapec, kterému nebylo čtrnáct, jak tvrdil, ale devatenáct, Karolína odvedla kamarádku pryč. Tím upozornila na nebezpečí, že se lidé na internetu leckdy vydávají za někoho jiného. "Na schůzku s cizími lidmi nechoďte sami," píše v závěru svého příběhu.

Všimla si topícího se dítěte, s rodiči ho pak zachránila

Čtrnáctiletá Kateřina Čiháková z Trutnova nejdříve nechtěla příběh uveřejňovat. Po výzvě své učitelky však vzpomínku sepsala a nyní je ráda, že tak učinila. Vyhrála totiž v kategorii "Pomoc jiným dětem". 

Na dovolené v Itálii si s rodiči a tetou pronajali dvě šlapadla. Když už byli na moři, všimla si Kateřina zeleného lehátka nedaleko od břehu. Ačkoliv její teta říkala, ať nepanikaří, že je to jen lehátko, Kateřina protestovala. Přesvědčila svoji rodinu, aby se k lehátku jeli podívat, a udělali dobře.

U lehátka viděli malou ručičku čnící z vody. Z moře následně vytáhli asi osmiletou holčičku, odvezli ji na břeh a odevzdali plavčíkovi. Tím jí zachránili život.

Jednotlivé kategorie a vítězové
KategorieVítězPříběh
Pomoc jiným dětemKateřina Čiháková (14)Na dovolené zachránila život topící se holčičce
Záchrana lidského životaDominik Hojný (14)Zachránil život kamarádovi, pod kterým se prolomil led
Pomoc n@ netuKarolína Koutná (13)Zachránila kamarádku před nápadníkem z chatu, který lhal o svém věku
Pomoc v rodiněMichaela Kačenáková (14)Pomáhala babičce s Alzheimerovou chorobou
Dobrý nápadPatryk Szymczak (14)Vymyslel projekt "School-Mania", talentovou soutěž pro celou školu 
Pomoc ostatním lidemPetra Špičáková (14)Pomáhala nevidomé kamarádce
Pomoc příroděMarie Zahelová (15)Pomohla vychrtlému pejskovi, když ho několik dní krmila
Speciální cenaZŠ SemiceSpolužáci pomáhají invalidnímu kamarádovi, vybrali pro něj peníze

Speciální cenu získala Základní škola Semice. Příběh do soutěže zaslal ředitel školy Pavel Jareš, který si všiml pomoci svých žáků. Ti vybrali peníze na nepohyblivého spolužáka, který se zranil během letních prázdnin a do školy se vrátil po dlouhých týdnech rehabilitace. Kamarádi ze školy pro něj vybrali 16 000 na zakoupení pomůcek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue