Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Děti užívají příliš antibiotik

  23:04
České děti polykají mnohem více antibiotik, než potřebují. I lékaři přiznávají, že se v některých ordinacích předepisují jako na běžícím pásu. Děti, které mají například jen několik dní teplotu, často odcházejí od praktického lékaře s receptem na antibiotika, ačkoli příčinou potíží je třeba virová infekce, na kterou tyto léky vůbec nezabírají. Lékař je předepisuje "pro jistotu". Neexistují přesná čísla, která by popisovala situaci u dětí, avšak čeští občané (včetně dětí) zkonzumovali loni antibiotika za dvě a půl miliardy korun. Právě teď je užívá dvacet lidí z tisíce.

Medikamenty proti bakteriím stále suverénně vedou žebříček léků, za něž se vydává nejvíce peněz - s miliardovým odstupem následují léky proti cholesterolu a ženské hormony.

NEBEZPEČÍ NADMĚRNÉHO UŽÍVÁNÍ ANTIBIOTIK

- bakterie se stávají odolnější
- vytvářejí se nové kmeny bakterií
- oslabuje se celková imunita organismu

Přitom odborníci varují, že pokud se antibiotika užívají zbytečně často, přestávají účinkovat. Pomáhají pomalu nebo přestávají fungovat úplně. A mohou zdraví dítěte nakonec i poškodit - když je bere dlouhodobě.

"Bakterie se při neustálém předepisování antibiotik přizpůsobí.

Dítě pak musí brát stále silnější přípravky. Klasický penicilin už často použít nelze," uvedl primář dětského oddělení liberecké nemocnice Martin Zítek.

Vědci tvrdí, že problém odolnosti bakterií proti antibiotikům není sice nový, ale v posledních letech se situace rychle zhoršuje.

Mikroby si nejen osvojily řadu mechanismů, které jim umožňují překonat působení antibiotik, ale navíc se naučily si tyto vlastnosti navzájem předávat. Roli hraje i to, že antibiotikum v těle zlikviduje jen citlivé bakterie a ty necitlivé se dále množí. Tím se vlastně stále zlepšuje jejich "otužilost" a genetická výbava.

Podle odborníků má navíc nevhodné užívání antibiotik další rizika: vede ke vzniku nových kmenů bakterií, na něž tyto léky už neúčinkují. Antibiotika také oslabují imunitu dítěte, které se pak nevyrovná ani s banální infekcí.

"Spotřeba antibiotik je poměrně vysoká, ale tato situace je stabilní a bez větších výkyvů. V řadě případů jsou antibiotika skutečně předepisována zbytečně ale to jsou konkrétní problémy konkrétního lékaře nebo pacienta či rodičů, kteří chtějí antibiotikum na svou 'těžkou' chorobu," míní expert na lékovou politiku a někdejší náměstek ministra zdravotnictví Josef Suchopár. Někteří lékaři předepisují antibiotika automaticky. "A mnohdy zcela špatně. Dávají je například zbytečně i na virové infekce, na něž vhodné nejsou," podotkl Zítek.

Podle pediatra Milana Kudyna se však tento problém pomalu daří řešit. "Za posledních pět let se situace zlepšila. Pediatři jsou obeznámeni s riziky, a velká většina předepsání antibiotik zvažuje pečlivě," tvrdí Kudyn. Uznává však, že nesprávně mohou být antibiotika užita u pacientů se spornou diagnózou.

"I rodiče jsou mnohem uvědomělejší a lékaře nutí, aby jejich dítěti antibiotika nedával zbytečně. Setkávám se s případy, kdy dítě s velkou horečkou dostane o víkendu na pohotovosti antibiotika, a rodiče jsou už v pondělí u mě v ordinaci a ptají se, zda je to opravdu nutné," dodává Kudyn. Stává se také, že lékaři nasazují dětem antibiotika, aniž předtím udělali doplňující vyšetření krevního obrazu, sedimentaci či výtěry. "Ta přitom pomáhají určit, o jakou nemoc přesně jde. Lékař pak cíleně předepíše přípravek na ten či onen konkrétní druh nemoci, a ne širokospektrální antibiotika," konstatuje Zítek.

Primář však přiznává, že na kultivaci bakterií někteří lékaři čekat nemohou. "Zejména na vesnicích.

Rodiče mají do města daleko a s odebranými vzorky se tam jen tak nedostanou. Než by je lékař honil tam, raději předepíše léky bez těchto vyšetření," říká Zítek.

Předseda Společnosti praktických dětských lékařů Ivan Novák soudí, že se zbytečně časté užívání antibiotik netýká jen dětí. "V České republice se antibiotika předepisují víc než v západní Evropě. Například průměrný Holanďan bere antibiotika čtyři dny ročně, zatímco Čech celý týden," říká Novák.

Podle něho navíc není jediným problémem množství antibiotik.

"Důležité je zvolit správný druh. V posledních letech stoupá spotřeba takových, jež mohou spíš ublížit než prospět," stýská si Novák. Pacienti totiž mnohdy vyžadují moderní preparáty, které se užívají jen jednou dvakrát za den, a nikoli každé čtyři hodiny jako třeba klasický penicilin. Novější (a mnohdy i silnější) léky má v oblibě 90 procent pacientů, penicilin jen asi 60 procent.

Experti jsou však tímto vývojem velmi znepokojeni, protože mají důkazy o přímé souvislosti užívání tohoto typu antibiotik a růstu odolnosti některých mikroorganismů. Konzumace těchto oblíbených antibiotik dokonce dramaticky stoupla - od roku 1989 zhruba šestkrát. Obdobný trend, byť méně rychlý, je i v sousedním Německu nebo v Austrálii. Naopak Norsko zasáhlo a spotřebu moderních, ale svým způsobem zrádných antibiotik nepatrně omezilo.

Prosazuje se tady i vliv komerčních zájmů farmaceutických firem a reklamy. "To, že je lék sladký a může se brát jen jednou denně, ještě neznamená, že je účinný," upozorňuje Novák. "Dobře pomáhají i ta obyčejná antibiotika," souhlasí primář Zítek. "My na oddělení například používáme hodně penicilin. Funguje velice dobře. Lidé pouze nesmějí ohrnovat nos nad tím, že se bere třikrát čtyřikrát denně." Z průzkumů však vyplývají i některé kladné stránky těchto nových, silných antibiotik. Zatímco léky, které se musí polykat třikrát denně, užívá správně jen necelých sedmdesát procent lidí, u léků, které je nutno vzít jen jednou denně, je to už devadesát procent.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden podepsal miliardy, Kyjev hned dostane munici HIMARS a obrněnce Bradley

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  19:44

Sledujeme online Americký prezident Joe Biden dnes po několikaměsíčním schvalování v Kongresu podepsal zákon...

VIDEO: Plamenů se nezalekli. Američané pomáhali, dokud řidiče nevytáhli

24. dubna 2024  19:33

Starší řidič ve čtvrtek u americké Minnesoty sjel z dálnice a narazil do sloupu veřejného...

Lidovci znovu pokárali Cyrila Svobodu, ale vyhazov ze strany se nekoná

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  19:26

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších politiků, bývalého šéfa strany...

Hrozí scénář Twitter? TikTok v USA narazil, šanci větří mocní miliardáři

24. dubna 2024  19:25

Čínské sociální síti TikTok ve Spojených státech po úterním hlasování Senátu zvoní hrana. Její...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...