Diskuze

České děti nemají podle OSN u výslechu stejná práva jako mladiství

České děti nemají při trestním řízení stejná práva jako mladiství a Výbor OSN pro lidská práva proto požaduje od České republiky nápravu. "Přitom by stačilo analogicky uplatnit stejná práva, která mají mladiství i pro děti," říká právnička Ligy lidských práv Anna Hofschneiderová.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

A to radši ani nechtějte vědět, jaká "práva" má dítě jako svědek v přestupkovém řízení v rámci správního řádu na obecnícm úřadě.

0 0
možnosti

R35a59d35e95k 46B56o28r

29. 7. 2013 13:28

Dítě do 15ti let nemůže být přece samostatně policií vyslýcháno. Ani jako svědek, ani jako podezřelý. To je nesmysl. Vždy musí být přítomen buď rodič, nebo sociální pracovník z odboru péče o děti. Sociální pracovník proto, že ne vždy je přítomnost rodiče z různých důvodů žádoucí. Pokud policie vyslýchala nezletilce bez přítomnosti takových osob jednala nezákonně a policejní inspekce by určitě takový postup trestala. Navíc státní zástupce, ani soud by takto pořízenou výpověď neměla brát v potaz a nařídili by její opakování provedené v souladu se zákonem. A co se týče práva na obhájce, tak toto právo má přeci úplně každý. A od toho tam právě ta osoba (rodič, soc. pracovník) je. Ovšem pravda je, že v případě podezřelých nezletilců by bylo vhodnější toto právo změnit na povinnost.

2 0
možnosti

Musíte rozlišovat o co se jedná. V případě, že je dítě do 15 let podezřelé, pak opravdu nemusí být přítomnost rodičů žádoucí. Ale když ho vyslýchají jako svědka, tak se snad není o čem bavit - přítomnost rodiče není na závadu. Přesto to často funguje tak, že odvezou dítě ze školy, ukážou mu nějakou paní, o níž řeknou že je sociální kurátor (osmi či desetileté dítě asi fakt ví, kdo to je!) a začnou ho vyslýchat na téma šikana ve škole, sexuální zneužívání spolužáka rodičem nebo krádeže sousedovic Pepíka z 9.B. Sociální kurátorka si v klidu čte časopis, výslech v podstatě nesleduje - a dítě, ohromeno autoritou policistů, řekne klidně i to, že sousedovic Pepík sexuálně šikanuje starostovy krávu a nutí jí tak ke krádežím mlíka z místního kravína. Stačí jen, aby se policajt "šikovně" zeptal.

1 0
možnosti

Ač výbor OSN pro LP je schopen hájit Kubu a odsuzovat ČR, tak vlastní situace v ČR může být skutečně problematická. Několik oprav obecně rozšířených omylů:

1. Dítě může být v soudnictví nad dětmi a mládeží souzeno už myslím od 13 let, pouze nejde o trestnou činnost (provinění), ale lze uložit ochranný dohled, výchovu apod. což má reálně podobné účinky omezení nebo zbavení svobody. Lze ale uložit náhradu škody, což může být důležité.

2. Rodiče automaticky nezodpovídají za škodu způsobenou dětmi. Dítě zodpovídá za svojí škodu samo, pokud ji dokázalo předvídat a ovlivnit a spolu s ním nerozdílně zákonný dozor (rodič, škola, internát, tábor, ...), pokud neprokáže, že nezanedbal náležitý dozor. Může se dokonce stát, že za škodu nebude zodpovídat nikdo, podobně jako při živelní pohromě.

3. Problém je, že při vymáhání škod na dítěti půjde exekutor stejně do bytu rodičů... I proto je důležité, k čemu se dítě přizná.

4. Zajímavost: V 15 letech má dítě přestupkovou způsobilost, což znamená i způsobilost procesní. A to je docela problém. Málokdo ví i z dospělých, že když sice pokutu nezaplatí, ale přijme např. od strážníka blok na pokutu nezaplacenou na místě, je věc definitivně skončena bez možnosti obrany. Pokud mladík pokutový blok zahodí a neřekne to rodičům, cca za rok je navštíví exekutor....

3 0
možnosti

OSN v dnešní podobě by se měla rozpustit. Vojáci modrých přileb páchají zvěrstva na územích pod jejich správou, tam kde by měli zasáhnout, nekonají. OSN není schopna prosadit své rezoluce, v jejich strutůrách záhadně mizí nejen materální, ale i finanční pomoc (vyzbrojování diktatur, převratů atd.) Ale zaobíráním se ptákovin, to se snaží aby byla vidět tato naprosto zbytečná instituce.

2 1
možnosti

Jo jo, to říká Asad taky. A i Putinovi se OSN poslední dobou moc nelíbí. A takové ptákoviny, co na jeho půdě nedávno prezentovala jistá Malalaj Júsufzai, tak kvůli té by OSN zase zrušil Adnan Rašíd, jeden z velitelů Talibanu... Zařadil jste se do vybrané společnosti!

1 1
možnosti

Zajímalo by mě, zda Výbor pro lidská práva OSN stejně důsledně hájí lidská práva stejně usilovně po celém světě.

Ono ale vybrat si tři - zřejmě zpackané - případy vyslýchaných dětí v ČR a zveřejnit je přináší zaručeně větší publicitu, ohlas a hlavně obhájení existence tisíců úředníků, kteří sice do všeho mluví, ale za nic nezodpovídají.

Ušlechtilých keců typu této zprávy natlačí každý průměrně inteligentní člověk kýbl za hodinu, a když přitlačí, tak dva i víc.

Takže - páni výboři, zvedněte zadky, rozjeďte se přímo do míst, odkud vám přicházejí podněty, a tam to na místě konkrétně řešte. Jinak jste úplně k ničemu.

3 0
možnosti

Tři jako příklad. Co třeba tohle: http://blanensky.denik.cz/zpravy_region/vyslech-ditete-jde-to-i-bez-rodicu20080618.html ? A to mi Google vrátil jako jeden z prvních odkazů na dotaz "výslech dítěte bez rodičů" (bez uvozovek). Budete-li listovat výsledky dál, najdete jistě spoustu dalších konkrétních případů.

A opravdu mi přijde více než podivné, když Policie "jen tak" odveze osmileté dítě na služebnu, tam mu ukážou nějakou paní, kterou v životě nevidělo, s tím, že je to sociální kurátorka (v tomhle věku asi fakt ví, co to znamená) - a pak se ho začnou vyptávat na osobní věci.

2 0
možnosti

Nechápu jak tady všichni hned řešíte delikventy a myslíte,že když se dítě dostalo na policii tak je to hned darebák co zaslouží zavřít...to vás nenapadlo,že se tam může dostat i vaše dítě a když nebude mít žádnou oporu,tak klidně odkýve aktivnímu policajtovi že třeba někoho zavraždil, jen aby už mu dal pokoj....???? zajímavé že kdejaký vrah má právo na obhajce a děti necháme bez hájení zákonem napospas kdejakému policajtovi co si chce jen udělat čárku do statistiky....a není to jen o vážných trestných činech...někdo počárá zeď, vaše dítě pujde kolem, najde plechovku s barvou, chatí ho policajt, nechá ho pár hodinek sedět v chládku a vyděšené dítě mu odkýve že to udělalo...a kdo pak zaplatí škodu???no ano...vy...

6 1
možnosti

No, pokud jako rodic za dite do 15ti let nesu odpovednost, tak bych ocekavala, ze u vyslechu budu pritomna (popripade muj pravni zastupce).  

Jestli to chapu dobre, pokud se dite pod natlakem prizna, ze nekomu rozbilo vec v cene 50ti tisic, a pritom to nebude pravda, tak nahradu skody budu platit ja?

9 0
možnosti

No, asi nebudete, protože to bude muset jít k soudu a přiznání dítěte by se dalo jednoduše zpochybnit (teda pokud by to byl jediný důkaz). Ale rozhodně mu to na klidu nepřidá - a vám asi taky ne.

7 0
možnosti

K11a18r76e32l 52F81u24k78s62a

29. 7. 2013 11:25

"Poukázal na to, že současný systém nutí státní zástupce k tomu, aby případy dětí mladších patnácti let podávaly k soudům pro mládež i tehdy, kdy to není vůbec nutné" - nesmysl. Jako většina podobných vyjádření expertů zvenčí...

0 1
možnosti

L98u89b40o14š 27M42a53r52e58k

29. 7. 2013 11:10

Dofám jen, že se nějaký iniciavista toho hned nechytne a nebude se snažit měnit celou ústavu či zákoník.

Nejhorší je, že některé děti od nějakých 13 let jsou poměrně dost nebezpečné pro své okolí.

Stačí se jen třeba projet navečer v Brně tramvají a bude hned jasno o jaké děti jde.

Ať se úředník OSN přijede podívat!!

4 2
možnosti

což nic nemění natom, že by rozhodně neměly být vyslýchány ani zadrženy bez přítomnosti právního zástupce (ať už rodiče,soc.pracovník apod.) a psychologa...takovému dítěti klidně vnutíte jakýkoliv názor, nápad,myšlenku a jen aby bylo už pryč vám to odkýve...vím že existují i "děti" které moc dobře ví že ve 13-ti se jim nemůže nic stát,ale přesto mají právo na obhájce a někoho kdo je ochrání....

6 0
možnosti

P56e20t51r 55H70a21h90n

29. 7. 2013 11:08

Pořád někdo jen řeší práva delikventů, o slušné lidi se nestará nikdo,čert už vzal všechny ty výbory!Důchodci žijí namnoze hůře než zavření darebáci,to nikoho nezajímá.

1 7
možnosti
Foto

J68i57r78k71a 66H32o29n90c66ů

29. 7. 2013 12:13

Ale výslech neznamená, že jste delikvent.

2 0
možnosti
  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Agrofertu kontrolují kalhotky, zda tam zaměstnankyně nemají řízek, řekl Babiš

20. března 2024  17:05

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci popřel, že by v holdingu Agrofert byli...

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

V Kladně srazil vlak nezletilou dívku, se zraněnou hlavou musela do nemocnice

28. března 2024  17:19

Osobní vlak ve čtvrtek odpoledne srazil v Kladně-Rozdělově nezletilou dívku. Záchranáři ji se...

Kryptopodvodník Bankman-Fried dostal 25 let. Zpronevěřil osm miliard dolarů

28. března 2024  17:07

Aktualizujeme Americký soud ve čtvrtek odsoudil zakladatele zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sama...

Průšvih na Bulovce. Provedli potrat ženě při kontrole, spletli si ji s jinou

28. března 2024  14:12,  aktualizováno  17:02

V pražské Fakultní nemocnici na Bulovce v pondělí došlo k fatálnímu incidentu. Personál provedl...

Rusům se u Krymu zřítila stíhačka Su-35, hořící spadla do moře

28. března 2024  16:52,  aktualizováno 

Aktualizujeme Do moře u Sevastopolu na anektovaném Krymu se zřítilo ruské vojenské letadlo. Pilot se katapultoval...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!