Plačící dítě

Plačící dítě | foto: Profimedia.cz

Děti často polykají baterie, problémem jsou hlavně ty lithiové

  • 42
Případy, kdy děti spolknou baterii, jsou v České republice poměrně časté. Zatímco ve světě na následky umírá podle organizace Ecobat přibližně každé desáté dítě, v Česku jsou podobné případy výjimečné zejména díky informovanosti a lékařské péči.

V průzkumu Ecobat dětští lékaři v osmi z deseti nemocnic potvrdili, že se na svém oddělení se spolknutou baterií setkali. Lidé by měli být obezřetní zejména u knoflíkových lithiových baterií. Společnost to sdělila v dnešní tiskové zprávě.

Zachraňují svět tím, že nemají děti. Ekologických antinatalistů přibývá

Dětí do čtyř let se týkalo 77 procent ze všech případů, vyplývá z průzkumu, kterého se zúčastnilo 37 nemocnic. V posledním roce ve více než polovině oslovených nemocnic lékaři ošetřovali dětského pacienta po spolknutí baterie, zhruba pětina nemocnic řešila tuto situaci vícekrát.

„Zvláštní pozornost bychom měli věnovat bateriím o průměru nad 16 milimetrů, protože u nich je pravděpodobnost, že uvíznou v dětském jícnu, vyšší. A obzvláště pozor na lithiové baterie. Napětí v lithiovém článku má totiž větší rozsah. Dojde-li k jeho uvíznutí, může mezi baterií a tkáňovým mokem v jícnu začít vznikat elektrický proud. To je velice nebezpečné a je nutný urgentní medicínský zákrok,“ uvedl Petr Kratochvíl z Ecobat.

„Pokud dítě baterii spolkne, asi tak v polovině případů projde organismem přirozeně, aniž by uškodila. V přibližně druhé polovině případů jsou nalezeny v žaludku, odkud je lékaři odstraní endoskopicky, protože ponechané baterie by mohly časem rozleptat sliznici žaludku. Může se ovšem stát, že po požití tyto drobné baterie uvíznou v jícnu. To může být velmi nebezpečné a v nejhorším případě i smrtelné. Proto je v těchto případech indikována urgentní, tj. okamžitá, endoskopie, tedy endoskopie bez přípravy dítěte, která může život zachránit,“ potvrdila realizátorka výzkumu Kateřina Ryszawa.

Jsme normální rodina, na geny nekoukáme, říká pěstounka se třemi dětmi

V případě spolknutí baterie je potřeba okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Dítě by také nemělo nic jíst a pít, dokud se rentgenem nevyloučí přítomnost baterie. Výjimkou je podávání medu u dětí starších jednoho roku - doporučuje se po deseti minutách opakovaně podávat dvě lžičky. U dítěte s podezřením na spolknutí baterie nemají rodiče vyvolávat zvracení a pokud mají k dispozici spotřebič s baterií nebo originální obal výrobku, doporučuje Ecobat vzít jej k lékaři.

Organizace Ecobat od roku 2002 zajišťuje zpětný odběr a recyklaci přenosných baterií v ČR. Předloni odebrala 1681 tun baterií, což je 46 procent baterií dodaných na trh. Společnost provozuje přes 20 000 míst zpětného odběru.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video