Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Barnevern se s novým úřadem změní, odebrané děti pošle rovnou do ČR

  9:29aktualizováno  17:35
Norsko změní od července postupy sociální služby Barnevern, která je v České republice známá kvůli kauze Evy Michalákové, jíž odebrala dva syny. V severské zemi vznikne nový úřad, který bude Česko v případě vyšetřování české rodiny od počátku informovat. V případě odebrání půjdou děti do Česka, ne do Norska, jako je tomu dnes.
Norské úřady odebraly Evě Michalákové a jejímu exmanželovi syny v květnu 2011....

Norské úřady odebraly Evě Michalákové a jejímu exmanželovi syny v květnu 2011. Od té doby o ně bojuje | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Na již odebrané děti se novinka nevztahuje. Pro server Aktuálně.cz to uvedla právní poradkyně ředitelství Barnevernu Agnete Krogvigová. Ředitel Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí v ČR Zdeněk Kapitán informaci potvrdil.

Případ českých dětí v Norsku

Norsko totiž minulý týden podepsalo Haagskou úmluvu o právech dítěte, která mezinárodní spolupráci nařizuje. „V Norsku vznikne nový úřad. Ten se spojí s Českem hned, jakmile začne vůbec nějakou českou rodinu vyšetřovat,“ uvedla Krogvigová. Doufá, že to ulehčí situaci v případech, které se týkají zahraničních občanů.

Podle serveru je Norsko zároveň připravené přenechat vyřešení případů, kdy budou mít úřady podezření na zanedbávání či zneužívání dítěte, soudům v zemi, ze které rodina pochází.

Kapitán ani norská strana více podrobností o tom, jak bude nová spolupráce fungovat, zatím nemá. „Víme o tom týden. Přijeďte za rok a my vám povíme, jak to funguje,“ poznamenala Krogvigová.

Demonstranti neví, jak Barnevern funguje, míní právnička

Sociální služba Barnevern podle Krogvigové primárně rodinám pomáhá a až 80 procent z nich je spokojených. V Norsku se věnuje celkem 53 tisícům dětí. V roce 2014 Barnevern odebral dítě v 1 660 případech, meziročně se prý čísla příliš nemění.

Podle právničky se jen málo dětí vrátí do své původní rodiny po intervenci Barnevernu. „A to proto, že když Barnevern převezme péči o dítě, situace je vážná. Rodina musí prokázat jasné zlepšení, aby Barnevern mohl vrátit dítě do rodiny,“ vysvětlila v rozhovoru pro Aktuálně.

Krogvigová se kriticky vyjádřila k protestům proti Barnevernu, které probíhají ve světových metropolích. Spustilo je odebrání dětí z rumunské rodiny Bodnariových (více čtěte zde). „Demonstranti vůbec nevědí, jak Barnevern funguje. Jejich informace jsou založené jen na tom, co jim říkají stěžovatelé,“ míní právnička. Dodala, že protesty budou mít i pozitivní vliv, protože se díky nim v Norsku povede debata, jak systém zlepšit.

Úřad už několik dětí musel vrátit

Do povědomí českých občanů se Barnevern (či Barnevernet, význam je stejný, pozn. red.) dostal s případem Evy Michalákové, které před pěti lety sociální služba odebrala dva syny kvůli podezření ze zanedbání péče a zneužívání. To se nepotvrdilo, soud ale považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů. Michaláková taková podezření odmítá.

Na případ Michalákové nebude mít nový přístup Norska vliv. Bude se totiž vztahovat pouze na budoucí případy. Za petiční výbor na podporu rodiny se k tomu vyjádřila poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková: „V posledních týdnech s kolegy z Petičního výboru registrujeme nejen rostoucí, k Barnevernu kritickou veřejnou debatu v Norsku (...) Radost ale není na místě. Hrozí, že Barnevern zamete své minulé přehmaty pod koberec a Denise a Davida Michalákovy obětuje v politické hře o své přežití.“

Rodinu Michalákových nyní čeká v Norsku odvolací soud, který se bude zabývat rozhodnutím krajské komise z října loňského roku. Úřad tehdy poslal mladšího syna Michalákové k adopci a v případě staršího ji zbavil rodičovských práv. Řízení mělo proběhnout už 23. a 26. února, kvůli chybějícím tlumočníkům bylo zrušeno jen pár dní předem.

Prezidentská smlouva

Prezident Miloš Zeman přijme 16. března ve 13 hodin ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka a ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou. „Tématem bude prezidentská smlouva, která má pomoci uneseným českým dětem v Norsku. Bude to příležitost k tomu, aby pan ministr vysvětlil názorové veletoče v této záležitosti,“ uvedl doslova mluvčí Jiří Ovčáček na tiskové konferenci.

Michaláková bude mít u soudu pomoc České republiky. Ministerstvo zahraničí poslalo do Norska desetistránkový dokument, který se mimo jiné odvolává na Evropskou úmluvu o lidských právech a Úmluvu OSN. Vypracoval ho právník Martin Smolek, který Česko hájil v řadě mezinárodních kauz (více o zapojení ČR zde).

Minulý týden uspěla u soudu s Barnevernem slovensko-norská rodina. Norská sociálka by měla vrátit holčičku, kterou odebrala na jaře loňského roku. Stále se však může proti soudnímu rozhodnutí odvolat. Jejím argumentem pro odebrání byl nedostatečný oční kontakt s matkou, která je neslyšící (více čtěte zde).

Barnevern musel také na počátku února vrátit vážně nemocnou holčičku česko-norskému páru. Soud rozhodl ve prospěch rodiny na základě nemocniční dokumentace, která vyvrátila dřívější argumenty norské sociální služby (více zde).

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Pohroma pro Dány vyvrcholila, po věži se zřítila i hlavní fasáda hořící burzy

18. dubna 2024  17:53,  aktualizováno  19:11

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se dnes odpoledne...

Babiš mluvil o obludné dohodě k migraci. Eurokomisařka podpořila českou vládu

18. dubna 2024  5:43,  aktualizováno 

Kvůli migračnímu paktu Evropské unie se ve Sněmovně do vlády pustilo ANO. Předseda opozičního hnutí...

Kolem migračního paktu se objevují lži, žádné povinné kvóty nebudou, řekl Fiala

18. dubna 2024  18:35,  aktualizováno  18:56

Kolem migračního paktu se objevila celá řada nesprávných informací i lží, řekl premiér Petr Fiala....

Vliv Ruska v EU je prokazatelný, musíme být na pozoru, řekl Fiala po summitu

18. dubna 2024  9:38,  aktualizováno  18:53

Šéfové států a vlád Evropské unie si uvědomují, že vliv Ruska v Evropské unii je prokazatelný a že...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...