Děti Země budou žalovat Zemana. Tvrdil, že si ekologové řekli o „výpalné“

  • 133
Ekologické hnutí Děti Země připravuje žalobu na prezidenta Miloše Zemana za nařčení z vydírání developerů. Prohlásil to předseda spolku Miroslav Patrik v pořadu Rozstřel. S podáním žaloby hnutí vyčkává na rozhodnutí soudu v kauze článku Ferdinanda Peroutky, nejpozději ho podají v roce 2020.

„Prezident loni na jaře dvakrát veřejně řekl, že jsme vyděrači a že jsme při schvalování dálnice D8 chtěli výpalné. Připomínám, že investorem je stát, takže bychom museli vydírat nějaké úředníky. Když jsme podali dvě žádosti o informace podle zákona 106 a pak ještě speciální dopis na Kancelář prezidenta republiky, tak se ukázalo, že žádné důkazy samozřejmě nejsou,“ prohlásil Patrik v Rozstřelu.

Děti Země proto podají žalobu na ochranu osobnosti. „Nicméně jsme se s právníky dohodli, že počkáme do května 2020, kdy je poslední možnost žalobu podat. Mezitím chceme zjistit, jak dopadne jiná žaloba na ochranu osobnosti v kauze Peroutka,“ dodal Patrik.

„Budeme požadovat omluvu a zřejmě symbolicky 50 000 korun, což je částka vycházející z toho, že pan prezident dříve v roli premiéra prohrál spor s novinářem o pomluvu a také platil 50 000 korun,“ uvedl Patrik.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček redakci iDNES.cz napsal, že nebude na záměr Dětí Země reagovat.

Spor o Peroutku stále pokračuje

Omluvu po Zemanovi požaduje i Peroutkova vnučka Terezie Kaslová (více v článku Co neexistuje, nelze dohledat). Zeman totiž 27. ledna 2015 na konferenci Let My People Live hovořil mimo jiné o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakou byl nástup nacismu, a o jejich fascinaci tímto zrůdným učením. O Peroutkovi řekl, že napsal v časopise Přítomnost článek s titulkem Hitler je gentleman. Zároveň mu přisoudil výrok „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“. Posléze se ukázalo, že autorem tohoto výroku je Jan Stránský. Článek v Přítomnosti se Pražskému hradu nalézt nepodařilo.

Justice přiznala Kaslové nárok na omluvu za to, že prezident označil jejího děda za autora článku „Hitler je gentleman“. Za chybu u Stránského výroku a úvahu o fascinaci intelektuálů zrůdným učením se Česká republika podle verdiktu omlouvat nemusela.

O kauze novináře Ferdinanda Peroutky a údajném článku Hitler je gentleman bude znovu rozhodovat Obvodní soud pro Prahu 1. V květnu letošního roku tak rozhodl Nejvyšší soud (více v článku Za újmu způsobenou prezidentem lze žalovat stát).

Rozstřel s Miroslavem Patrikem:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video